Accidentul de la Măgdăcești, cu 17 răniți: pasagerii aduc acuzații șoferului de microbuz

Apar detalii noi despre accidentul care a avut loc în dimineața zilei de 11 aprilie pe șoseaua care traversează satul Măgdăcești. Atunci, un microbuz de linie care se deplasa de la Drăsliceni spre Chișinău a fost lovit din spate de un camion, iar 17 persoane, inclusiv doi copii, au fost transportate la spital.

Accidentul de la Măgdăcești: Pasagerii microbuzului acuză șoferul

Mai mulți pasageri din microbuzul lovit ne-au spus că, înainte de impact, șoferul a observat doi navetiști la marginea drumului și a frânat brusc, fără a semnaliza că trage pe dreapta. Jurnal TV a intrat în posesia unor imagini video, care surprind coliziunea într-o altă lumină.

Echipa de filmare a mers în satul Drăsliceni, unde a aflat de la localnici, inclusiv de la victimele accidentului, că șoferul microbuzului de rută ar fi fost implicat cu două zile înainte de impactul de la Măgdăcești într-un alt accident în capitală.

Peste două zile a urmat accidentul terifiant de la Măgdăcești.

Această femeie era în spatele șoferului în momentul impactului de la Măgdăcești. Ea spune că bărbatul ar fi condus cu viteză pentru a reuși să ia mai mulți pasageri.

Locuitorii din Drăsliceni au povestit despre un alt caz bizar în care șoferul microbuzului nu ar fi tras frâna de mână în timp ce staționa.

Am încercat să vorbim cu șoferul microbuzului de pe linia Drăsliceni-Chișinău implicat în accident, însă acesta a fost scump la vorbă. Bărbatul spune că a frânat pentru că a dorit să cedeze trecerea pietonilor, nu pentru a prelua alți pasageri.

Alexandru Negura, șoferul microbuzului implicat în accident: „Eu nu pentru pasageri, acolo este trecere pietonală. S-a oprit o mașină înaintea mea și am oprit și eu. În timpul acela eu am fost tamponat.”

Am vorbit și cu primarul de Drăsliceni.

Petru Buzu, primarul satului Drăsliceni, Criuleni: „Privitor la aroganță din partea domnului director sau a șoferului care era în ziua ceea, nu știu. În cererea care a fost depusă la noi, era depusă pe alt șofer. Cu domnul, nu că au fost incidente, dar au fost plângeri către dumnealui că poate cineva din șoferi se comportă mai agresiv sau „Coboară băi”, ceva de felul acesta. „Nu ai achitat” sau „achită” ceva de felul acesta. Poate, nu știu, viteza prea mare… Știu că ziceau careva.”

Acțiunea de urmărire penală este în plină desfășurare, iar pentru a analiza imaginile video prezentate de Jurnal TV (vezi reportajul aici) este nevoie de timp, a declarat procurorul de caz, Ion Geru.

Ion Geru, procurorul de caz: „La moment însă se efectuează acțiuni de urmărire penală. Nu au parvenit toate rapoartele de expertiză în privința victimelor pentru a stabili gradul leziunilor. Urmărirea penală este la o faază incipientă. Se stabilesc toate circumstanțele.”

Procurorul ne-a mai spus că șoferul camionului este plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Accidentul s-a produs pe 11 aprilie, la Măgdăcești. Microbuzul de pe ruta Drăsliceni-Chișinău se deplasa prin Măgdăcești, în momentul în care a fost ajuns din urnă de un camion. 

A fost momentul ce a declanșat întreg dezastrul. Ca prin efect de domino, într-o secundă, microbuzul a fost proiectat într-un gard de beton, lateral lovind și un stâlp de electricitate. Iar camionul a făcut praf parapetul de pe marginea drumului. În consecință, 16 oameni au fost răniți. Conducătorii auto nu au avut de suferit, testați la alcoolemie, rezultatul a arătat că aceștia nu se aflau în stare de ebrietate.

În urma accidentului, șoferul camionului a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior, instanța a decis să-l plaseze în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Imaginile de pe camera bord a unui participant la trafic au arătat că cu înainte de impact, șoferul microbuzului face o manevră de depășire neregulamentară, iar ulterior s-ar fi oprit. 

Scandalul în jurul concursului „Pedagogul anului”, aplanat. Decizia Ministerului Educației

 Ministerul Educației nu va retrage titlul „Educatorul anului” obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată după ce o comisie a examinat sesizările privind o pretinsă încălcare a Regulamentului concursului, scrie evz.ro. 

În data de 12 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării a inițiat examinarea retragerii titlului „Educatorul anului 2024”, obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată în urma sesizărilor cu privire la două sancțiuni care i-au fost aplicate premiantei de către autoritățile publice locale.

Ministerul Educației explica atunci că, la etapa republicană a concursului „Pedagogul anului”, sunt înaintați candidații care au obținut locurile I la etapa raională. Organul local de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) nu ar fi inclus actele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare.

După examinarea circumstanțelor cazului, Comisia a decis că Moscalu își poate păstra titlul.

„La 24 octombrie 2024, în adresa Ministerului Educației și Cercetării a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani nr.104-C din 24 octombrie 2024 cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate Valentinei Moscalu. În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” și raportându-le la Hotărârea Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, Comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu”, susține instituția.

Pentru a evita pe viitor situații similare, regulamentul concursului va fi modificat. Astfel, conform MEC, va fi introdusă obligația candidaților la concurs de a depune o declarație pe propria răspundere. Aceasta va viza lipsa sancțiunilor disciplinare și lipsa altor abateri de etică și disciplină.

Concursul republican „Pedagogul Anului” 2024 s-a desfășurat în trei etape. Anul acesta a avut trei categorii de învingători: educatorul anului, învățătorul anului și profesorul anului.

Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Câștigătorii locului II au primit câte 25 000 de lei și Diploma de onoare a MEC. Cei de pe locul III – câte 15 000 de lei și Diploma de onoare a MEC.

Valentina Moscalu a luat premiul I, la categoria „Educatorul anului”.

„Acest premiu este o responsabilitate în activitatea ulterioară. Sunt plăcut surprinsă, dar cred că cel mai mare merit aparține copiilor. M-au susținut în toate activitățile mele. Nu știu dacă aș face altceva mai bine decât instruirea copiilor preșcolari”, a declarat Moscalu, într-un interviu pentru M1.

Caz tragic: Un tânăr de 20 de ani a murit călcat de tren

Un tânăr în vârstă de 20 de ani şi-a pierdut viaţa, după ce a fost călcat de tren în zona localităţii Vatra din municipiul Chişinău, scrie newtv.md.

Cazul s-a produs în dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie, în jurul orei 8:30, iar conform informațiilor preliminare, tânărul stătea așezat pe linia de cale ferată.

În urma impactului, victima a decedat pe loc, iar oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Un avion cargo s-a prăbușit peste o casă, lângă aeroportul din Vilnius

Un avion cargo DHL s-a prăbuşit luni în apropierea aeroportului din Vilnius, în jurul orei 03:30 GMT, au declarat purtătorii de cuvânt ai aeroportului din capitala Lituaniei şi poliţia pentru Reuters. O persoană a fost declarată decedată, scrie digi24.ro

Potrivit aerotime.aero, site-ul de urmărire a zborurilor FlightAware arată că aeronava cargo a decolat de pe Aeroportul Leipzig/Halle (LEJ) la ora 03:08 CET, potrivit News.ro. 

Postul local de ştiri Delfi Plus informează că aeronava s-a prăbuşit pe strada Žirnių, într-o zonă rezidenţială, pe o clădire rezidenţială cu două etaje, şi a provocat un incendiu. Se pare că în aeronavă se aflau patru persoane: doi piloţi şi doi angajaţi DHL. Salvatorii au reuşit să elibereze un pilot din carlingă, iar acesta şi-a recăpătat cunoştinţa. Alte două persoane au fost preluate pentru îngrijiri medicale de urgenţă. O persoană a murit. Toate persoanele din casa pe care s-a prăbuşit avionul au supravieţuit.

1 Mai, Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii: Ce semnificație are sărbătoarea și cum a apărut
Articolul anterior
Spectacol de lumini care dă fiori în Italia. Semnalul pe care îl trag peste 30 de artiști. Ce vor să arate lumii?
Articolul următor