Spectacol de lumini care dă fiori în Italia. Semnalul pe care îl trag peste 30 de artiști. Ce vor să arate lumii?

Un festival de lumini care dă fiori e găzduit zilele acestea într-o mică localitate din nordul Italiei. Zeci de artiști au scos în evidență, cu ajutorul artei, efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.

Spectacol de lumini ieșit din comun în Italia. Ce vor să arate artiștiiImagine simbol

Înconjurată de Alpii Italieni, comuna Bressanone oferă seară de seară, timp de două săptămâni, un spectacol de lumini ieșit din comun. Peste 30 de artiști, din 17 țări, au prezentat lucrări despre soarta planetei, transmite stirileprotv.ro.

Jordi Pont, artist din Spania: „Am încercat să combinăm ideea a două lumi, una a schimbărilor climatice și o lume fără schimbări climatice. Așa că acum ne transpunem în lumea în care astfel de schimbări nu există, o utopie a noastră. Și chiar dacă ne gândim că este o utopie, am putem încerca să ajungem acolo”.

Fiecare lucrare vorbește despre dezastrele provocate de schimbările climatice.

Werner Zanotti, organizatorul festivalului: „În opinia mea, pierderea ghețarilor înseamnă dispariția a ceva ce nu vom mai avea niciodată. Asta mă îngrijorează foarte tare. Și ce să facem în privința asta? În primul rând, să ne gândim la problemă, apoi să reflectăm asupra ei. În al treilea rând, să acționăm”.

Georg Kaser, profesor la Ghețari: „Ghețarii se topesc rapid și procesul de topire accelerează tot mai mult, până când vor dispărea chiar și de aici, din estul Alpilor, peste aproximativ 20-30 de ani”.

Primii turiști, fani ai festivalului care are loc an de an în aceeași perioadă, au ajuns deja în mica localitate, pentru a se bucura de spectacolul de lumini.

Turist din Germania: „Este un mod total diferit de a aborda aceste subiecte foarte importante și, mai ales, din punctul meu de vedere, cred că este mai ușor, mai accesibil dacă alegi să comunici mesajul prin intermediul artei. Probabil, astfel rămâne mai ușor în mintea oamenilor”.

Cei care vor să admire creatiile din lumină au ocazia până pe 12 mai.

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Accidentul de la Măgdăcești, cu 17 răniți: pasagerii aduc acuzații șoferului de microbuz
Articolul anterior
Consiliul Rectorilor cere ca studenții să nu întoarcă banii în buget, dacă nu profesează
Articolul următor