Anunțul IGSU pentru cetățeni, în preajma Nopții de Înviere

Peste 450 de pompieri și salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi la datorie de Noaptea Învierii

De Noaptea Învierii peste 450 de pompieri și salvatori din cadrul IGSU cu 160 de unități de tehnică vor fi la datorie pentru prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor de risc.
În preajma sărbătorilor Pascale, IGSU amintește oamenilor despre regulile de securitate antiincendiară în timpul utilizării lumânărilor și a focului deschis în biserici și locuințe. În acest context, cetățenii sunt rugați să utilizeze cu prudența maximă lumânările și candelele, care trebuie să fie amplasate în locuri special amenajate. Totodată, maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu chibrituri și focul deschis.
De asemenea, specialiștii IGSU atenționează persoanele responsabile și slujitorii lăcașelor de cult despre riscul izbucnirii incendiior în urma nerespectării regulilor de securitate antiincendiară.
Astfel, în vederea prevenirii situațiilor de risc în clădirile bisericilor și mănăstire se interzice suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă.
Sobele și coșurile de fum la biserici și mănăstire trebuie să fie verificate și exploatate conform regulilor stabilite. Potrivit pompierilor bisericile trebuie să fie dotate cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite.
Mai mult, se recomandă evitarea aglomerării de persoane în incinta edificiilor, iar în cazul unei situații excepționale căile de evacuare trebuie să fie deschise cu scopul evacuării prompte a persoanelor. Enoriașii sunt îndemnați să nu parcheze mijloacele personale de transport în mod neregulamentar în preajma lăcașelor de cult. În cazul unei situații de risc, căile de acces pentru intervenția promptă a serviciilor de urgeță trebuie să fie libere.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă “Campania de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor Pascale” în toate raioanele țării. Conform datelor IGSU, pe parcursul lunii aprilie 2024, specialiștii din cadrul instituției au desfășurat activitățile de prevenire în 1400 lăcașe de cult a diferitor confesiuni religioase, fiind instruiți 4581 de slujitori a lăcașelor de cult privind respectării normelor antiincendiare și regulilor de securitate.

E posibilă o împăcare între frații William și Harry?

Surse apropiate ale lui William și Harry au declarat că ambii frați și-au exprimat dorința de a-și repara relația. Prințul Harry și Prințul William au fost în aceeași încăpere la înmormântarea unchiului lor, Sir Robert Fellowes, săptămâna trecută. Alte surse au afirmat că stăteau la distanță unul de celălalt și nici măcar nu au discutat. Înmormântarea a avut loc aproape de domeniul regal Sandringham din Norfolk, scrie evz.ro.

O sursă a declarat la acea vreme că atât Prințul William, cât și Prințul Harry au fost prezenți, dar nu au vorbit unul cu altul în timpul ceremoniei. De asemenea, sursele au spus că există un singur lucru care poate repara relația lor – familia Spencer. „Toată lumea speră că ar putea exista o intervenție din partea lui Jane sau Charles Spencer care îi va aduce din nou împreună. Va dura ceva timp, dar pare o posibilitate”, a spus sursa.

O posibilă împăcare între William și Harry

Potrivit datelor, Prințul Harry a stat la casa din copilărie a Prințesei Diana în timpul ultimei sale vizite în Regatul Unit. Ducele de Sussex a stat cu unchiul său, Charles, Conte de Spencer, la casa familiei Spencer, Althorp House, Northampton. Prințul Harry și Prințul William s-au certat prima dată în jurul Crăciunului din 2018, când Harry a spus că William nu face suficient pentru a o include pe Meghan în Familia Regală.

Cu toate acestea, lucrurile au ajuns la un punct critic în 2020. Ducele și soția sa, Meghan Markle, au renunțat la rolurile lor regale și s-au mutat în Statele Unite. Mutarea lor în străinătate a fost urmată rapid de lansarea unei biografii a cuplului. Aceasta a fost urmată de un interviu cu Oprah Winfrey în care cuplul a făcut o serie de acuzații la adresa Familiei Regale.

A urmat apoi documentarul Netflix „Harry & Meghan” și acum cunoscuta lansare a autobiografiei lui Harry, „Spare”. În cartea sa, acesta a dezvăluit unele detalii despre fratele său, inclusiv că acesta l-ar fi împins la podea în timpul unei altercații. Harry a povestit și detalii despre o dispută între Meghan și Prințesa de Wales legată de rochiile de domnișoare de onoare.

Mutarea lui Harry în SUA

De la mutarea lor în Statele Unite, Meghan și Harry au făcut foarte puține vizite în Regatul Unit. Ducele de Sussex a vizitat Regatul Unit pentru a-și vedea tatăl, Regele Charles, în februarie anul acesta și din nou pentru Jocurile Invictus în mai. Cu toate acestea, ducele nu a putut să se întâlnească cu niciun membru al familiei sale în timpul celei din urmă vizite. Motivul din spate a fost o nepotrivire de program.  Meghan nu a fost văzută în Regatul Unit de la înmormântarea regretatei Regine din 2022.

Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba în curând, deoarece frații par să-și dorească să reia legătura apropiată. „Harry este deschis la reconcilierea cu fratele său. Știe că nu va fi o sarcină ușoară, dar este ceva ce poate fi realizat. William nu este împotriva unei reconciliere cu fratele său la un moment dat. Dar lucrurile ar trebui să înceapă de la zero. Un scenariu nou în care problemele din trecut nu ar trebui să fie menționate” a spus o sursă.

Alei cu bănci, spații verzi, locuri de parcare și iluminat moden. Cum se va transforma bd. Dacia din Capitală

Bulevardul Dacia din Capitală va suferi o transformare! S-a dat start lucrărilor de reabilitare pe tronsonul str. Cuza Vodă – str. Independenței, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Zona, care nu a beneficiat de intervenții sau lucrări de zeci de ani, urmează a fi schimbată la față, prin modernizări ca:

Aleile pietonale reabilitate

Mobilier urban modern

Spații verzi amenajate

Locuri de parcare extinse

Iluminat stradal modernizat

Pavaj tactil pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Coborârea bordurilor la nivelul carosabilului

În plus, la intersecția str. Independenței cu bd. Dacia, va fi creat un scuar dedicat recreerii.

Peste 21 700 de moldoveni și-au anunțat intenția să voteze peste hotare

Înregistrarea prealabilă pentru alegerile din 20 octombrie s-a încheiat vineri, scrie tvrmoldova.md.

În total, 21 708 moldoveni și-au anunțat intenția să voteze într-o altă țară, transmite IPN. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe înregistrări prealabile anunțate – circa 8 238 – sunt pentru Federația Rusă. Urmează Italia, unde au și-au anunțat intenția de vot 2 499 de moldoveni. 

În Germania au anunțat că vor vota 1 997 de cetățeni ai Republicii Moldova, în Statele Unite ale Americii – 1 451, în România – 1 186, în Marea Britanie – 1 014, în Franța – 1 005, iar în Canada – 833. În celelalte țări, numărul de înregistrări este sub 800.

Înregistrarea prealabilă este unul dintre cele trei criterii folosite de Comisia Electorală Centrală pentru a decide numărul de secții deschise în străinătate. 

În ceea ce ține de votul prin corespondență, implementat în șase țări și pentru care înregistrarea prealabilă a fost obligatorie – numărul solicitanților este de 1 996. În SUA și-au anunțat intenția de a vota prin corespondență 1 087 de moldoveni, în Canada – 584, în Norvegia – 134, în Suedia – 93, în Finlanda – 72, iar în Islanda – 26.

La alegerile prezidențiale din anul 2020, au fost peste 52 de mii de înregistrări prealabile, iar pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, s-au înregistrat prealabil peste o sută de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

Toate punctele de trecere a frontierei funcționează echilibrat. Anunțul poliției de frontieră
Articolul anterior
O învățătoare din Hâncești, mamă a doi copii, cere ajutorul oamenilor pentru a putea învinge cancerul
Articolul următor