O învățătoare din Hâncești, mamă a doi copii, cere ajutorul oamenilor pentru a putea învinge cancerul

Eudochia Grib este mama a doi copii și profesoară de clasele primare, iar de jumătate de an luptă cu o boală rară și nemiloasă.

Apelul disperat al unei învățătoare: Ajutați-mă, sunt disperatăFoto: Eudochia Grib/Facebook

„Bună ziua, dragi prieteni, oameni cu sufletul bun și inimă mare. Mă numesc Eudochia Grib, am 47 de ani, mamă a doi copii, iar de aproximativ 15 ani activez în domeniul educației ca învățătoare, meserie ce îmi aduce satisfacție și mari împliniri zi de zi alături de micii mei elevi”, povestește femeia, conform www.stiri.md.

Aceste momente frumoase însă nu mai fac parte din viața Eudochiei deja de jumătate de an. Totul s-a spulberat la sfârșitul toamnei din 2023, când în urma unor investigații medicii de la spitalul raional au hotărât să o opereze de apendicită, ca în timpul intervenției chirurgicale să descopere că de fapt este vorba de ceva mult mai grav și nu ține de competența lor. 

„Au închis la loc și mi-au dat îndreptare la Spitalul Oncologic din Capitală, bănuind o tumoare ce trebuie înlăturată urgent – „Tumora unghiului ileocecal T4 N2 Mx aderat la trompa uterină dreaptă Ascită”, spune Eudochia.

Femeia susține că a reușit să recapete speranța la viață datorită sprijinului din partea familiei, iar la o clinică din străinătate ultimele rezultate s-au arătat a fi pozitive. Cheltuielile pentru o șansă la viață însă sunt destul de mari.

„A fost o știre care ne-a cutremurat întreaga familie, știind că astfel de boli rar care se tratează, iar costul tratamentului nu ar fi pe puterile noastre. Dar dorința de a trăi este totuși mai presus și am trecut prin intervenția chirurgicală care a înlăturat tumoarea. Eram nespus de bucuroasă și plină de speranțe că totul va fi bine, dar după o lună tomografia a arătat o metastază, astfel toate speranțele mele s-au pierdut… Lumea nu este însă fără oamenii buni pe care bunul Dumnezeu i-a trimis în calea mea și astfel am ajuns la o clinică din străinătate, care îmi dă mari speranțe la viață. Au urmat ședințe de chimioterapie, tomografii, RMN-uri, ultimele arătându-mi rezultate bune, ceea ce mă bucură. Lupta însă nu se oprește aici așa cum credeam eu. Este necesară încă o intervenție chirurgicală care va ajuta să înlăture orice urmă de celule canceroase și apoi iarăși câteva chimii pentru care din păcate nu mai suntem în stare să acoperim cheltuielile – 36.000 de euro. Eu sunt disperată, e o sumă colosală, pentru mine, de domeniul fantasticului. A mai rămas puțin, dar chiar nu știm ce să facem, mie îmi vine gândul să renunț… copiii nu-mi permit. 

Vă sunt profund recunoscătoare și vă mulțumesc din inimă pentru orice formă de sprijin pe care sunteți dispuși să o faceți.

Domnul să vă trimită sănătate și să vă ajute în toate!”, spune Eudochia.

Link online pentru donații din orice colț al lumii:

mcharity.org

SMS cu textul 291 la 3300 (Moldcell) sau 9005 (Unite): 45 lei 

(0)900 09005 din rețelele fixe, mobile Moldtelecom: 45 lei

Paypal: office@mcharity.org – Eudochia Grib 

B͟a͟n͟c͟a͟r͟e͟

MDL

Depuneți pe numele fundației: Fundația MCharity

Codul băncii: AGRNMD2X

Cod Fiscal: 1021620005849

IBAN Lei: MD22AG000000022514454458

IBAN USD: MD54AG000000022514454464

IBAN EUR: MD81AG000000022514454463

Adăugați în comentariile plății: pentru Eudochia Grib 

R͟e͟v͟o͟l͟u͟t͟

IBAN: LT43 3250 0579 3096 9989

SWIFT: REVOLT21

Notați în comentariu – pentru Eudochia Grib

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Anunțul IGSU pentru cetățeni, în preajma Nopții de Înviere
Articolul anterior
Integrarea europeană în domeniul economic, discutată la Chișinău
Articolul următor