Tinerii din Moldova, încurajați să devină lideri în procesul de integrare europeană

În perioada 8-10 mai 2024, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a fost gazda Conferinței Naționale „Tinerii și rolul lor în procesul de integrare europeană”. Evenimentul a adus împreună peste 50 de tineri din diverse regiuni ale Republicii Moldova și din România, reprezentând consilii ale elevilor, centre de tineret și organizații studențești, pentru a participa la un dialog constructiv despre oportunitățile de implicare în contextul integrării europene.

Conferința a servit drept platformă esențială pentru dialog și acțiune, încurajând și inspirând tinerii să devină lideri proactivi în procesul de integrare europeană și oferindu-le oportunitatea să-și exprime viziunile și să se implice în discuții constructive privind viitorul țărilor lor. Evenimentul a inclus 10 paneluri de discuții pe teme importante, precum dezvoltarea sectorului de tineret în Republica Moldova din perspectiva valorilor europene, rolul partidelor politice în promovarea tinerilor în viața politică, rolul Centrelor de Informare UE și a Euro cluburilor în mobilizarea tinerilor pentru o Moldovă europeană, rolul cooperării transfrontaliere în procesul de integrare europeană a RM, dezinformarea în era digitală. 

În cadrul evenimentului au participat experți din Republica Moldova și România, care au împărtășit perspective și practici de succes în domeniul politicilor de tineret și integrării europene. Participanții au avut ocazia să viziteze centrele de tineret din Cahul și să cunoască orașul, având parte de experiențe culturale și de socializare edificatoare.

Conferința a fost însoțită de mesaje puternice din partea liderilor locali și naționali, care au subliniat importanța rolului activ al tinerilor în societate. Sergiu Cornea, Rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, a îndemnat tinerii să fie proactivi și să participe la modelarea viitorului Moldovei: „Viitorul acestei țări depinde de voi!” a subliniat rectorul.

Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul, a vorbit despre importanța investițiilor în tineret și a reflectat asupra necesității de a pregăti specialiști bine informați și activi în procesele de integrare europeană. „Investim în tineri acum, pentru că ei sunt viitorul nostru”, a afirmat primarul.

„Este foarte important să ne implicăm, să conștientizăm importanța tinerilor într-o comunitate, în procesul de aderare europeană și în procesul de finanțare a unor idei. Vă încurajez să participați activ în programe de Erasmus, să dezvoltați competențe și abilități necesare, să candidați pentru diverse funcții în Parlamentul European al Tinerilor” a menționat Nicolae Mocanu, Administrator al Fundației Inotek. 

Participanții au apreciat oportunitățile valoroase furnizate în cadrul evenimentului, precum și  calitatea discuțiilor și receptivitatea vorbitorilor în cadrul panelurilor. Evenimentul le-a permis tinerilor să obțină perspective mai clare asupra modului în care pot contribui la procesul de integrare europeană și la dezvoltarea comunităților lor. Această experiență a consolidat voința lor de implicare și i-a motivat să își asume un rol activ în modelarea viitorului Republicii Moldova.

„Mă bucur că organizăm astfel de evenimente pentru tineri, că îi informăm consecvent despre motivele pentru care ar trebui să aderăm la Uniunea Europeană. Am realizat cu entuziasm că tinerii sunt interesați, că adresează întrebări relevante, exprimându-și dorința de a merge în această direcție” a menționat Dilear Frolov, coordonator de voluntari al Centrul Municipal de Tineret Cahul.

„Conferința a fost pentru mine un prilej de a cunoaște mai multe detalii despre oportunitățile oferite de UE pentru tinerii din Republica Moldova. Sunt recunoscătoare vorbitorilor din România care au împărtășit experiența lor și ne-au comunicat cum se dezvoltă Programul Capitalei Tineretului în România. Am aflat multe informații utile și numeroase idei pe care le putem implementa aici, acasă, la Cahul” a menționat Cătălina Mocanu, reprezentantă AO Perspectiva.

Conferința națională „Tinerii și rolul lor în procesul de integrare europeană” a fost organizată de Fundația INOTEK în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul programului „Cahul – Capitala Tineretului 2024”

Un avion de pasageri rusesc a luat foc la aterizare, în Turcia

Un avion de călători rusesc a luat foc imediat după aterizarea pe aeroportul Antalya de pe coasta mediteraneană a Turciei. Toți pasagerii au fost evacuați, scrie adevarul.ro.


Aeronava rusească Suhoi Superjet 100, aparţinând companiei aeriene ruse Azimut, a aterizat pe pistă, iar la scurt timp a luat foc unul dintre motoare. Pompierii aeroportului au intervenit rapid să stingă incediul izbucnit. Toți cei 95 de pasageri ai avionului, 89 de călători şi şase membri ai echipajului, au fost evacuaţi în siguranţă din aeronavă. Aceasta venea din staţiunea rusă Soci, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Operaţiunile de zbor pe aeroportul din Antalya au fost reluate după o scurtă întrerupere.

Aeronava a prezentat în mod repetat în ultimii ani probleme tehnice. Azimut, cu sediul în Krasnodar şi Rostov-on-Don, susţine pe site-ul său că operează 20 de aeronave de acest tip.Mai multe videoclipurile partajate pe rețelele sociale au arătat cum pompierii acționează asupra incendiului, stropind motorul din partea stângă pentru a-l răci.

https://twitter.com/i/status/1860786639498576268

Euro coboară sub pragul de 19 lei

Moneda unică europeană începe săptămâna curentă cu o ieftinire de 17 bani. Ca rezultat, euro coboară sub pragul de 19 lei și are un preț oficial de 18 lei și 98 de bani, transmite MOLDPRES.

Pe de altă parte, dolarul se scumpește. Acesta adaugă doi bani și ajunge la nivelul de 18 lei și 22 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Leul românesc se ieftinește cu trei bani și are o valoare de 3 lei și 81 de bani. Hrivna ucraineană își menține prețul de 44 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a anunțat o cotație de 17 bani, în scădere cu un ban.

Agenția de presă a Kremlinului, Ria Novosti, îl numește pe favoritul alegerilor din România Călin Georgescu drept „candidatul aliniat Rusiei”

Ria Novosti, agenția rusă de presă deținută de stat, transmite informații despre alegerile prezidențiale din România, pe canalul de Telegram, scrie hotnews.ro

Agenția rusă a scris mai întâi, într-un mesaj publicat în jurul orei 21.00, că Elena Lasconi, lidera USR „suporteră a politicilor anti-Rusia” conduce alegerile din  România în fața lui Marcel Ciolacu, citând date inițiale ale autorităților electorale.

Jurnaliștii Ria Novosti au revenit, câteva ore mai târziu, într-un nou mesaj pe Telegram anunțând că „premierul Ciolacu și candidatul aliniat Rusiei Georgescu avansează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor paralele după numărarea a peste 75% din voturi”. 

„Suporter al alăturării cu Rusia, Georgescu îl surclasează pe premierul Ciolacu”, anunță din nou agenția, pe Telegram, citând datele după numărarea a peste 82% din voturi. 

Informația a fost transmisă inițial de jurnalistul Adrian Ursu, în direct la Antena 3 CNN.

4 alimente ultraprocesate care provoacă decesul prematur
Articolul anterior
Un autobuz a căzut într-o prăpastie în Peru. Cel puţin 16 morţi
Articolul următor