Elevii școlilor profesionale din țară și-au testat abilitățile la concursul ,,Cel mai bun în Haute Couture”

46 de elevi și eleve din 17 instituții de învățământ profesional tehnic din țară au participat la concursul național ,,Cel mai bun în Haute Couture”, ediția 2024. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău. Tinerii și-au testat competențele obținute pe parcursul anilor de studii. Cele mai inspirate creații au fost premiate de către Ministerul Educației și Cercetării.

Concursul a inclus cinci probe individuale, elaborate în conformitate cu programul de studii. Absolvenții au concurat la probele: ,,Cusătoreasa Profesionistă”, ,,Croitorul iscusit”, ,,Cusătorul dibaci”, ,,Modelarea constructivă a produselor vestimentare” și ,,Tehnologia Confecțiilor”.

Elevii care au obținut locurile I, II și III au primit din partea MEC premii bănești în valoare de 2 000 lei, 1 500 lei și respectiv 1 000 lei. Lista câștigătorilor poate fi accesată aici – https://bit.ly/3Vd6yhL

Competiția, ajunsă la cea de-a V-a ediție, are drept obiectiv schimbul de experienţă între instituțiile de învățământ privind pregătirea şi instruirea profesională a tinerilor și sporirea competenţelor profesionale a viitorilor absolvenţi din domeniul tehnologiilor textile.

Zi de doliu național! Scriitorul Spiridon Vangheli este condus astăzi pe ultimul drum

Scriitorul Spiridon Vangheli, care s-a stins din viață la vârsta 92 de ani, este petrecut luni, 24 iunie, pe ultimul drum. Conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu, ziua de 24 iunie 2024 este declarată zi de doliu național. Drapelele de stat sunt coborâte în bernă, iar la ora 12:00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere, scrie democracy.md.

Programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli:

  • 09.40-09.50 – deplasarea cortegiului funerar de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național);
  • 10.00-11.30 – ceremonia funerară;
  • 11.30-12.15 – mitingul de doliu;
  • 12.30 – deplasarea cortegiului funerar spre Cimitirul Central din strada Armenească.

Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Supranumit „tatăl lui Guguță”, Vangheli s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul cititorilor în special al copiilor și părinților lor.

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți și cunoscut ca „tatăl lui Guguță”, Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor.

A căpătat renume mondial datorită cărții pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări și a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, a publicat și alte cărți îndrăgite de copii, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, „Crăița” etc.

A tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”.

Orașul Chișinău, în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191

Orașul Chișinău este inclus în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191, la categoria ,,de bronz”, potrivit topului Happy City Index.

Topul este realizat anual, iar locul orașelor în clasament variază de fiecare dată. Autorii spun că e dificil să evidențiezi un singur oraș ca fiind cel mai bun. Aceasta în condițiile în care fiecare dintre ele se află în continuă schimbare și se evidențiază prin lucruri proprii.

Prin urmare, evaluarea s-a făcut în baza a cinci criterii care au impact asupra sentimentului de fericire: cetățeni, guvernare, mediu, economie şi mobilitate. Menționăm că, în top au fost incluse orașele care au cel puțin 300 mii de locuitori, scrie www.agora.md, conform sursei citate.

Capitala țării noastre a ocupat locul 191. Cel mai mare punctaj, orașul Chișinău l-a obținut la capitolul „economie” – 309 puncte. Iar în total, orașul a acumulat 1310 puncte.

Iar pe primele trei locuri în clasamentul celor mai fericite orașe din lume se găsesc: locul întâi – orașul Aarhus, din Danemarca, fiind urmat, pe locul doi de Zurich – Elveția. Iar top trei cele mai fericite orașe e încheiat de Berlin – Germania.

Moldovean salvat în mod miraculos în Italia. A plonjat cu mașina într-un râu

În noaptea dintre 19 și 20 iunie, un incident dramatic a avut loc la granița dintre Polverara și Ponte San Nicolò, în regiunea italiană Padova.

Un cetățean moldovean, aflat la volanul unui Peugeot, a pierdut controlul mașinii și a plonjat în râul Bacchiglione.

În mod miraculos, șoferul a reușit să iasă din vehiculul scufundat și s-a întors acasă pe jos, nevătămat, relatează Padova Oggi.

Pe 20 iunie, câțiva trecători au observat un autoturism aproape complet scufundat în râul Bacchiglione. Alarmați, aceștia au contactat imediat autoritățile.

Carabinierii și pompierii au intervenit prompt la locul incidentului. După ce vehiculul a fost recuperat, s-a constatat că în interiorul acestuia nu se afla nicio persoană.

Pentru a se asigura că nu există victime, salvatorii au efectuat căutări suplimentare în zona respectivă, dar fără rezultat.

Prin intermediul numărului de înmatriculare al vehiculului, carabinierii au identificat proprietarul mașinii, un cetățean moldovean rezident în Polverara.

La sosirea carabinierilor la domiciliul acestuia, bărbatul a recunoscut că el se afla la volanul mașinii în momentul accidentului.

Totuși, el nu a putut explica cauza exactă a pierderii controlului vehiculului. Conform declarațiilor sale, după ce a ieșit din mașina scufundată, a plecat de la locul incidentului în stare de șoc.

Vehiculul a fost recuperat de către un camion de remorcare. În prezent, toate ipotezele rămân deschise. Autoritățile nu exclud posibilitatea ca șoferul să fi părăsit locul accidentului din cauza stării de confuzie și șoc pe care a experimentat-o.

Ancheta continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele acestui accident neobișnuit.

Magazinele de bijuterii, luate pe sus de FISC! Circa 8 kilograme de articole din aur, ridicate
Articolul anterior
Cum a topit o moldoveancă inimile brazilienilor. Povestea unei moldovence care a jucat pe scena operei din Brazilia
Articolul următor