Doi bebeluși au venit pe lume în ambulanță, în drum spre maternitate

Două nașteri în ambulanță asistate de echipele de asistență medicală urgentă. De la începutul săptămânii, echipele de asistență medicală urgentă au avut parte de două intervenții deosebite, fiind alături de parturiente în cel mai special moment din viața oricărei femei. Datorită intervenției în timp record și asistenței medicale de urgență acordate cu grijă și siguranță, doi băieței au văzut lumina zilei în ambulanță.

La data de 03.06.2024, pe traseul Chișinău-Cricova a fost solicitată intervenția ambulanței pentru o gravidă de 24 de ani din raionul Criuleni pe motivul solicitării „ a V-a sarcină la 34 săptămâni, dureri de naștere”. Echipa PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîșcani a intervenit prompt și a asistat nașterea prematură în ambulanță.Ulterior, nou-născutul a fost preluat și transportat asistat cu monitorizarea parametrilor vitali de către echipa de asistență medicală urgentă specializată TIM cu profil pediatric SAMU Centru, la IMSP Institutul Mamei și Copilului pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.Membrii echipei PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîșcani, mun. Chișinău:

Asistent medical – Laura Aurelia Mașinic

Infirmier – Mihail Ungurean

Conducator de autoambulanță – Grigore UngureanMembrii echipei specializate Terapie Intensivă Mobilă cu profil pediatric din cadrul SAMU Centru:

Medic – Zinaida Cornescu

Felcer – Neli Baltag

Infirmier – Dmitrii Arseni

Conducator de autoambulanță – Grigore Vrîncean.

La data de 04.06.2024 ora 17:05, o parturientă de 37 de ani dintr-o localitate a raionului Ungheni a solicitat asistența medicală urgentă la etapa de prespital pe motivul „ a IV-a sarcină la 41 săptămâni, contracții uterine. Echipa SAMU Ungheni a intervenit la solicitare și a preluat de urgență pacienta. În timpul transportării la spital, a survenit nașterea, iar la ora 17:35 s-au auzit primele țipete de bucurie în ambulanță. Datorită intervenției echipei SAMU Ungheni, s-a născut pe lume un băiețel de aproximativ 4 kg. Ulterior, lăuza și nou-născutul au fost preluați de specialiștii din cadrul Maternității Spitalului Raional Ungheni. Membrii echipei SAMU Ungheni, care au asistat nașterea în ambulanță: Asistentului medical – Cristina Domnișor Infirmierul – Viorel Stroevici Conducator de autoambulanță – Vasile Vidrașcu.„Cu fiecare nou născut, se deschide o fereastră către viitor și se adaugă o nouă poveste în cartea vieții noastre!”

Crimă odioasă la Căușeni! Un copil de 5 ani a fost ucis cu sânge rece de propria mamă. ATENȚIE, informații cu puternic impact emoțional

O mamă și-ar fi omorât copilul de cinci ani după ce i-a tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie. După asta femeia a vrut să se sinucidă sub aceeași metodă. Cazul a fost descoperit în dimineața zilei de 16 septembrie într-o localitate din raion, scrie pulsmedia.md.

colaj foto: wwwpulsmedia.md

La fața locului s-au îndreptat mai multe echipaje printre care și medicii de pe ambulanță care au constatat decesul copilului și au transportat femeia la spitalul raional, scrie Studio-L.

Aceasta ar fi să sinucidă după comiterea crimei, dar a fost internată la terapia intensivă și supusă unei intervenții chirurgicale, iar ulterior a fost transportată la un spital din capitală.

Potrivit oamenilor legii pe acest caz a fost deschis dosar penal, iar dacă va fi găsită vinovată femeia riscă 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Între timp au apărut noi detalii despre caz. Crima a avut loc în localitatea Coșcalia, din raionul Căușeni.

Potrivit surselor PulsMedia.MD mama micuțului ucis, o femeie în vârstă de 39 de ani, ar avea tulburări psihologice și s-ar afla la evidența psihiatrului. După comiterea crimei, dânsa și-ar fi tăiat beregata, însă a fost salvată și a fost internată în stare gravă în secția de terapie intensivă.

Femeia mai are la întreținere o fată în vârstă de 11 ani.

Primarul localității unde a fost comisă crima, dar și asistentul social, nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterilor pentru a oferi mai multe detalii despre acest caz.

Grant de peste 4 milioane de euro cu BERD pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide

Republica Moldova a semnat un grant în valoare de 4,34 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Acordul a fost semnat de Ministerul Mediului și BERD, și vizează dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide în sudul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Grantul va fi utilizat pentru îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor  în RMD 1, care include raioanele: raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, și raioanele Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat din UTA Găgăuzia. Proiectul include construcția unui depozit de deșeuri, a unei stații de sortare și compostare în orașul Cahul, închiderea vechiului depozit de deșeuri din Cahul, precum și construcția stațiilor de transfer în orașele Cania, Taraclia și Comrat. De asemenea, se va achiziționa echipament modern pentru transport, sortare, reciclare și compostare, inclusiv tomberoane, containere și vehicule.

Această inițiativă este parte integrantă a angajamentului Republicii Moldova de a îmbunătăți infrastructura de gestionare a deșeurilor solide, conform Programului Național pentru Gestionarea Deșeurilor pentru perioada 2023-2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2023.

Implementarea proiectului va aduce beneficii considerabile atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale. Locuitorii regiunilor vizate vor avea acces la servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor și se va observa o reducere a cantităților de deșeuri depozitate și o acoperire extinsă a serviciilor de colectare și gestionare a deșeurilor. 

Producătorii autohtoni de fructe își promovează afacerile pe o nouă platforma internațională de referință în sectorul horticol

Zece producători de fructe din Republica Moldova au avut ocazia să-și prezinte afacerile și produsele pe o nouă platformă internațională din sectorul horticol, Freshplaza.com. Proiectul a fost realizat în cadrul unei misiuni de documentare organizată de Asociația Moldova Fruct, cu sprijinul Proiectului USAID, noteaza moldpres.md.

Pe parcursul a cinci zile, aceștia au avut oportunitatea de a arăta jurnaliștilor Freshplaza cum se desfășoară procesul de producție și post-recoltare, de la livadă până la export.

Ștefan Pîslaru, manager vânzări în cadrul Staragro Group SRL:  „Calitatea fructelor noastre este recunoscută la nivel internațional, iar promovarea este esențială pentru a le aduce în atenția consumatorilor. Freshplaza ne oferă această platformă și ne ajută să ne afirmăm ca producători de fructe de înaltă calitate”.

Participarea producătorilor de fructe din Republica Moldova pe platforma Freshplaza.com este o oportunitate foarte importantă de a-și promova pe plan international afacerile și produsele.

Vera Ciobanu, administratoare Morreller SRL: „Pentru noi este foarte importantă piața europeană. Când am plantat livada, ne-am orientat anume către această piață. Freshplaza ne va ajuta să ajungem mai ușor la importatori, care vor găsi informații despre noi, vor citi istoria noastră și ne vor contacta”

Freshplaza este la a doua sa misiune în Republica Moldova. Prima a avut loc în 2022.

Unica gală destinată femeilor din agricultura Moldovei a ajuns la ediția a 3-a
Articolul anterior
McDonald’s pierde dreptul de a folosi denumirea „Big Mac” pentru burgerii de pui în UE, după un proces de 17 ani
Articolul următor