Primăria din Leova nu va semna actele de recepție a lucrărilor pentru drumul Leova-Bumbăta: „Cel mai scump drum construit vreodată în Moldova”

Primăria Leova nu va semna procesul-verbal de recepție a lucrărilor de construcție a drumului către punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, până la finalizarea investigației inițiate de Procuratura Anticorupție (PA) pe acest caz. Declarația a fost făcută de primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, scrie ziua.md.

După ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat despre finalizarea lucrărilor de amenajare a punctului Leova – Bumbăta, primarul orașului Leova Alexandru Bujorean, declară că administrația publică locală (APL), care, potrivit legii, trebuie să participe la recepția lucrărilor, nu poate contrasemna un proces-verbal de recepție a unui obiectiv „asupra căruia planează bănuieli rezonabile privind volumele și costurile de realizare a acestuia”.

„Recepția la terminarea lucrărilor pentru construcția drumului către PTF Leova-Bumbăta, a avut loc fără reprezentanții Primăriei Leova. Noi nu putem contrasemna un proces verbal de recepție a unui obiectiv asupra căruia planează bănuieli rezonabile privind volumele și costurile de realizare a acestuia. În acest sens, Primăria Leova și-a rezervat dreptul de a nu participa în comisia de recepție la terminarea lucrărilor, până la finalizarea investigației și prezentarea dovezilor plauzibile ca la construcția acestui obiect important de infrastructură națională, nu au avut loc delapidări de fonduri publice”, a anunțat primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean pe Facebook.

Primarul orașului Leova susține că nu va semna documentele aferente procesului de recepție până la emiterea unei decizii pe marginea cauzei penale inițiate de Procuratura Anticorupție pe acest caz.

„Ținem să precizăm că orice recepție la terminarea lucrărilor, trebuie și poate avea loc conform procedurilor stabilite de HG nr. 285 din 23.05.1996, cu participarea membrilor din oficiul ai comisiei, inclusiv care reprezintă APL, pe teritoriul căreia a fost efectuată lucrarea. În acest sens, ne rezervăm dreptul de a contesta legalitatea procesului de recepție și a nu participa la acesta, până la verificarea documentației tehnice, a devizelor de cheltuieli aferente contractului de execuție și a documentației aferente, dar și până la emiterea unei decizii pe marginea cauzei penale inițiate de Procuratura Anticorupție pe acest caz”, a mai scris Bujorean.

Nu este pentru prima dată când primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, lansează acuzații grave privind construcția drumului Leova-Bumbăta. Oficialul a sugerat că acesta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat marți, 19 iunie, că lucrările de amenajare a punctului de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, a drumului de acces și a parcării pentru camioane au fost finalizate.

Amintim că, în luna decembrie a anului trecut, Procuratura Anticorupție a inițiat o investigație privind pretinsele acțiuni ilegale în cazul construcției drumului de acces Leova-Bumbăta. Ulterior, un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub acuzare, fiind învinuit de corupție.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la peste 250 de milioane de lei. Fiecare kilometru de drum a costat bugetul public circa 3,5 milioane de euro, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Administrația de Stat a Drumurilor se află în subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În perioada de implementare a proiectului construcției drumului Leova-Bumbăta, ministerul era condus de Andrei Spînu. Procuratura Anticorupție a pornit procesul penal pe acest caz în decembrie 2023.

Haos în aeroporturi din Europa, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei

E haos în aeroporturile din Europa, inclusiv în România. În prezent, mai multe zboruri au întârzieri uriașe, atât la Plecări, cât și la Sosiri. Din cauza curselor întârziate sau anulate, mulți turiști și-au ratat vacanțele, potrivit digi24.ro.

În zona de Plecări sunt peste 25 de zboruri care sunt și au fost marcate pe parcursul zilei ca fiind întârziate.

Principalele cauze pentru care s-a ajuns la această situație țin de vreme. Temperaturile foarte ridicate au cauzat probleme companilor aeriene, inclusiv sistemului de climatizare.

Totuși, s-au găsit soluții provizorii pentru ca toți călătorii să aibă condiții decente.

Oamenii trebuie să știe însă că pot cere despăgubiri, dar, vident, cu respectarea mai multor reguli.

Cristi Pitulice, consultant în turism: „Avem aceste restricții cu pistele, condițiile din aeroporturi generate de încălzirea globală. Liniile aeriene au zborurile împinse la capacitate maximă. Dacă avem o avarie sau avion la sol, nu poate fi foarte repede înlocuit și va trebui să așteptăm o perioadă de timp. În general, e bine să plecăm dimineața. Avem toată ziua la dispoziție și dacă avem întârziere să recuperăm și să ne reorganizăm, să aplicăm, să luăm bilet pentru alt zbor.”

Ramona Colea, reprezentant al unei agenții privind drepturile pasagerilor: „E important ca pasagerii să știe că în astfel de situații au drepturi. Ca să le fie respectate, trebuie să rămână în posesia documentelor de călătorie. Când se întorc, e important să aibă bani în posesie, pentru că s-ar putea să-și asigure cazare, masă, transport. Să știe că întârzierea mai mare de trei ore la aterizare generează compensații de 250 euro, pot ajunge la 600 euro. Sunt în plus față de rambursările de cheltuieli pe care pasagerii le au din cauza acestor anulări.”

În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până la doi ani, în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Sălile pentru viitoarele grupe vor fi renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier. Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari, lucrările urmând să demareze anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate, informează MEC. 

Lista instituțiilor beneficiare a fost aprobată de membrii Consiliului Coordonator pentru monitorizarea procesului de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ, și poate fi consultată aici.

Pentru a participa la concurs, grădinițele au întrunit un șir de criterii, inclusiv: numărul minim de 150 de copii înscriși, spațiu liber, disponibil pentru renovare, angajamentul APL de a asigura servicii pentru copii de 0-2 ani, numărul de  solicitări de la mame care stau în rând și care s-ar angaja în cazul apariției locurilor vacante disponibile, numărul de copii defavorizați (copii cu dizabilități, din familii social-vulnerabile, romi, refugiați).

Renovarea și dotarea grupelor de creșă în 15 instituții preșcolare se va face în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. 

Doi profesori universitari din Moldova, apreciați cu distincții de stat

Profesorilor universitari din Republica Moldova Anatolie Petrenco și Dumitru Patrașcu le-au fost conferite „Ordinul de Onoare” și, respectiv, „Meritul civic”. Două decrete în acest sens au fost semnate pe 26 iunie de președinta Maia Sandu, relatează Newsmaker. 

„Ordinul de Onoare” pentru Anatol Petrenco

Lui Anatolie Petrenco i-a fost conferit „Ordinul de Onoare”. Potrivit decretului prezidențial, Petrenco a fost apreciat cu această distincție „în semn de profundă apreciere a activității îndelungate și prodigioase în domeniile învățământului și științelor istorice, pentru abnegația și profesionalismul manifestate în salvgardarea și valorificarea patrimoniului istoric național, precum și pentru contribuție substanțială adusă la formarea specialiștilor de înaltă calificare”.

Anatolie Petrenco este doctor habilitat în istorie. Acesta activează în calitate de profesor la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

În perioada 1990-1992, Anatolie Petrenco a fost decanul Facultății de Istorie din cadrul USM, iar din 1998 până în 2006 a condus Asociația Istoricilor din Republica Moldova. De asemenea, timp de patru ani, între 2006-2010, Anatolie Petrenco a fost președintele Mișcării „Acțiunea Europeană”.

Dumitru Patrașcu, apreciat cu „Meritul Civic”

Iar Dumitru Patrașcu a fost apreciat cu medalia „Meritul Civic”. Potrivit decretului semnat de președinta țării, lui Patrașcu i-a fost conferită medalia „pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul educației, pentru profesionalismul demonstrat în dezvoltarea științelor pedagocice, precum și pentru contribuția substanțială adusă la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare”.

Dumitru Patrașcu este doctor habilitat în științe pedagogice. Este profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

În 1991, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, acesta a înființat Catedra de Pedagogie și Psihologie Inginerească și Centrul de Dezvoltare Profesională al Pedagogilor.

Urmărire ca în filme la Orhei! Un traficant de droguri a încercat să fugă de polițiști și a ajuns cu mașina într-un foișor. Imagini 18+!
Articolul anterior
Președintele Ungariei, Victor Orban, prietenul lui Putin, nu doreşte promovarea aderării la UE a R.Moldova şi Ucrainei
Articolul următor