Cetățenii moldoveni vor avea nevoie de o autorizație specială pentru a călători în Israel

Din 1 august, cetățenii din țările care au regim fără vize cu Israel vor trebui să dețină o autorizație electronică de călătorie pentru a putea intra în acest stat.

Măsura – introdusă de autoritățile de la Tel Aviv – va viza inclusiv persoanele din Republica Moldova. Ambasada Moldovei la Tel Aviv a criticat noua condiție pentru călătoriile în Israel și a anunțat că țara noastră va lua măsuri reciproce în răspuns, transmite newsmaker.md.

Israelul a început, din 1 iunie, testarea sistemului ETA-IL, prin care cetățenii străini din țările regim fără vize pot solicita autorizații electronice de călătorie. Actualmente, sistemul este disponibil pentru persoanele din Germaniei și SUA, însă din 1 iulie străinii din toate țările cu regim fără vize vor putea solicita voluntar autorizații de călătorie în Israel. Iar din 1 august, deținerea autorizației de călătorie va deveni o condiție obligatorie pentru intrarea în Israel.

Sistemului ETA-IL va include și cetățenii Republicii Moldova, care se bucură de un regim fără vize cu Israel de zece ani.

Ambasadorul Moldovei la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a criticat introducerea noii măsuri pentru călătoria în Israel în raport cu cetățenii țării noastre. 

„Sistemul ETA-IL va afecta călătorii moldoveni în Israel, mulți dintre ei fiind angajați de companii israeliene, și, de fapt, va conduce unilateral la încetarea regimului fără vize cu Republica Moldova de către Statul Israel”, a declarat Roitmant, potrivit unui comunicat publicat pe 21 iunie de ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv.

Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice au declarat că Moldova va răspunde reciproc la introducerea sistemului ETA-IL

„Ca răspuns, pentru a proteja drepturile cetățenilor săi, Republica Moldova se simte obligată să impună un sistem similar de aprobare preliminară pentru cetățenii israelieni. Măsurile reciproce vor afecta și mii de pelerini religioși care merg anual în Ucraina prin teritoriul Moldovei. Detaliile și formatul acțiunilor ulterioare sunt în curs de examinare de către autoritățile moldovene și vor fi comunicate ulterior. Republica Moldova rămâne angajată în promovarea relațiilor bilaterale cu Statul Israel în spiritul respectului reciproc și al reciprocității și este pregătită să se angajeze în discuții și negocieri referitoare la această problemă pentru beneficiul celor două țări și al cetățenilor lor”, se arată în comunicatul ambasadei Moldovei în Israel.

Precizăm că și Ucraina are regim fără vize cu Israel. Pe 20 iunie, misiunea diplomatică ucraineană de la Tel Aviv, la fel, a anunțat că Ucraina va lua măsuri reciproce în raport cu introducerea sistemului ETA-IL.

Republica Moldova a desființat unilateral regimul vizelor cu Israel în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, a fost semnat un acord privind regimul fără vize între cele două țări.

Andra a lansat piesa „Mă întorc acasă”. Cum sună melodia de dragoste care a topit inimile fanilor: „Emoție pură!”

Andra și-a bucurat admiratorii cu o nouă piesă, pe care a lansat-o în 28 iunie. Melodia „Mă întorc acasă” a ajuns imediat la inima românilor, care i-au scris zeci de mesaje de apreciere pe pagina de socializare, dar și pe YouTube.

„Sper să vă placă. Are o tentă populară, după cum se vede costumația mea. Se potrivește cu ce am făcut în ultima perioadă”, a spus Andra înainte de lansarea piesei, potrivit protv.ro.

„Iubește românește! Chiar și fără cuvinte, există o limbă a noastră pe care o vorbim prin îmbrățișări, dor, priviri. „Mă întorc acasă” este exact despre asta. Sper că v-a ajuns la suflet! În brațele omului iubit te simți întotdeauna ca acasă. Despre acest sentiment unic și despre iubire adevărată este noua mea piesă, un cântec cu influențe tradiționale pentru că sunt sufletul aproape de tradițiile noastre, după cum deja știți. Vă place piesa? Abia aștept să citesc mesajele voastre, spune cântăreața. În doar câteva minute de la lansare, videoclipul a adunat mii de vizualizări și zeci de comentarii.

Anda Adam a jucat la propria nuntă. Interpreta a purtat o rochie de mireasă uriașă și a venit la ceremonie cu autobuzul, pentru că nu încăpea în mașină

Anda Adam a ajuns și la altar cu bancherul Yosif Eudor Mohaci, după ce, în urmă cu un an jumate, cei doi s-au căsătorit la Starea civilă, scrie presa română. Aflată la a doua căsătorie, cântăreața a fost fabuloasă într-o rochie de povești.

Artista a avut o rochie de mireasă ultra voluminoasă, cu care și-a impresionat invitații. Anda a avut și o diademă de prințesă, în ton cu rochia opulenta. Pentru că nu încăpea în nicio mașină, Anda a fost nevoită să vina la nuntă cu… autobuzul. Imagini cu atmosfera de pe drum au fost share-uite și de cântăreață pe pagina ei de Instagram.

Cununia religioasă a avut loc la Mănăstirea Cașin, iar apoi petrecerea s-a mutat în salonul unui hotel de lux din București. Înainte de eveniment, Anda Adam declara că așteaptă la nuntă 250-300 de invitați.

La eveniment au cântat Tzanca Uraganu, Mr. Juve, Oană Radu, Cocoș de la Călărași, Florin Salam.

Manifestații ample în Spania din cauza numărului imens de turiști. Localnicii acuză creșterea exagerată a prețurilor la locuințe și servicii

Ample manifestații sunt așteptate în Spania, împotriva industriei agresive a turismului. Turismul de masă a generat creșterea exagerată a prețurilor la locuințe, utilități și servicii, iar „oamenii nu își mai permit să locuiască în propriul oraș” spun spaniolii.

Mii de oameni din sudul Spaniei sunt aşteptaţi să iasă sâmbătă pe străzile din Málaga, la cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de turismul de masă, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

Manifestanţii din popularele destinaţii andaluze din Granada, Sevilla şi Cádiz se vor alătura celor din oraşul mediteranean, după protestele recente din insulele Canare şi Baleare, un alt protest fiind programat o săptămână mai târziu la Barcelona.

Având în vedere că numărul de vizitatori în Spania este estimat să depăşească 100 de milioane în acest an, mai mult decât dublul populaţiei ţării, există un sentiment din ce în ce mai putermic, chiar şi în cadrul industriei turismului, că lucrurile au atins un punct critic.

Plângerile variază de la cele referitoare la saturarea spaţiului public şi a facilităţilor precum transportul public până la distrugerea afacerilor locale, dar esenţa problemei este legată de locuinţe. Afacerile extrem de profitabile cu apartamente turistice au epuizat fondul de locuinţe şi i-a alungat pe localnici.

Málaga, până de curând un punct de plecare pentru vizitatorii staţiunilor din Costa del Sol, a devenit o destinaţie în sine, trecând printr-un proces rapid de gentrificare care îi scoate pe rezidenţi din casele lor. Catherine Powell, şefa Airbnb, a declarat că oraşul este destinaţia cea mai căutată.

„Oamenii care lucrează în industria turismului nu îşi permit chiria în propriul oraş. Atâta timp cât locuinţa este văzută ca un activ comercializabil, nu va exista o soluţie”, a spus Curro Machuca de la sindicatul chiriaşilor din Málaga. „Credem că a baza economia din Málaga pe o monocultură a turismului este nesustenabil şi acesgt lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Olalla Luque Colmenero de la grupul de presiune din Granada Albayzín Habitable, care militează pentru cartierul istoric Albayzín al oraşului, un sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO, a declarat că locuitorii sunt cheia zonei.

„Este foarte bine să fii un sit al patrimoniului mondial, dar nu este vorba doar despre arhitectură; Moştenirea sunt oamenii şi tradiţiile lor, precum şi aspectul social, care este ceea ce pierdem”, a spus ea, adăugând că boom-ul apartamentelor turistice a făcut ca practic să nu existe locuinţe de închiriat în zonă. „Turismul este important pentru oraş, dar la ceea ce ne opunem este turismul care împinge oamenii afară din casele lor”, a explicat ea.

Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a ținut săptămâna trecută prima pagină a ziarelor când a anunţat că licenţele pentru cele 10.000 de apartamente turistice legale ale oraşului nu vor fi reînnoite când vor expira în 2028. Se aşteaptă ca şi alte oraşe să-i urmeze exemplul.

Doi soți din Ștefan-Vodă au înființat o livadă de 35 de hectare de migdale și una de cireși, beneficiind de programe guvernamentale de susținere
Articolul anterior
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a avut întrevederi cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale, la Washington
Articolul următor