Un muncitor a murit electrocutat pe un șantier. Reacția Premier Energy

Un muncitor a decedat în timpul efectuării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA), fiind electrocutat, transmite unica.md. Potrivit furnizorului local Premier Energy, accidentul s-a produs urmare a mai multor încălcări comise în zona de protecție a rețelelor electrice. Circumstanțele agravante ale cazului sunt investigate de organele abilitate ale statului.

foto simbol

”Accidentul cu electrocutarea unui muncitor în timpul desfășurării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) cu nivelul de tensiune de 10 kV a avut loc în seara zilei de 6 iunie, 2024, pe un șantier particular într-un sat din suburbia municipiului Chișinău. 
 

Conform raportului preliminar de investigare, accidentul s-a produs în timpul executării lucrărilor de betonare cu utilizarea unei pompe auto cu braț. Muncitorul care manevra la sol furtunul de beton a fost electrocutat în urma atingerii de conductorul LEA 10 kV a brațului instalației de pompare, acționat prin telecomandă de o altă persoană. Alți doi muncitori care au sărit în ajutor victimei au nimerit sub acțiunea tensiunii de pas, dar în urma îndepărtării brațului autopompei de conductorii LEA au fost eliberați astfel de sub influența curentului electric, fără a suferi careva traumatisme ce ar necesita îngrijiri medicale. 
 

Persoana electrocutată a fost preluată de la locul accidentului în stare gravă de un echipaj al urgenței medicale și internată în spital, unde ulterior a decedat.
 

La producerea accidentului au condus următoarele cauze:
 

  • încălcarea distanțelor minime admisibile față de părțile conductoare ale LEA 10 kV, conform Normelor de securitate la exploatarea instalațiilor electrice;
  • inițierea lucrărilor în zona de protecție a rețelelor electrice fără coordonare cu proprietarul LEA, încălcându-se astfel prevederile Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002.

Cazul este investigat de poliție, Departamentul supraveghere energetică din cadrul ANRE și Inspectoratul de Stat al muncii.
 

În legătură cu gravitatea acestui caz, dar și cu încălcările anterioare constatate de operatorul sistemului de distribuție în acest domeniu, întreprinderile și persoanele fizice care dețin și utilizează tehnică specială (autopompe de beton cu braț, automacarale, autoturnuri, autoscări, excavatoare, autobasculante etc.) care în timpul utilizării pot atinge sau depăși înălțimea conductorilor liniilor electrice aeriene sunt solicitate să efectueze de urgență cu personalul propriu o sesiune de informare despre acest caz tragic şi instruire extraordinară privind specificul admiterii și a lucrului în zona de protecție a rețelelor electrice și în imediata apropiere de acestea, în strictă corespundere cu  reglementările în vigoare şi Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice. 
 

Pentru evitarea pe viitor a situațiilor cu risc de accidentare,  ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită populației și agenților economici să respecte cu strictețe cadrul legal și normele de securitate în apropierea instalațiilor electrice. Primordial și esențial este să se înțeleagă și să se conștientizeze de absolut toți că:
 
•    în zona de protecție a rețelelor electrice orice activitate pe care o planificați pentru realizare poate fi admisă doar cu acordul în scris al Operatorului sistemului de distribuție (OSD), prevedere legală din Regulamentul cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002 ce urmează a fi îndeplinită în mod obligatoriu;
•    absența permisiunii în scris sau neîndeplinirea prescripțiilor stabilite poate conduce la crearea unor circumstanțe periculoase sub aspectul producerii unor accidente de electrocutare, cu posibile urmări deosebit de grave, ce pot constitui obiectul unor acțiuni administrative și penale în raport cu persoanele care au comis încălcările.

De asemenea, vă atragem atenția asupra următoarelor reguli de securitate electrică:

•    nu interveniți neautorizat în zonele de protecție și în instalațiile electrice (linii electrice aeriene, posturi de transformare, separatoare de linii, cutii de cabluri etc.) deoarece riscați să fiți electrocutați atât în urma atingerii de părțile conductoare aflate sub tensiune, cât și de la distanță, prin arc voltaic;
•    evitați categoric să manipulați sub conductorii LEA cu bare și corpuri metalice, cu cabluri cu și fără izolație, cu obiecte înalte inclusiv crengi lungi, care ar putea atinge firele: se pot produce descărcări electrice sau scurtcircuite cu urmări grave; 
•    nu urcați și nu permiteți urcarea altor persoane pe pilonii LEA, pe acoperișuri și pe copacii din apropierea liniilor electrice deoarece încălcând distanțele inadmisibile față de conductorii rețelelor electrice vă expuneți pericolului de electrocutare și de cădere de la înălțime;
•    nu aruncați nimic în direcția instalațiilor electrice;
•    ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la sol sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;
•    nu lăsați fără supraveghere copiii, verificați atent locul aflării lor sub aspectul asigurării securității electrice;
•    nu permiteți organizarea jocurilor în apropierea posturilor de transformare și de distribuție, a liniilor electrice aeriene, interziceți în proximitatea acestora lansarea zmeilor, a jucăriilor și modelelor aparatelor de zbor, etc.;
•    nu legați animalele domestice și cele de companie de pilonii LEA și de orice instalații electrice.

 
Nu vă apropiați de liniile și instalațiile electrice pentru că vă puneți astfel viața în pericol! 
Despre orice defecțiune sau accident informați imediat operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură”, anunță Premier Energy.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele
Articolul anterior
Lenuța Gheorghiță și schimbările majore din viața ei: ”Încep să recuperez clipele!”
Articolul următor