Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra

Un asteroid masiv, considerat un posibil ”ucigaş de planete”, trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, transmite Live Science citat de Agerpres.

Acest asteroid „potenţial periculos” de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin apropierea Pământului în mai mult de un secol. Asteroidul denumit 2011 UL21 este un asteroid de proximitate pentru Terra – orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare).

Asteroidul 2011 UL21 trece prin proximitatea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Pornind de la observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, conform SpaceReference.org, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, după cum arată datele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Astfel, în cazul unei ciocniri cu Terra, acest asteroid are potenţialul de a produce distrugeri la nivel continental, iar materia expulzată în atmosferă după un eventual impact ar putea duce la modificări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un „ucigaş de planete”.

Asteroidul 2011 UL21 trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra – mai aproape decât a trecut în ultimii 110 ani, conform simulărilor derulate de NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL). La această distanţă, este considerat un obiect „potenţial periculo”s de către NASA, chiar dacă distanţa la care trece este de 17 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună.

Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă pentru că este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la distanţa de doar 2,7 milioane de kilometri de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL.

Calculele NASA arată că nu există niciun pericol ca un asteroid „ucigaş de planete” să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani. Asteroidul Apophis, care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, se va apropia de Pământ în 2029, când va trece mai aproape decât orbitele pe care se află unii sateliţi, dar fără a prezenta riscul unei ciocniri, conform simulărilor.

Celula de criză de la Guvern: Moldova este asigurată cu energie electrică în totalitate

Consumul de energie electrică al Republicii Moldova pentru ziua de 2 ianuarie a fost acoperit în deplină măsură. Pentru ziua de astăzi, 3 ianuarie, de asemenea, este asigurat volumul necesar de curent pentru malul drept, chiar dacă se estimează o creștere cu 10% a consumului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru 2 ianuarie, întreg volumul necesar de energie electrică a fost acoperit din surse interne și importul din România, după ce, începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. O creștere de peste 6 ori este înregistrată în cazul producției de energie din surse regenerabile.

În particular, sursele de energie utilizate pe 2 ianuarie au fost următoarele:

  • Import al energiei electrice (RO) – 48,22%
  • SA „Termoelectrica” – 30,88%
  • Energie regenerabilă –15,31%
  • SA „CET-Nord”– 4,43%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,16%

Pentru astăzi se preconizează o creștere a consumului de energie electrică cu 10%, iar SA „Energocom” a rezervat deja capacitatea comercială suficientă la hotarul cu România, pentru a acoperi necesarul de consum pentru 3 ianuarie.

În același timp, cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special, în orele de vârf 09:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic. 

Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 2 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente. 

Pe malului stâng, MGRES/Centrala de la Cuciurgan a trecut la funcționarea pe cărbune și acoperă consumul de energie electrică necesar regiunii. Stocurile disponibile de cărbune ajung pentru o perioadă de 30 – 50 zile. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Recidivist condamnat la ani grei de închisoare pentru o crimă comisă cu cruzime extremă

Bărbatul care în aprilie 2024 a dat foc unui alt bărbat în urma unui conflict, provocându-i leziuni grave care au dus la deces și-a aflat sentința, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea recentă de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a unei sentințe de condamnare a unui bărbat de 43 de ani pentru comiterea infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care s-a soldat cu decesul victimei (art.151 alin.4 din Codul penal).       

Astfel, potrivit sentinței, inculpatul a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de 14 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis.

Conform învinuirii înaintate de către procurorii de la Chișinău, la data de 14 aprilie 2024, pe timp de noapte, inculpatul, în timp ce se afla în ospeție la un bărbat din mun.Chișinău, după consumarea în exces a băuturilor alcoolice, spontan și fără careva motive a inițiat un conflict cu acesta.

Pe fundalul escaladării conflictului, în  scop de răzbunare, în urma unor observații făcute de către partea vătămată inculpatului cu referire la trecutul său criminal și a statutului acestuia în lumea criminală, pe perioada ispășirii pedepsei în penitenciar, dânsul, manifestând o cruzime deosebită, a luat din preajma sa o sticlă cu benzină, pe care a aruncat-o peste corpul victimei și i-a dat foc.

Ulterior, victima a fost preluată de către ambulanță și transportată la IMSP „Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie”, pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma leziunilor suportate, care au fost apreciate drept grave conform raportului de expertiză, la 26 aprilie 2024, victima a decedat.

Inculpatul a pledat nevinovat. 

Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind judecat pentru mai multe infracțiuni, petrecând în locurile de detenție peste 20 de ani.  

Urmărirea penală a fost exercitată de organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție Chișinău cu suportul ofițerilor de sector al Sectorului de Poliție Vadul lui Vodă.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

ULTIMA ORĂ! Tarife noi pentru energie termică în Chișinău, Bălți și Comrat. Locuitorii Capitalei vor plăti cu aproape 40% mai mult pentru încălzirea centralizată

Locuitorii din Chișinău, Bălți și Comrat vor plăti mai mult pentru căldură. Noile prețuri au fost aprobate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Locuitorii municipiului Chișinău vor achita mai mult pentru încălzirea centralizată. Asta după ce ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru căldura livrată de Termoelectrica, care de astăzi va fi de 2510 lei pentru o gigacalorie, în creștere cu 38 la sută față de prețul existent, scrie libertv.md.

În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a aprobat noile tarife pentru energia termică, fără obiecții din partea furnizorilor. Aceste tarife vor fi aplicate consumatorilor în funcție de regiunea și furnizorul de energie termică.

Lista noilor tarife:

  • S.A. „Termoelectrica”: 2 510 lei/Gcal;
  • S.A. „CET-Nord”: 2 126 lei/Gcal;
  • Î.M. „Rețelele și Centralele Termice Comrat”: 3 222 lei/Gcal;
  • Î.M. „Servicii comunale Glodeni”: 2 205 lei/Gcal;
  • S.A. „Comgaz-Plus”: 3 603 lei/Gcal;
  • Î.M. „Antermo”: 2 293 lei/Gcal;
  • S.A. „Apă-Canal Chișinău”: 2 682 lei/Gcal.

Datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut cu 1,4%
Articolul anterior
Un bărbat din Rezina, în vârstă de 53 de ani, a murit strivit de un tractor
Articolul următor