Partidul „Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la alegerile prezidențiale din toamnă și nici la referendumul constituțional.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, spune că CEC a depistat mai multe abateri în activitatea formațiunii afiliate fugarului Ilan Șor și a cerut, prin intermediul Ministerului Justiției, instanței de judecată să sisteze temporar activitatea acestui partid, notează IPN.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale spune că rapoartele CEC privind activitatea partidului „Șansă” atestă mai multe nereguli comise de această formațiune. Astfel, în urma unei sesizări a instituției electorale, instanța de judecată ar trebui să decidă dacă permite sau nu continuarea activității acestui partid.

„Comisia Electorală Centrală a finalizat un proces de control a acțiunilor partidului politic „Șansă” în campania pentru alegerile locale generale și am depistat mai multe abateri și încălcări. Partidul nu a fost cooperant, nu a prezentat niciun fel de documente în termenul și în formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală. Din această cauză, noi am sesizat Ministerul Justiției și Ministerul Justiției s-a adresat în instanța de judecată și acum pe rolul Judecătoriei Bălți se află procesul cu privire la limitarea activității partidului politic Șansa”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Pavel Postica spune că dacă instanța de judecată va decide blocarea activității partidului „Șansă” pentru o perioadă de jumătate de an, formațiunea nu va avea dreptul să desfășoare niciun fel de activitate politică și nici să participe la alegeri.

„Dacă instanța va dispune limitarea activității pe o durată de jumătate de an, asta înseamnă că partidul nu poate desfășura activități cu caracter politic, nu poate participa la alegeri, nu poate distribui ziare sau participa la acțiuni de informare în masă. Asta înseamnă că nu va putea participa la alegerile din toamnă și nici la referendum”, a mai spus vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

La alegerile locale generale din noiembrie 2023, Comisia Situații Excepționale a decis anularea înregistrării în cursa electorală a tuturor candidaților partidului „Șansă”. Pe buletinul de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali desemnați de această formațiune, a fost aplicată ștampila „retras”.

Criminalii și infractorii străini profită de imperfecțiunile legislației R. Moldova. Asasinatul din Capitală, lecție pentru structurie de forță și de drept

Asasinatul din 10 iulie de la terasa din sectorul Râșcani al Capitalei le-a fost de învățătură structurilor de forță și de drept. Autoritățile centrale își propun să înăsprească regulile privind procedura de obținere a azilului în R. Moldova, după ce s-a constatat că victima omorului nu putea fi extrădată în Marea Britanie și se afla în libertate din cauza tărăgănării procesului de solicitare a azilului în instanțele de judecată, scrie ziua.md.

Subiectul a fost discutat, vineri după-amiaza, în cadrul unei ședințe convocată la Guvern de premierul Dorin Recean, acolo unde au fost chemați ministrul Justiției, cel de Interne, șeful IGP, directorul SIS și reprezentanți ai Procuraturii Generale și CSM.

Potrivit premierului, unii cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. Azi în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus. În urma ședinței, am convenit modificarea de urgență a cadrului normativ privind azilul în Republica Moldova”, a declarat șeful executivului.

Ministerul de Interne urmează să întreprindă măsuri de verificare a situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească. De asemenea, instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu reprezintă pericol social.

Crima de la Râșcani s-a produs miercuri dimineață, la terasa unei cafenele. Bărbatul împușcat este de origine turcă și făcea parte dintr-o grupare criminală. Acesta a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

În perioada 2022-2023, autoritățile Republicii Moldova au primit de la cele din Marea Britanie patru cereri de extrădare în privința acestuia. Potrivit procuraturii, după ce a fost reținut, cetățeanul turc a depus o cerere de azil, care a fost respinsă abia peste cinci luni.

Avocatul victimei a contestat-o, fapt care a dus la tărăgănarea procesului. Mai mult decât atât, Codul de procedură penală prevede că o persoană nu poate fi privată de libertate mai mult de 180 de zile, în cazul în care pe rol se află o cerere de azil.

Tragedie la scăldat! Un bărbat a murit înecat în lacul de la Colonița

În seara zilei de 11 iulie 2024, o persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului într-un iaz din localitatea Colonița din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:39. Potrivit informațiilor recepționate un bărbat s-a înecat în timpul scăldatului. Pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, la fața locului, au ajuns scafandrii din cadrul Direcției regionale căutare-salvare nr.1 și efectivul Unității salvatori și pompieri Vadul lui Vodă. Angajații IGSU au reușit extragerea corpului bărbatului înecat către ora 21:53. Cazul este cercetat de către organele de resort.

În acest context, în preajma zilelor de odihnă, IGSU avertizează repetat populația despre necesitatea respectării regulilor de siguranță la scăldat.

Potrivit salvatorilor, scăldatul în condiții de temperaturi extrem ridicate trebuie să fie evitat cu scopul prevenirii șocului termic și ca urmare a incidentelor tragice pe apă.

În urma analizei statistice efectuate, majoritatea persoanelor care și-au pierdut viața în timpul scăldatului în perioada estivală sunt bărbați, care au hotărât să intre în apă după consumul băuturilor alcoolice. Intrarea în apă sub efectul alcoolului se interzice strict, întrucât tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Conform IGSU, majoritatea cazurilor de înec sunt înregistrate sistematic în bazinele acvatice care nu sunt destinate înotului sau agrementului acvatic și nu sunt dotate cu stații de salvare. Persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde de unii singuri şi să nu intre în apă mai sus de brâu.

În acest sens, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure și special amenajate.

Mai mult, specialiștii avertizează că scăldatului cu saltele cu aer, colace din cauciuc, scânduri pot duce la incidente pe apă. Totodată, nu se permite scăldatul seara târziu, dar și îndeosebi pe timp de noaptea. Chiar și în locurile amenajate și destinate pentru înot trecerea pistelor instalate este interzisă.

Maturii trebuie să-și monitorizeze permanent copiii în special în perioada vacanței.

Aceștia trebuie monitorizați permanent în timpul aflării pe malurile corpurilor bazinelor acvatice. Jocul acestora în apă și aflarea de unii singuri pe malurile lacurilor și râurilor, dar și pe teritoriul zonelor de agrement trebuie să fie strict evitat.

IGSU acordă o atenție majoră organizării și desfășurării măsurilor de profilaxie în zilele de odihnă, atunci când mai multe persoane optează pentru petrecerea timpului liber în preajma bazinelor acvatice.

De la începutul anului 2024, 36 de persoane, printre care 6 minori și-au pierdut viața la scăldat în lacurile și râurile din țară.

Angajații IGSU continuă activități de prevenire pe parcursul perioadei estivale în toată țara.

Atenție! Autoritățile recomandă anularea antrenamentelor sportive în aer liber

Ministerul Educației și Cercetării recomandă anularea antrenamentelor sportive desfășurate în aer liber în intervalul de timp 10:00-17:00, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În contextul avertizărilor meteorologice emise pentru perioada imediat următoare, Ministerul Educației și Cercetării recomandă comunităților sportive anularea antrenamentelor desfășurate în aer liber în intervalul de timp 10:00-17:00 pe durata zilelor caniculare.

Antrenamentele pot fi reprogramate în afara intervalului menționat, sau pot avea loc în spații închise, cu condiția ca acestea să fie ventilate și răcorite corespunzător.

Reprezentanții federațiilor și ai școlilor sportive sunt rugați să urmărească permanent avertizările meteo și să adapteze programul antrenamentelor în funcție de condițiile meteo. Responsabilitatea de a informa sportivii și părinții despre gradul sporit de insolație cât și, după caz, despre noul program de antrenament, revine fiecărei federații și școli sportive în parte.

Ministerul Educației și Cercetării recomandă sportivilor să țină cont de aceste sfaturi și să coopereze strâns cu antrenorii și personalul medical pentru a asigura practicarea sportului în condiții de siguranță.

Muzeul Național de Istorie prezintă drama românilor basarabeni. Expoziție comemorativă, la 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări
Articolul anterior
Un copil de un 1 a murit, după ce a fost strivit sub roțile unei mașini. Tragedia s-a produs în urmă cu aproape o oră, la Ștefan Vodă
Articolul următor