Aeroportul Internaţional Chişinău nu va putea fi privatizat

Aeroportul Internaţional Chişinău nu va putea fi privatizat. Un proiect de lege a fost aprobat astăzi de Guvern și conține o listă cu întreprinderi de stat interzise privatizării. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie votat şi de Parliament. Un amendament anterior a fost declarat neconstituţional şi anulat de magistrații Curții Constituționale, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit proiectului de lege, toate obiectivele de infrastructură precum pistele, platformele de îmbarcare şi de parcare a aeronavelor, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate, trec în proprietatea statului. În anexă, mai sunt incluse 18 societăți pe acțiuni și 16 întreprinderi. Iar Agenţia Proprietăţii Publice va trebui să soluţioneze problemele ce apar în procesul de desfăşurare a licitaţiilor pentru spaţiile cu destinaţie de alimentaţie publică.

ROMAN COJUHARI directorul Agenţiei pentru Proprietăţi Publice: A fost aprobat hotărârea de Guvern de promovare a legii privind modificarea anexei la legea 121. Această acţiune a fost planificată din decembrie anul trecut, deoarece noi trebuie să reînnoim această listă. La fel, este inclus și aeroportul internațional Chișinău. Imediat după ce el va intra în vigoare, va fi publicat în monitor oficial, atunci va fi reluată licitația. Licitația va fi reluată în condițiile în care au fost anunțate, deci regulile nu se schimbă.Autorităţile încearcă, de câteva luni, să găsească o companie care să ia în chirie spațiile comerciale ale Aeroportului International Chișinău, însă fără succes. Au fost organizate 3 licitaţii şi toate au fost anulate. Amintim că, aerogara a revenit în gestiunea statului la sfârşitul lui martie 2023, după un lung șir de încălcări ale contractului de concesiune de către compania „Avia Invest”. Noua lege nu interzice însă şi o nouă concesionare.

ROMAN COJUHARI directorul Agenţiei pentru Proprietăţi Publice: Parteneriatele publice-private sau concesionarile nu este o înstrăinare, este o metodă de valorificare și dezvoltare a întreprinderilor. Deci aeroportul ar putea fi ulterior concesionat? Includerea în anexă nu interzice concesionarea.

Firma concesionară de până acum fusese fondată cu 28 de zile înaintea tranzacției şi era controlată de condamnatul fugar Ilan Șor. A promis că va investi aproape 250 de milioane de euro în modernizare, dar a fost o minciună. Prin urmare, Agenția Proprietăți Publice a reziliat contractul motivând că „Avia Invest” nu a şi-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevăratul castel al lui Dracula. Branul, „doar marketing pentru turiști”

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevărata casă a lui Dracula, acolo unde a trăit Vlad Țepeș și au spulberat mitul celebrului castel de la Bran. Până acum cinci ani, cetatea în care a trăit Vlad Țepeș a fost neatinsă de decenii, scrie observatornews.ro.

Adevărata casă a lui Dracula este Cetatea Poienari din orașul Curtea de Argeș. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a spus că Poienari este „adevăratul castel” al lui Vlad Țepeș – figura vicioasă care l-a inspirat pe contele Dracula în romanul Bram Stoker din 1897.

Cetatea „de nepătruns”, cocoțată pe o stâncă de 800 de metri, a fost casa celebrului Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, în timpul domniei sale. Mulți cred că Castelul Bran, un monument național din Transilvania, a fost casa lui Țepeș, însă tot acest mit a fost destrămat de Cornel Popescu, care a spus că nu are „nicio legătură” cu domnitorul.

Castelul Bran, „marketing pentru turism”

Vlad Țepeș-Dracula a domnit de trei ori. În timpul celei de-a doua domnii, a ridicat doar trei monumente, mănăstirile Comana și Snagov și cetatea Poienari. Castelul Bran nu are nicio legătură cu Vlad Țepeș. Nu el a construit acel castel, este doar marketing pentru turism. Adevăratul castel al lui Vlad Țepeș este cetatea Poienari”, spune Cornel Popescu.

Cetatea, la care poți ajunge doar dacă urci 1.500 de trepte, nu a fost niciodată cucerită de inamicii lui Vlad – în ciuda mai multor încercări.

„Datorită poziției sale spectaculoase și de neatins, cetatea nu a fost niciodată cucerită, deși turcii au încercat de mai multe ori”, a spus Cornel Popescu.

Cetatea Poienari a fost abandonată și mai târziu zguduită de un șir de cutremure în anii 1900 – distrugând o mare parte din ea Dar, după o restaurare îndelungată, urmează să se deschidă publicului pentru prima dată. 

Moldovenii, îndemnați să facă ordine în comunități, în contextul Zilei mondiale a salubrizării

De Ziua Mondială a Salubrizării, Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să participe la acțiuni de salubrizare în perioada 23-29 septembrie, pe întreg teritoriul țării. Inițiativa subliniază importanța reducerii deșeurilor și a practicilor de reciclare pentru protejarea mediului înconjurător. Dacă fiecare dintre noi ar produce mai puține deșeuri și s-ar implica în acțiuni de salubrizare, vom avea comunități mai curate și mai confortabile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Toți cetățenii sunt încurajați să participe la campania de salubrizare în orice regiune a țării, împreună cu familia, prietenii sau vecinii, pentru a face curățenie în pădurile din localitate, în parcuri, pe străzi sau în apropierea casei. Sticlele din plastic, pungile, hârtiile și alte tipuri de deșeuri solide poluează în mod continuu solul, aerul și apa, iar fiecare sac de deșeuri colectat reprezintă un pas spre un viitor sustenabil și sănătos. Prin acțiuni comune de salubrizare, promovăm responsabilitatea ecologică și contribuim la combaterea schimbărilor climatice.

Ziua Mondială a Salubrizării este marcată anual pentru a încuraja comunitățile să se implice în activități de curățare și are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la problemele de mediu și importanța unui management corect al deșeurilor pentru un mediu mai curat. Haideți să ieșim cu toții la curățenie în această săptămână dedicată salubrizării!

Stop înregistrării candidaților la prezidențiale! Cine sunt candidații înscriși în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a încheiat procedura de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Marți, 24 septembrie, au fost aprobate deciziile privind înscrierea ultimilor concurenți electorali, scrie realitatea.md.

În cursa electorală intră Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatura lui Igor Munteanu a fost respinsă de membrii CEC, după ce s-au identificat semnături nevalabile în susținerea lui și încălcări în procesul de colectare a iscăliturilor, potrivit reprezentanților Comisiei.

Așadar, pentru funcția de șef de stat vor candida Alexandr Stoianolgo (susținut de PSRM), Maia Sandu (desemnată de PAS), Renato Usatîi (desemnat de Partidul Nostru), Vasile Tarlev (desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”), Irina Vlah (desemnată de un grup de cetățeni), Ion Chicu (desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei), Andrei Năstase (desemnat de un grup de cetățeni), Octavian Țîcu (desemnat de blocul „Împreună”), Victoria Furtună (desemnată de un grup de cetățeni), Tudor Ulianovschi (desemnat de un grup de cetățeni) și Natalia Morari (desemnată de un grup de cetățeni).

Susținătorii lui Alexandru Arseni, care a fost desemnat de un grup de cetățeni, au restituit listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi, cetățenii vor fi chemați la urne și pentru a spune dacă susțin integrarea europeană a Moldovei.

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău
Articolul anterior
Danemarca, prima țară care va impune fermelor de vaci o taxă pe emisiile de CO2
Articolul următor