Andrei Năstase a dat buzna la Președinție: ”Spuneți-i Maiei Sandu să vină”

Andrei Năstase, fostul partener de coaliție al Maiei Sandu, a ținut o conferință de presă în fața Președinției. Fostul ministru de Intern a povestit despre vizita sa în SUA, scrie newstv.md.

Politicianul a adus acuzații la adresa Maiei Sandu și a partidului de la guvernare.

Ulterior, Năstase și echipa sa au intrat în clădirea Președinției pentru a-i transmite Maiei Sandu o carte despre Donald Trump. Pentru că angajatul de la Președinție a declarat că nu are timp să îl asculte, Năstase a venit cu o solicitare:

”Spuneți-i Maiei Sandu să vină să ne asculte, că oricum nu face nimic. Data viitoare vom veni mai mulți”.

Reprezentanții Președinției, dar și cei din PAS nu au comentat acuzațiile care le-au fost aduse. 

Contabila lui Șor, sancționată de SUA: Companii și venituri în Moldova

SUA au aplicat, pe 13 septembrie, sancțiuni împotriva șefei organizației necomerciale, ANO „Evrazia”, Nelli Parutenko, asociată lui Ilan Șor. Fostă trezorieră a Partidului Șor, Nelli Parutenko conduce în prezent vehiculul financiar prin care oligarhul fugar trimite bani în Moldova pentru întreținerea rețelei de activiști și aderenți ai formațiunilor politice controlate de oligarhul fugar și Kremlin, scrie anticorupție.md.    

„ANO Evrazia și Parutenko sunt responsabili pentru o schemă care sprijină eforturile de influență malignă ale lui Șor. Parutenko este directorul general al ANO Evrazia și fostul trezorier al Partidului Șor. ANO EVRAZIYA, cu PARUTENKO la cârmă, a executat o schemă de transfer de bani prin intermediul Promsvyazbank în Moldova pentru a cumpăra voturi pentru a influența viitoarele alegeri moldovenești”, se menționează într-un comunicat al Departamentului de Stat. „Sub masca asistenței umanitare, ANO Evrazia a pus la cale o schemă de cumpărare de voturi menită să sprijine ilegal candidații pro-Kremlin și, prin urmare, să submineze democrația Republicii Moldova.”

Pentru prima dată, Parutenco apare în actele fostului Partid Șor în 2015, atunci când Mişcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie”, fosta denumire a formațiunii, a făcut un demers la Comisia Electorală Centrală cu privire la confirmarea lui Nelli Parutenco în calitate de persoană responsabilă de finanţe.

După ce Ilan Șor a devenit primar al municipiului Orhei, Parutenco a fost responsabilă atât de banii Partidului Șor, cât de cei ai Primăriei Orhei. Oficial, ea a prezidat Comisia consultativă de specialitate economie, buget și finanle în cadrul Consiliului Municipal Orhei.

Conform declarației de avere pentru anul 2022 în calitate de consilieră municipală, Parutenco a indicat un salariu 35.500 de lei, 2.500 de euro obținuți în urma sărbătoririi zilei sale de naștere. Ea a mai trecut în declarație 51.735 de lei ca pensie. La compartimentul imobile, contabila lui Șor a trecut două apartamente, iar la secțiunea acțiuni în capitalul social al unui agent economic – 50% la SRL Trade Winds.  

În iulie 2022, Nelli Parutenco a fost una dintre cele șapte persoane apropiate Partidului „Șor” – Vitalie Balinschi, Igor Himici, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi –, care au fugit din Moldova. Ele erau implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii. Ilan Șor a menționat atunci pe Facebook că fugarii urmau să fie reținuți de către procurori.

Ajunsă la Moscova, Nelli Parutenco a devenit deja responsabilă de gestionarea ANO Evrazia, entitate prin cadre Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști în Moldova.

Procurorii moldoveni au dezvăluit că reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le-au fost mai întâi create conturi bancare în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina.

Ulterior, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie curent, prin intermediul aplicației „PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care sunt convertite în valută.

Rămășițele unui soldat al Armatei Roșii, descoperite în satul Șerpeni

Căutătorii din Moldova au găsit în timpul unei expediții recente în Șerpeni resturile unui erou-eliberator, luptător al Armatei Roșii, scrie noi.md.

foto: noi.md

Despre acest lucru a informat unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, conducătorul grupului de căutare „August”, Alexei Petrovici, transmite Noi.md. El a menționat că tipul a fost sfîșiat de lovitura directă a unui obuz, de aceea au fost nevoiți să adune totul: oase, șrapnel și sîrmă ghimpată. „Tînărul a murit cumplit, chiar și în timpurile de război”, a constatat Alexei Petrovici. Potrivit lui, concomitent exploratorii au eliberat țara noastră moldovenească și de povara fierului mortal. Au fost eliminate mine, obuze și grenade care nu au fost folosite în timpul războiului și care, din fericire, de atunci nu au luat viața nimănui.

Alexei Petrovici a anunțat, de asemenea, că cercetătorii au găsit în pămînt și un inel, care va fi mai scump decît unul de căsătorie, pentru că cu ajutorul său ei au făcut astfel de propuneri, care nu pot fi refuzate. „Avînd în vedere că inelul a fost găsit fără componenta principală – o grenadă de mînă, proprietarul său a reușit să folosească muniția în scopul propus”, a subliniat el. Totodată, unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova a subliniat că sîmbăta trecută, pînă la ora 15.00, nu a căzut nicio picătură de ploaie la Șerpeni, de parcă cineva de sus a dat o comandă fermă de a permite echipelor de căutare să lucreze în această zi dificilă, dar importantă. „Căutările continuă!”, a subliniat Alexei Petrovici.

Alerte de călătorie! Autoritățile îndeamnă moldovenii să evite plecările în Ungaria și Austria

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria informează cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria despre condițiile meteorologice nefavorabile prognozate pentru perioada următoare, fiind așteptate precipitații abundente sub formă de ploi torențiale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Autoritățile ungare au emis avertizări meteorologice și alerte de inundații pentru mai multe regiuni ale țării, inclusiv pentru Budapesta.

În acest context, Ambasada recomandă să urmăriți în mod constant sursele de informare locale pentru actualizări meteorologice și avertizări, inclusiv să luați în considerare posibilele întârzieri și perturbări în transportul rutier, feroviar și aerian.

În cazul în care vă confruntați cu o situație de criză, puteți contacta Ambasada Republicii Moldova în Ungaria:

adresa: 1024, Budapesta, str. Ady Endre, 16

Tel.: + 36-1-336-3450

Linia telefonică de urgență: +36 30 283 8060

E-mail: budapesta@mfa.gov.md.

Ambasada recomandă prudență și respectarea instrucțiunilor autorităților locale.

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN AUSTRIA

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria informează cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Austria despre condițiile meteorologice severe prognozate în perioada următoare.

În această regiune sunt așteptate precipitații abundente sub formă de ploi torențiale, cu cantități de apă între 200 și 300 l/mp, însoțite de vânt puternic.

Autoritățile austriece au emis avertizări meteorologice cod portocaliu pentru ploi abundente, valabile în următoarele zone: Austria Inferioară, Austria Superioară, Viena, Salzburg, nordul landului Burgenland, nordul landului Styria și nord-estul landului Tirol, până la

data de 17 septembrie.

Precipitațiile semnificative ar putea cauza inundații și alunecări de teren, care la rândul lor ar putea duce la:

– întârzieri sau anulări ale zborurilor pe aeroporturile afectate;

– blocarea liniilor de cale ferată;

– afectarea rețelelor de utilități publice.

În acest context, Ambasada recomandă:

– să urmăriți în mod constant sursele de informare locale pentru actualizări meteorologice și avertizări;

– să luați în considerare posibilele întârzieri și perturbări în transportul rutier, feroviar și aerian;

– să fiți pregătiți pentru eventualele întreruperi ale lanțului de aprovizionare;

– să vă asigurați că dispozitivele alimentate cu baterii sunt încărcate în eventualitatea unor întreruperi prelungite de energie electrică.

În cazul în care vă confruntați cu o situație de criză, vă recomandăm să contactați:👇

Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria:

Telefon:

+43 196 110 30

Telefon de urgență:

+43 660 961 91 82

Serviciile de urgență din Republica Austria:

Pompieri: 122

Poliție: 133

Servicii gaz: 128

Salvare montană: 140

Medic de urgență: 141

Ambulanță: 144

Ambasada recomandă prudență și respectarea instrucțiunilor autorităților locale.

Copiii electrocutați într-un parc din Capitală. Ion Ceban: Oamenii legii să-și facă munca
Articolul anterior
Parcări cu abonament în Chișinău! Cât vor costa
Articolul următor