Topul liceelor din Chișinău care au înregistrat cele mai mari medii la examenul de Bacalaureat

Primăria Chișinău anunță rezultatele extraordinare obținute de absolvenții din municipiul Chișinău la examenul național de bacalaureat 2024. Dintre cei 18.055 de candidați admiși la nivel național, municipiul Chișinău a avut un număr semnificativ de 10.075 de candidați care au susținut examenele în 31 de centre de BAC. Rezultatele obținute de aceștia au demonstrat un nivel înalt de pregătire și performanță academică, informează unica.md cu referire la un comunicat al municipalității.

Municipiul Chișinău se poate bucura de prezența sa majoritară în clasamentul primelor 15 licee din Republica Moldova, conform mediei la Bacalaureat 2024. Cu o rată de promovare de 100%, liceele din capitală au obținut rezultate impresionante, confirmând încă o dată dedicarea și profesionalismul cadrelor didactice, precum și efortul elevilor.

Printre liceele de frunte se numără:

Instituţia Publică Liceul Teoretic Republican „Aristotel” – 9.02 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic Republican „Spiru Haret” – 8.89 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – 8.84 (rata de promovare 100%)

Instituţia Privată Liceul „Da Vinci” – 8.71 (rata de promovare 100%)

Instituţia Privată de Învăţământ Liceul de Creativitate şi Inventică „PROMETEU-PROTALENT” – 8.61 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” – 8.6 (rata de promovare 100%)

Instituţia Privată Liceul „Moldo-Finlandez” – 8.58 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – 8.52 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă” – 8.48 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” – 8.35 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” – 8.32 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni – 8.31 (rata de promovare 100%)

Liceul Teoretic Zîmbreni din Ialoveni – 8.3 (rata de promovare 100%)

Instituția de învățământ Liceul „Literrarum” – 8.28 (rata de promovare 100%)

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” – 8.27 (rata de promovare 100%).

Vești bune despre copilul de doi ani care a căzut în gol în gaura unui lift din Ungheni

Copilul de doi ani, căzut în puțul unui lift, la Ungheni, a ieșit din comă. Informația a fost comunicată pentru TV8 de purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, scrie TV8.md

Deocamdată, micuțul rămâne internat în secția de reanimare, dar starea acestuia are o dinamică pozitivă.

Micuțul de doi ani a căzut în gol cu tot cu lift în dimineața zilei de 11 septembrie, la Ungheni. Ulterior, acesta a fost transferat la Chișinău. 

Potrivit poliției, mama a ieșit din apartament împreună cu trei copii de 2, 4 și 6 ani, pe care urma să-i ducă la grădiniță. Femeia a amplasat căruciorul, în care se afla băiatul de doi ani, între ușile ascensorului și s-a întors pentru a aduce un pachet. În acel moment s-a auzit un zgomot, iar copilul a căzut în gol în timp ce cabina ascensorului a urcat și s-a blocat între etajele 8 și 9. Mama a solicitat imediat ajutorul autorităților, iar echipele de salvare au reușit să deblocheze ușile liftului și să scoată copilul din puț.

După incident, autoritățile locale au stabilit că mai mult de jumătate dintre ascensoarele din Ungheni erau defectate, fiind oprite acum pentru reparații. 

Percheziții și rețineri în nordul țării. Două persoane, luate pe sus de ofițerii CNA

Un intermediar și un funcționar public au fost reținuți, în această dimineață, de CNA și procurorii mun. Bălți într-un dosar în care sunt cercetați pentru trafic de influență. Bănuiții ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la o persoană în schimbul influențării unor funcționari din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto (SÎVDCA) Bălți pentru eliberarea unui permis de conducere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei penale, bănuiții ar fi pretins și primit 1500 de euro de la denunțător, susținând că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul  SÎVDCA Bălți și că le poate determina să favorizeze la examene un candidat la obținerea permisului de conducere de categoria B. După ce nu și-ar fi onorat promisiunea, aceștia au decis să returneze suma primită – fapt documentat de CNA în cadrul unei cauze penale pornite în temeiul art. 326 cod penal – ”traficul de influență”.

În această dimineață, ofițerii CNA sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Bălți au operat percheziții la domiciliile și în automobilele bănuiților. De la fața locului au fost ridicate probe relevante pentru cauză, inclusiv purtători de informații și mai multe seturi de acte ale candidaților la perfectarea permiselor de conducere cu sume de bani atașate. Ambele persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia sărbătoresc Minunea Sfîntului Arhanghel Mihail sau cum se mai spune în popor ”Ciuda”

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 19 septembrie, Minunea Sfîntului Arhanghel Mihail făcută de el lîngă cetatea Colose, în Frigia. Se spune, că Sfinţii Apostoli Ioan şi Filip fuseseră să propovăduiască dreapta credinţă, unul în Efes şi celălalt în Ierapole. Înainte de a pleca spre alte locuri, s-au oprit la Herotop, lîngă Colose, informează unica.md.

Atunci au prorocit că Sfîntul Arhanghel va face minuni în acel loc. Îndată după plecarea lor, a ţîşnit un izvor a cărui apă tămăduia bolnavii. Se spune că unui păgîn foarte bogat din Laodiceea, care avea o fată mută, i s-a arătat într-o vedenie Sfîntul Arhanghel Mihail, chemîndu-l la izvor. Fata s-a vindecat şi tatăl ei, drept mulţumire, a înălţat deasupra izvorului o biserică cu hramul „Sfîntul Arhanghel Mihail” şi s-a creştinat.

Păgînii din cetate erau invidioşi şi au încercat să-i facă rău preotului Arhip, slujitorul bisericii. Dar n-au reuşit, pentru că l-a păzit Sfântul Arhanghel. Atunci au abătut rîul din preajmă peste biserică, să o scufunde. Dar Sfîntul Arhanghel s-a arătat şi a lovit cu un toiag piatra cea mare pe care se sprijinea altarul bisericii. S-a deschis o prăpastie fără fund, în care s-a scurs tot puhoiul. Şi de atunci apele continuă să cadă în prăpastia pe care nu o pot umple.

În popor, această zi se numeşte „Ciuda Lui Arhanghel” şi se ţinea pentru a fi protejate animalele, recoltele, pentru a nu fi ceartă în casă. Nu se cosea, pentru a nu se întîmpla rele. Prin multe sate, sărbătoarea se numeşte şi acum „Ciuda lui Arhanghel”. Chiar dacă nu ne vine să credem, acum cîteva sute de ani, cuvîntul „ciudă” avea un sens foarte frumos. El a fost împrumutat din slava veche, limba în care erau scrise cărţile sfinte şi însemna „miracol“. Numele se referă, deci la minunea făcută de Sfîntul Arhanghel la Colose. Cu timpul, oamenii au schimbat sensul cuvîntului pînă a ajuns să însemne „invidie” şi nu mai cunosc semnificaţia iniţială a sărbătorii. De aceea, au ajuns să creadă, că este o sărbătoare pe care trebuie să o ţii ca să nu fii mînios şi supărat, plin de ciudă, tot anul.facebook sharing button

Atac aerian masiv asupra Kievului! Cel mai puternic de la începutul războiului
Articolul anterior
Încă un candidat la prezidențiale! Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării, desemnat de PSDE
Articolul următor