Mitropolitul Vladimir, mesaj de condoleanțe în memoria maestrului Anatol Latîșev

Mitropolitul Vladimir a venit cu un mesaj de condoleanțe în memoria lui Anatol Latîșev la trecerea din această viaţă a maestrului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Mitropoliei Moldovei.

Îndoliată familie Latîșev

Cu inimile îndurerate, am primit vestea tristă a plecării la Domnul a dragului nostru frate întru Hristos, Anatol, o figură emblematică a culturii naționale și un om de aleasă credință. Talentul său deosebit și devotamentul față de muzică au făcut din el un simbol al Moldovei, numele său ducând departe faima Patriei noastre.

Pe lângă excepționalele sale realizări artistice, Anatol Latîșev va rămâne în amintirea noastră pentru profunzimea cu care a interpretat cântările bisericești, aducând alinare sufletelor credincioșilor. A fost un artist desăvârșit și un om al Bisericii, care a ctitorit sf. lăcaș din satul său natal, Dobrogea Nouă.

Cursurile Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, absolvite cu succes în 2017, sunt o dovadă în plus a dragostei sale pentru credință și a dorinței de a îmbina arta cu spiritualitatea.

În aceste clipe grele de despărțire, ne rugăm Bunului Dumnezeu să așeze sufletul robului Său, Anatol, în loc de odihnă și lumină, în Împărăția Sa, și să ofere mângâiere celor care suferă această pierdere.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndurerați, ÎPS Vladimir.”, se arată în comunicatul Mitropoliei.

De la începutul intemperiei autoritățile au intervenit în 402 misiuni

În perioada 14 -16 septembrie 2024 autoritățile au intervenit în 402 misiuni pentru ajutorarea populației în lichidarea consecințelor ploilor abundente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Angajații IGSU au intervenit în 214 solicitări de pompare a apei din gospodăriile oamenilor. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate în centrul țării, unde pompierii au acționat în 145 de misiuni, dar și în sudul republicii unde salvatorii au intervenit în 77 de situații. Din cauza precipitațiilor abundente au fost afectate 42 de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate. Tot în perioada indicată a persistat un risc iminent de cedare a barajelor bazinelor acvatice din localitățile Romanovca, Covurlui și Sărata Nouă din raionul Leova. Situația este monitorizată și gestionată în continuare de autorități. Lucrări de reabilitare a digurilor de protecție au loc pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, dar și pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, localitățile Țiganca și Stoianovca. Pentru redresarea situației în teren au fost antrenați 5599 de persoane, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, dar și funcționari din cadrul autorităților cu 489 unități de tehnică. În continuare situația este gestionată de responsabili în cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale.

Stare de urgență la Leova! Digurile a două bazine de acumulare au cedat

Digurile a două bazine de acumulare din raionul Leova au cedat din cauza ploilor abundente din ultimele zile, scrie noi.md.

Unul dintre ele este în apropierea satului Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri. Autoritățile locale întreprind măsuri pentru a remedia situația, iar în raion este declarată stare de urgență. Președintele raionului Leova, Nicolae Popa, a declarat că pînă acum, din cauza temperaturilor înalte și a lipsei de precipitații, lacurile erau practic secate. S-au umplut cînd au început ploile, iar digurile a două bazine au cedat.

În momentul de față se intervine pentru a restabili circulația pe podul din Romanovca. Pietonii se pot deplasa pe el, nu și autovehiculele. Al doilea pod urmează să fie reconstruit. Cît despre barajul din localitatea Sărata Nouă, Nicolae Popa a spus că pericolele au fost înlăturate. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe rîul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sînt întreprinse pe rîul Prut în perimetrul raionului Cantemir, în preajma localităților Țiganca și Stoianovca. Pe parcursul nopții, pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații salvatorii au fost solicitați în peste 33 de cazuri. La lichidarea consecințelor intemperiilor sînt antrenați aproape două mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 328 de unități de tehnică.

Cea mai bogată țară din Europa caută muncitori. Salariul mediu pornește de la 6.000 de euro pe lună

Se pare că cea mai bogată țară din Europa caută muncitori. Iar aici, salariul mediu pleacă de la 6.118 euro pe lună, scrie fanatik.ro.

Cine e în căutarea unui loc de muncă în străinătate trebuie să știe că ofertele pot fi unele variate. Se poate ajungee la sute de euro într-o singură zi, dar și la mii de euro într-o singură lună, în funcție de domeniul de activitate.

În cea mai bogată țară din Europa, spre exemplu, se caută muncitori constant. Aici există cea mai mică rată a șomajului din Europa.

Este vorba despre Luxemburg, iar în prezent există în jur de 3.000 de anunțuri de angajare aici. Și se pare că salariile sunt mai mult decât atractive. De asemenea, cerințele nu sunt nici ele chiar atât de drastice.

Se pare că cea mai bogată țară din Europa oferă condiții de cazare, dar și oportunități pe măsură. De altfel salariul mediu pe an aici este de 73.418 euro. Iar asta înseamnă 6.118 euro pe lună.

Menționăm faptul că această sumă se oferă persoanelor calificate în unele domenii. De cealaltă parte, muncitorii necalificați pot să încaseze și ei sume generoase. Aici, salariile pornesc de la aproape 3.000 de euro pe lună.

Ce posturi sunt disponibile și în ce domeniu

Ce posturi sunt disponibile? Se caută de la mecanici până la electricieni și montatori de anvelope. Totodată, există locuri de muncă pentru instalatori, zidari, tehnicieni în construcții, dar și ingineri.

Astfel, cine are experiență în domeniu poate să își găsească foarte ușor un loc de muncă bine plătit în Luxemburg. Care sunt condițiile de angajare în cea mai bogată țară din Europa? Se cere deținerea unui certificat adecvat, în funcție de profesie.

Totodată, este bine ca viitorul angajat să aibă minim 10 ani de practică profesională dacă vrea un salariu bun. Și cei care nu au prea multe studii pot însă să se angajeze, dar pe salarii ceva mai mici.

Cât despre limbă, este bine ca angajații să cunoască germană în primul rând. Pe de altă parte, se acceptă și vorbitori de limba engleză de cele mai multe ori, în funcție de domeniul de activitate.

Ficatul gras, boala secolului. Cauza banală care îl provoacă
Articolul anterior
Bursele se prăbușesc în toată lumea. Piețele globale au fost zguduite: scăderi importante inclusiv în România
Articolul următor