Specialiștii spulberă cele mai mari mituri despre proteine

Dacă există un macronutrient care pare să aibă un moment de glorie, aici se poate vorbi de proteine. Există o mulțime de motive pentru a o aprecia. Deși poate fi cel mai bine cunoscută pentru activitatea sa în departamentul muscular, proteina ajută, de asemenea, la construirea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Inclusiv organele interne și pielea, scrie evz.ro.

Este ușor de înțeles de ce proteinele sunt puse pe un piedestal. Și de ce atât de mulți dintre noi apelăm la batoane proteice, carne uscată, ouă fierte tari și amestecuri de cereale atunci când avem nevoie să ne alimentăm. Dar există încă o mare confuzie cu privire la ceea ce contează ca proteine sănătoase, cât de mult aveți nevoie și ce face pentru organism. Yahoo Life a vorbit cu experții pentru a lămuri totul.

O proteină incompletă nu contează pentru obiectivele proteice

Este adevărat că nu toate proteinele sunt create la fel. Potrivit Clinicii Cleveland, o „proteină completă” conține toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie organismul. Această categorie include alimente de origine animală. Cum ar fi carnea, peștele, ouăle și lactatele.  Precum și câteva opțiuni pe bază de plante, cum ar fi quinoa și soia.

O proteină incompletă, pe de altă parte, nu conține unul sau mai mulți dintre acești aminoacizi esențiali. Acest grup include lucruri precum fasolea, nucile, semințele și cerealele. Unii oameni susțin că, deoarece aceste proteine sunt incomplete, ele nu contează pentru obiectivele proteice sau sunt într-un fel inferioare ca sursă de proteine.

Acesta nu este cazul, a declarat anterior dieteticianul Christina Manian pentru Real Simple. În timp ce proteinele incomplete nu conțin individual toți cei nouă aminoacizi esențiali, fiecare dintre ele oferă o parte din acești nutrienți vitali. Și prin combinarea diferitelor proteine incomplete, puteți obține un aport complet de proteine.

De asemenea, nu trebuie să combinați aceste proteine incomplete împreună la aceeași masă pentru a obține acest efect. Consumul unei mari varietăți de alimente bogate în proteine pe parcursul zilei (mai ales dacă nu consumați proteine de origine animală) vă poate ajuta să obțineți toți acești aminoacizi.

Există o cantitate standard de proteine de care toată lumea are nevoie

Kailey Proctor, dietetician la City of Hope, spune pentru Yahoo Life că cantitatea exactă de proteine de care are nevoie cineva pe zi variază în funcție de aspecte precum vârsta, starea de sănătate și genul. Dar există câteva repere care sunt bune de atins pentru majoritatea oamenilor. Ea spune că cel puțin 0,36 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală este un obiectiv zilnic inteligent.

Dacă doriți să vă asigurați că obțineți o cantitate bună de proteine (fără a exagera), Proctor spune că puteți viza 30 de grame de proteine pe masă. Ea spune că este posibil să aveți nevoie de mai mult decât atât dacă doriți să construiți mușchi prin ridicare de greutăți sau alte tipuri de antrenament de forță. Deoarece acel mușchi suplimentar este „esențial pentru a restabili orice ruptură musculară”.

Consumul de proteine este cel mai rapid mod de a crește în volum

Băutul unui shake de proteine nu vă va face să aveți bicepșii umflați. Cel puțin, nu de unul singur. Acest lucru se datorează faptului că proteinele sprijină construirea musculară. Dar nu o cauzează în mod direct, spune dieteticianul Melissa Jaeger pentru Yahoo Life. „Deși este adevărat că consumul adecvat de proteine este important, depășirea aportului zilnic de proteine singură nu va accelera creșterea musculară sau nu va crește masa musculară”, spune ea.

Pentru a construi mușchi, trebuie să vă solicitați suficient mușchii pentru a solicita repararea și creșterea. Acest lucru se realizează de obicei prin supraîncărcare progresivă. Care implică creșterea treptată a greutății sau a numărului de repetări în haltere sau alte forme de antrenament de rezistență.

Nu poți mânca niciodată prea multe proteine

Proteinele pot fi disponibile în orice, de la negrese la chipsuri și înghețată în zilele noastre. Dar asta nu înseamnă că nu poți mânca niciodată prea mult. Deși mulți oameni se tem că nu ating obiectivele corecte de proteine, Melanie Betz, un dietetician specializat în sănătatea rinichilor, spune Yahoo Life că americanul mediu consumă în jur de 0,55 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală. Ceea ce este adesea mai mult decât este necesar pentru ei. Mai ales pentru cei care nu fac antrenament de forță regulat.

Un dietetician vă poate spune dacă crede că consumați prea multe proteine în dietă. Dar ce se întâmplă dacă da? Un semn este că ați putea avea probleme digestive (carnea, în special, poate dura mult timp pentru a fi digerată). De asemenea, vă puteți confrunta cu o urinare crescută din cauza faptului că rinichii procesează excesul de nutrienți.

Dieta generală

Un alt lucru de luat în considerare este modul în care proteinele se încadrează în dieta generală. S-ar putea să suferiți din punct de vedere nutrițional dacă puneți un accent prea mare pe proteine și neglijați lucruri precum fibrele. Care sunt esențiale pentru sănătatea generală.

Unde obțineți proteinele contează, de asemenea, conform Dr. Nate Wood, medic primar și instructor la Yale School of Medicine, spune Yahoo Life. Wood, care studiază domeniul „mâncării ca medicament”, observă că consumul unei cantități mari de proteine din carne roșie procesată ar putea crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. (Organizația Mondială a Sănătății clasifică cărnurile procesate drept cancerigene).

În plus, sursele animale de proteine (care tind să fie mai bogate în proteine în general) tind, de asemenea, să aibă mai multe grăsimi saturate. Acest lucru poate duce la „creșterea colesterolului nostru LDL („rău”). Care la rândul său crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale”, adaugă Wood.

Proteinele nu duc la creșterea în greutate

Nu doar carbohidrații în exces pot duce la creșterea în greutate. La fel poate face orice aliment în exces. Inclusiv pieptul de pui simplu!

Proteinele au calorii. Iar dacă se va consuma în mod constant un surplus caloric doar pentru a se atinge obiectivele privind proteinele, vă puteți trezi că luați în greutate în mod neintenționat. Excesul de greutate poate duce la o serie de alte probleme de sănătate. Cum ar fi problemele cardiovasculare și articulare. Indiferent de macronutrienții care contribuie la kilogramele în plus.

Prea multe proteine pot duce la boli de rinichi

Nu există dovezi că o dietă bogată în proteine va provoca boli renale, spune Betz. Cu toate acestea, dacă aveți deja boli de rinichi, o dietă bogată în proteine (mai ales dacă proteinele provin din surse animale) poate face ca boala de rinichi să progreseze mai rapid, explică ea.

Aceasta este o problemă mai mare decât ar putea părea la prima vedere. „Aproximativ 90% dintre persoanele cu stadii incipiente ale bolii renale nu știu că o au. Și doar aproximativ 10% dintre persoanele cu boală renală consultă vreodată un dietetician înainte de a începe dializa”, spune Betz.

Delicii de post pe care pe poți savura fără grija cântarului

Aceste rețete rapide sunt perfecte pentru zilele de post sau pentru cei care vor să se bucure de o gustare sănătoasă și ușor de preparat. Budinca de chia se prepară la rece și are un gust incredibil de bun. În plus, semințele de chiar te vor ajuta să ai o digestie rapidă, scrie evz.ro

Budincă de chia cu lapte de migdale și fructe

Acest desert este ideal pentru persoanele care țin dietă. 

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 3 linguri de semințe de chia
  • 200 ml lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
  •  1 lingură de miere sau sirop de agave
  • fructe proaspete (banane, fructe de pădure, kiwi)

Pentru a prepara budinca de chia, începe prin a amesteca semințele de chia cu laptele de migdale și mierea (sau siropul de agave). Lasă compoziția să stea câteva minute, amestecând din când în când, până când semințele de chia absorb lichidul. După ce ai obținut textura dorită, adaugă fructele tăiate și servește imediat.

Banana înghețată cu ciocolată și nuci

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 2 banane coapte
  • 50 g ciocolată neagră (de post)
  •  1 lingură de nuci tocate/bomboane 

Pentru a prepara acest desert simplu, taie bananele în felii groase și așază-le pe o farfurie plată. Topește ciocolata la bain-marie și toarnă compoziția lichidă obținută peste feliile de banană. Presară nucile tocate deasupra și pune desertul la congelator pentru 10-15 minute.

Desert cu avocado, cacao și sirop de agave

Deși majoritatea persoanelor folosesc avocado în salate sau preparate sărate, acesta poate sta la baza unui desert fabulos.

Ingredientele necesare:

  •  1 avocado
  •  2 linguri de cacao pudră
  • 1 lingură de sirop de agave
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie (opțional)

Scoate miezul de avocado și pune-l într-un blender. Adaugă cacao, siropul de agave și esența de vanilie, apoi amestecă bine până obții o pastă fină și cremoasă. Pune mousse-ul în pahare și lasă-l la frigider pentru 10-15 minute înainte de servire. Poți decora cu fructe proaspete sau fulgi de cocos pentru un plus de savoare.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Vegetarienii au risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer şi boli gastrointestinale, dar ar putea avea dificultăţi în a-şi acoperi nevoile nutriţionale în ceea ce priveşte omega-3 şi vitamina D, potrivit autorităţilor sanitare franceze.

După ce a analizat studiile ştiinţifice pe această temă, Agenţia Naţională Franceză pentru Sănătate şi Securitate evaluează „beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene” într-un aviz care este însoţit de repere dietetice pentru persoanele care adoptă această dietă, notează News.ro.

Aceste prime orientări dietetice pentru vegetarieni publicate de agenţie ar trebui să le permită acestora „să îşi optimizeze aportul nutriţional ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitându-şi expunerea la contaminanţi”.

Vegetarienii, adică persoanele care nu consumă niciun fel de carne animală – carne, peşte, crustacee – se împart în două categorii. Pe de o parte, există „lacto-ovo vegetarieni”, care consumă ouă, produse lactate şi miere, iar pe de altă parte, vegani, care exclud toate alimentele de origine animală.

Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, riscurile acestui stil de viață

Conform acestui raport, s-a stabilit că vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 decât non-vegetarienii.

De asemenea, conform altor studii, aceştia ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer – de prostată, stomac, sânge – şi anumite boli oftalmologice şi gastrointestinale.

Pe de altă parte, vegetarienii prezintă un risc mai mare de fracturi osoase şi au mai multe dificultăţi în a-şi satisface nevoile de fier, iod, omega-3, vitaminele B12 şi D – deşi acestea din urmă sunt aceleaşi ca pentru populaţia generală – şi, în cazul bărbaţilor vegani, zinc.

Aceste rezultate ar putea alimenta studiile europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea alimentelor, precizează agenția franceză.

În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente, o „problemă majoră” pentru toate dietele, agenţia „reiterează necesitatea de a reduce expunerea” populaţiei la „substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele”.

În special, se solicită acţiuni privind formularea produselor, care ar fi mai adecvate decât „arbitrajul la nivelul consumatorilor”, care este insuficient pentru „limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi”, cum ar fi lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromuraţi (substanţe utilizate ca substanţe ignifuge în mobilier şi electronice).

Trump i-a spus lui Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina
Articolul anterior
Guvernul nu comentează plecarea lui Andrei Spînu
Articolul următor
Close menu