UIMITOR! Germanii au învățat ”Băsmăluța”, ”Șaerul de la Răciula”, dar și alte dansuri populare vechi din R. Moldova, sub ghidarea unei coregrafe de la noi

Uimitor! Dansurile populare din Republica Moldova au ajuns să fie promovate într-o țară europeană. Germanii au învățat ritmuri populare de la noi din țară la un grandios festival local! Moldoveanca noastră, coregrafa Nicoleta Fiodorov, a fost invitată să-i învețe dansurile noastre tradiționale pe participanții Festivalului Cultural „Yiddish Summer Weimar” din orașul Weimar, informează unica.md.

Astfel, dansatori de diferite vârste, începând de la 18 ani și chiar până la 85 de ani, au avut ocazia să învețe mai multe dansuri populare de la noi, unele foarte vechi, sub ghidarea coregrafei noastre. Aceștia s-au încins în hore și, timp de cinci zile, au jucat ”Băsmăluța”, ”Șaerul de la Răciula”,”Rața de la Bogzești Telenesti”, ”Arcanul”, ”Sârba”, ”Hora fetelor”, dar și altele.

foto: Shendl Copitman

”A fost o experiență uimitoare pentru mine. Am fost emoționată să văd cum germanii au chiuit și au jucat exact cum o fac moldovenii.”, a declarat Nicoleta pentru unica.md.

Workshop-ul se va încheia cu un concert grandios pentru toți doritorii.

Nicoleta Fiodorov este coregraf, angajată a Direcției Generale Cultură și Partimoniu Cultural a municipiului Chișinău, membră a îndrăgitului Ansamblu etnofolcloric ”Crenguță de Iederă” și profesoară la un liceu din Capitală. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Universitatea Pedagogica „Ion Creanga”, dar și Universitatea de Stat din R. Moldova.

A studiat dansul și a fost mereu pasionată de dansurile populare și este membră a unui colectiv de dansatori de la noi și chiar predă lecții individuale.

Maia Sandu despre aderarea la UE: Moldova merge înainte cu încredere și speranță

Aderarea la Uniunea Europeană este Planul Marshall al Republicii Moldova. Suntem gata să muncim cot la cot pentru a construi o Moldovă puternică, un loc unde toți ne simțim acasă într-o Europă unită. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, în cadrul celei de-a V-a ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, desfășurată marți la Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Moldova merge înainte cu încredere și speranță, alături de prietenii noștri care ne-au fost mereu alături, în momentele de încercare și în cele de succes. Astăzi, la Platforma de Parteneriat pentru Moldova, care a reunit peste 60 de țări și organizații din întreaga lume, am subliniat un lucru important: doar împreună, cu sprijinul prietenilor noștri, putem construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii noștri.

Viitorul Moldovei nu se clădește peste noapte, dar fiecare pas pe care îl facem ne apropie de o țară stabilă, europeană, în care fiecare cetățean trăiește cu demnitate și siguranță. Aceasta este calea noastră – un drum al curajului, al muncii și al parteneriatelor puternice. Le-am reamintit tuturor participanților un proverb pe care îl cunoaștem încă din copilărie: „Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește!”. Moldova a demonstrat de nenumărate ori că poate depăși orice obstacol, dar pentru a accelera progresul nostru, avem nevoie de susținerea continuă a partenerilor noștri. Zeci de țări și organizații s-au mobilizat să fie alături de noi, pentru că împreună suntem mai puternici.

Suntem mai hotărâți ca niciodată să ne asigurăm că Moldova rămâne pe calea păcii, stabilității și a prosperității. Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături. Împreună, construim o Moldova mai puternică și mai unită!”, scrie președintele într-un mesaj public.

Gala Cerneva, o femeie care a transformat una dintre cele mai mari provocări ale vieții într-o poveste de triumf: A nu cădea în starea de ”legumă” era cel mai important lucru

În seria de emisiuni susținute de USAID Moldova și prezentate de Ana Danilescu am avut privilegiul de a discuta cu Gala Cerneva, o femeie care a transformat una dintre cele mai mari provocări ale vieții într-o poveste de triumf. Sunt povești de curaj și speranță esențiale pentru toți cei care se confruntă cu provocările vieții, oferindu-le inspirație și motiv pentru a lupta și a spera.

Diagnosticată cu cancer mamar în timpul sarcinii, Gala a fost forțată să navigheze între bucuria vieții noi și umbra copleșitoare a bolii. Inițial, simptomele ei au fost ignorate de medici, ceea ce a dus la o luptă intensă pentru sănătatea ei, incluzând 16 cicluri de chimioterapie și o mastectomie bilaterală fără posibilitatea unei reconstrucții imediate.

Confruntată cu menopauza indusă și schimbările corporale radicale, Gala a descoperit în sine resurse nebănuite de curaj și acceptare. În dialogul nostru de astăzi, Gala va împărtăși cum a învățat să își accepte și iubească corpul cu toate cicatricile și transformările sale, îmbrățișând viața în toată complexitatea ei.

Anisoara Hachi, a fost diagnosticată cu cancer mamar urmat de multiple recidive, ne va împărtăși cum a navigat prin provocările tratamentelor în Germania și România, și cum a reușit să păstreze speranța și determinarea în fața adversității. Povestea ei este una de neuitat și plină de lecții valoroase despre puterea de a lupta și de a trăi cu pasiune în ciuda obstacolelor.


Gala și Anisoara sunt exemple de femei care nu doar că au înfruntat adversități enorme, dar au și reușit să găsească frumusețe și putere în acele momente. Fiecare poveste ne învață cât de prețioasă este viața și ne amintește să o trăim plenar, cu toate cicatricile și bătăliile noastre.

Vă invit să rămâneți alături de noi pentru a descoperi mai multe despre cum Gala Cerneva a reușit să transforme adversitatea într-o sursă de putere și inspirație. Urmăriți episodul nostru pentru a vă conecta cu poveștile acestor femei remarcabile și pentru a găsi motivație în propriile voastre lupte.

Urmăriți, ascultați și lăsați-vă inspirați – pentru că fiecare voce contează!

Doi tineri, beți criță pe trotinete pe bulevardul Moscovei. Ce riscă „aventurierii”

Polițiștii de patrulare au identificat două persoane în timp ce conduceau trotinete electrice în stare de ebrietate avansată pe bd. Moscova din capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cei doi tineri, cu vârstele de 21 de ani, au fost depistați în timp ce se deplasau neuniform pe stradă și nu erau echipați corespunzător.

Testele efectuate cu aparatul Drager au confirmat starea de ebrietate a acestora, cu valori de 0,68 mg/l și 0,34 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Conform legislației în vigoare, aceștia riscă sancțiuni contravenționale de până la 12.500 de lei sau arest contravențional de la 10 la 15 zile.

De la începutul anului, pe teritoriul țării au fost înregistrate 67 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice, soldate cu 57 de persoane traumatizate.

Sprijin pentru copilele de la sat! „Rețeaua Fetelor Neînfricate” sprijină peste 1.000 de adolescente din România și Republica Moldova
Articolul anterior
Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în creștere
Articolul următor