ATENȚIE, la țânțari! Cazuri mortale de West Nile în Republica Moldova

Biologii consideră că prezența unor cazuri mortale de infecție cauzată de virusul West Nile în Republica Moldova nu poate fi exclusă, scrie evz.ro.

Cazuri mortale de West Nile în Republica Moldova

Deși nu sunt confirmate, cazurile de decese provocate de mușcăturile de purtătoare ale virusurilor Zika și West Nile nu ar trebui să surprindă pe nimeni, mai spun specialiștii.

Cercetătorii Institutului de Zoologie au spus, după descoperirea primul caz mortal infecție cu West Nile în România, țânțarii, inclusiv cei care au venit în Republica Moldova din Africa, au devenit mai agresivi, iar consecintele înțepăturilor acestora sunt mai grave.

Tot mai mulți țânțari, și tot mai agresivi

Populația a semnalat din ce în ce mai multe cazuri de persoane care au fost victime ale diferitelor insecte, precum țânțarul tigru asiatic și alte insecte care sug sânge. Numărul unor astfel de cazuri a crescut față de anii precedenți, au declarat reprezentanții Institutului de Zoologie, citați de Radio Moldova.

În aceste condiții, biologii nu exclud prezența unor cazuri, chiar dacă nedocumentate, de cazuri mortale cauzate de infecția cu West Nile în Republica Moldova.

Cetățenii din mai multe zone ale țării se plâng acum că sunt mult mai mulți țânțari decât în trecut, și că insectele sunt mult mai agresive decât erau în mod obișnuit.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât țânțarul tigru asiatic, care poate transmite oamenilor virusuri mortale precum Zika și West Nile, a fost descoperit în toate regiunile țării încă din 2020, potrivit declarației făcute de Galina Busmachiu, șefa Laboratorului de Entomologie. Ea a atras atenția că această specie s-a înmulțit, în ultimii ani, pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu am nicio îndoială că cineva din țara noastră a murit din cauza virusului West Nile. Majoritatea țânțarilor tigru asiatici trăiesc în partea de sud a țării. Aceste insecte au apărut din diverse colete trimise din Africa”, a spus Galina Busmachiu.

Ea a adăugat că înțepăturile acestor insecte produc mâncărime severă, umflături sub piele și chiar orbirea pacientului.

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în Republica Moldova au fost înregistrate, în ultimul deceniu, patru cazuri de febră dengue de import, în 2019,  și un caz de infecție cu virusul West Nile.

Reținuți pe urme fierbinți: Doi indivizi au jefuit un bărbat care mergea pe stradă, în sectorul Rîșcani al Capitalei

Polițiștii Batalionului de patrulare și reacționare operativă (BPRO) al Direcției de Poliție Chișinău au reținut doi bărbați de 30 și 41 de ani, fiind suspectați de comiterea unui jaf în sectorul Rîșcani al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aceștia, pe parcursul nopții, aflându-se pe strada Nicolae Dimo s-au apropiat de victimă, un bărbat de 46 de ani și, prin aplicarea violenței fizice, l-au deposedat de geanta personală și telefonul mobil, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

Suma prejudiciului cauzat a fost estimat de către victimă la peste 3 000 de lei.

Bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Guvernul va investi alte 70 de milioane de lei în sporirea calității serviciilor din centrele sociale

Guvernul va investi încă 70 de milioane de lei în reforma „Re­start”. Banii vor fi utilizați pen­tru sporirea calității serviciilor din centrele sociale, reparația și dotarea acestora cu echipamen­te necesare, dar și îmbunătățirea serviciilor sociale oferite la do­miciliu pentru persoanele în etate. Până la sfârșitul acestui an, urmează să fie extinse și serviciile echipelor mobile în toate raioanele țării, scrie vocea.md.

„De asemenea, vom achiziționa echipament esențial pentru echi­pele mobile și serviciile de îngrijire socială la domiciliu, care sunt atât de necesare pentru beneficiari”, a menționat Alexei Buzu, minis­trul Muncii și Protecției Sociale. La efectuarea reparațiilor capitale, accentul s-a pus, în special, pe re­pararea căilor de acces,  adaptarea și repararea blocurilor sanitare, re­pararea sistemelor de canalizare, încălzire, electricitate, repararea sistemelor de încălzire, repararea saloanelor, bucătăriilor și a birouri­lor, schimbarea pardoselilor, repa­rarea acoperișurilor și altele.

Șapte din cele 10 Agenții Teri­toriale de Asistență Socială au lan­sat deja procedura de licitație, iar lucrările de reparație vor începe deja în luna octombrie anul curent. Lucrările de reparație vor dura aproximativ șase luni de la de­mararea acestora, în funcție de complexitatea lor, dau asigurări autoritățile.

„Avem 20 de beneficiari ai cen­trului nostru și urmează să primim investiții de peste 450 de mii de lei pentru lucrări de extindere a nive­lului întâi al centrului, fapt care va permite mărirea capacității servi­ciului social suplimentar cu 20 de beneficiari, ceea ce reprezintă + 100% din capacitatea centrului. De asemenea, va fi adaptat și moder­nizat sistemul de încălzire, va fi re­parat capital sistemul de sanitație și vor fi reparate capital dormitoarele beneficiarilor și dotat cu mobilier adaptat nevoilor”, a menționat Ve­ronica Garaba, managera Centru­lui de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.

De asemenea, Ministerul Mun­cii și Protecției Sociale planifică să investească încă 20 de milioane de lei pentru îmbunătățirea celor 33 de echipe mobile cu circa 900 de beneficiari actuali și a celor 33 de Servicii de îngrijire socială la domi­ciliu cu  peste 13 mii de beneficiari. Reamintim că de la începutul anu­lui existau echipe mobile în doar 18 raioane ale țări, iar până în luna septembrie au fost inaugurate în alte 15 raioane, unde lipsea acest serviciu.

În Republica Moldova activează 93 de centre sociale, care oferă ser­vicii pentru 2400 de beneficiari. Mi­nisterul Muncii și Protecției Sociale speră că, datorită investiției, va pu­tea ajuta mai mulți beneficiari. Re­forma „Restart” a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent.

Escrocherie în proporții deosebit de mari, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede. Ce spune Poliția

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și ai Direcției urmărire penală a INI au documentat activitatea ilicită a unui grup de persoane, care, în perioada anilor 2023 – 2024, au comis o escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Membrii grupării, fiecare cu rol bine determinat, având scopul sustragerii bunurilor altor persoane, prezentându-se din numele unor companii și burse de valori, au apelat cetățeni ai Republicii Moldova, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie rapidă, inclusiv „Viber”, „WhatsApp” și „Telegram”, după care prin inducere în eroare, sub pretextul investițiilor și asistenței în tranzacționare a criptomonedelor, au obținut prin înșelăciune mijloace financiare de la mai mulți moldoveni, cauzând victimelor prejudicii materiale în proporții deosebit de mari.

680 de copii din familii vulnerabile vor merge fericiți la școală grație campaniei „Vreau și eu să învăț”
Articolul anterior
Maia Sandu, desemnată oficial candidat la funcția de președinte a R. Moldova din partea PAS: Le mulțumesc celor care m-au susținut
Articolul următor