Mașinile chinezești se vând în Rusia la preț de Mercedes, dar lumea le cumpără. Economia țării arată foarte diferit

La doi ani și jumătate de la invadarea Ucrainei, Rusia se confruntă cu consistente sancțiuni economice din partea Occidentului. Potrivit FMI, PIB-ul Rusiei este cu aproximativ 7% mai mic decât prognoza de dinaintea războiului, însă economia nu s-a prăbușit, așa cum avertizau unii experți, scrie hotnews.ro.

Economia Rusiei arată însă foarte diferit față de perioada de dinaintea războiului, spune economistul șef pe Europa Centrală și de Est al UniCredit, Dan Bucșa

„De obicei, cei care scriu despre economia Rusiei o dau în cele două extreme: fie mâine crapă, sau Putin va fi înlocuit, fie o duce extraordinar de bine. Adevărul, firește, este undeva la mijloc”, a explicat Bucșa la un eveniment pe teme economice.

Rusia a mobilizat enorm de multe resurse pentru aparatul militar – atât bani, cât firme întregi și foarte multă forță de muncă.

„În momentul în care acești oameni au fost aduși să muncească pentru firmele de armament, li s-au mărit și salariile într-un mod spectaculos. Rusia primea foarte multă forță de muncă din Caucaz și Asia Centrală, oameni care nu se mai duc acum la muncă în Rusia sau, oricum nu în același număr ca înainte. Asta a dus la o penurie de muncitori și în sectorul privat. Și atunci, sectorul privat a trebuit să mărească la rândul lui salariile”, spune economistul.

Ca urmare, consumul crește în Rusia ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, mai spune economistul român.

În opinia sa, populația din Rusia este decuplată de acest război.

„Majorității rușilor nu le pasă de războiul din Ucraina. Consumul crescând, a crescut și creditarea. Rușii au reușit în mare parte să să înlocuiască bunurile europene vestice în general cu bunuri chinezești, dar de o calitate mai proastă.

Da, mașinile chinezești se vând la preț de Mercedes acolo, dar lumea le cumpără în continuare pentru că partea nemilitară a economiei a rămas fără resurse. Producția crește foarte greu acolo, în timp ce salariile sunt foarte mari și cresc foarte repede. Și atunci, toate acestea se reflectă în inflație. Banca centrală a Rusiei încearcă să lupte cu inflația, mărind dobânzile, adică încercând să țină consumul mai jos. Dar nu prea reușește”, mai explică Dan Bucșa

Economia Rusiei, alimentată de explozia cheltuielilor pentru apărare

El anticipează că economia Rusiei nu va mai crește în ritmul în care creștea înaintea invaziei, dar e posibilă o crelștere de 1% sau puțin peste 1%.

„Nu mai au la fel de multe resurse la buget să cheltuiască. Mare parte din mărfurile pe care le vând gaz, petrol, alte minereuri le vând pe monede din țări emergente, să zicem pe reminbi, pe moneda chinezească în Brazilia, în Africa de Sud, în India. Dacă ei vor să importe ceva de valoare, trebuie însă să plătească în euro și dolari. Chinezii publică structura exporturilor lor către Rusia și cum sunt acelea plătite. Iar acolo se vede că Rusia plătește în continuare o parte semnificativă în dolari Chinei. China nu a vrut niciodată ruble”, argumentează Bucșa.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate arată într-un raport că economia Rusiei a fost alimentată de explozia cheltuielilor pentru apărare, inclusiv plăți mari către soldați și familiile celor uciși în Ucraina, în special în minoritățile etnice din regiunile mai sărace. Această dinamică se reflectă și în dezechilibrele economice regionale. Zonele cu industrii militare puternice sau învecinate cu Ucraina au performanțe economice mai bune ca urmare a activităților legate de război.

Pentru un regim autoritar precum Rusia lui Putin, este relativ ușor să redirecționezi economia către producția militară, deși cu consecințe negative masive pentru alte sectoare. Trecerea către o economie de război înseamnă mult mai puține cheltuieli pentru educație, sănătate, securitate socială, drumuri, infrastructură civilă, sisteme energetice. Această reorientare a afectat deja viața multor cetățeni ruși obișnuiți, arată raportul UE.

Un bărbat de 30 de ani, prins beat criță la volan, a rămas fără mașină și riscă 125.000 de lei amendă

Polițiștii de patrulare au intervenit aseară, în jurul orei 23:40, în satul Visoca din nordul țării, pentru a opri un șofer suspectat că ar fi condus sub influența alcoolului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Inspectorii au observat un Renault, care se deplasa neuniform prin localitate. După ce a fost oprit pentru verificări, șoferul, un bărbat de 30 de ani, locuitor al raionului Soroca, a fost supus testării alcoolscopice.
Aparatul Drager a indicat un nivel de alcool de 1,15 mg/l vapori în aerul expirat.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială. Conducătorul auto este cercetat penal și riscă o amendă de până la 125.000 de lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce.

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova: ”Maia Sandu nu este președinta țării sale”

Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, a exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul, informează Reuters, potrivit Agerpres citat de digi24.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, chiar majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova au votat împotriva Maiei Sandu care a fost realeasă preşedinte duminică, iar aceasta face ca legitimitatea ei să fie una contestată. „Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a declarat Peskov. „În ceea ce o priveşte pe doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert”, a afirmat el. Peskov a mai declarat că actuala conducere de la Chişinău nu manifestă interes pentru cultivarea unor bune relaţii cu Rusia, în timp ce opoziţia din Republica Moldova este supusă unui atac, opozanţii fiind arestaţi sau percheziţionaţi.

Luni, Ministerul rus de Externe a declarat că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice” din istoria postsovietică a ţării. „Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă”, a deplâns reprezentanta MAE rus.

Accident tragic la Drochia: Un tânăr de 23 de ani a murit pe loc, iar trei persoane au fost rănite

Aseară, la Drochia, pe traseul R7 s-au ciocnit două autoturisme. La fața locului au intervenit toate serviciile, drumul fiind practic blocat, scrie autoblog.md.

Grupul operativ al IP Drochia a stabilit că vinovat s-ar face conducătorul unui Hyundai Matrix care s-a răsturnat. Bărbatul de la volan, în vârstă de 43 de ani, se deplasa din direcția satului Zgurița spre orașul Drochia și la un moment dat a efectuat o depășire neregulamentară.

Pe contrasens s-a ciocnit cu un Audi 100, condus regulamentar de un bărbat de 42 de ani. În cabina sedanului se mai aflau doi tineri de 23 și 24 de ani.

În urma impactului, cel mai tânăr pasager și-a pierdut viața. Ambii șoferi, cât și tânărul de 24 de ani au fost transportați la spital cu diverse traumatisme, ne-a comunicat Lilia Harea, ofițer de presă la IP Drochia.

sursa foto: www.autoblog.md

Elicopterul dispărut de pe radar în Rusia a fost găsit fără supraviețuitori
Articolul anterior
În România a început programul ”Litoralul pentru toţi”. Tarifele sunt cu până la 70% mai mici decât în vârf de sezon
Articolul următor