Procurorii vor acorda o importanță mai sporită medierii în etapa de urmărire penală

Procurorii și reprezentanții organelor de urmărire penală vor acorda o importanță sporită medierii în etapa de urmărire penală, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest scop, Procurorul General a emis o Instrucțiune cu caracter general privind îmbunătățirea practicii în domeniul inițierii procedurii de mediere, ca rezultat al participării la mijlocul lunii iulie, la Consiliul consultativ al Ministerului Justiției.

Apreciem această deschidere de a promova alternativele la soluționarea în instanța de judecată. Medierea oferă flexibilitate în soluționarea litigiului, implică resurse financiare și de timp mai reduse, fiind avantajoasă pentru toate părțile.

Tendințele moderne din evoluția dreptului denotă eforturi pentru integrarea abordărilor justiției restaurative în sistemul justiției penale, fiind necesară o aliniere către aceste metode și practici inclusiv din partea ofițerilor de urmărire penală și a procurorilor.

Astfel, procurorii și ofițerii de urmărire penală vor informa victimele, părțile vătămate, părțile civile, bănuiții și învinuiții despre mediere și modalitățile de accesare a acestui serviciu. Instrucțiunea detaliază cadrul normativ al medierii, analiza situației și a tendințelor actuale. Aceasta amintește procurorilor și ofițerilor de urmărire penală despre obligația de comunica părților implicate despre opțiunea recurgerii la mediere.

Medierea este un instrument eficient pentru soluționarea extrajudiciară a disputelor. În anul 2023 au fost încheiate 479 de sentințe de încetare datorită împăcării părților.

Medierea este parte integrantă a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și se regăsește în actele UE, la care țara noastră se aliniază. În acest context, Ministerul Justiției este în proces de definitivare a Legii privind medierea și statutul mediatorului.

De asemenea, la 29 iunie a intrat în vigoare modificările Legii nr. 198/2007 cu privire la asistența juridică garantată de stat, în privința medierii garantate de stat.

A urcat beat la volanul mașinii de serviciu și încă a vrut să mituiască polițiștii cu 400 de eruo. Ce riscă acum un bărbat din Bălți

Astăzi dimineață, pe o stradă din Bălți, inspectorii de patrulare au stopat un Volvo la volanul căruia se afla un bărbat de 36 de ani din Sîngerei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul verificărilor, polițiștii au avut suspiciuni că șoferul se află sub influența alcoolului, motiv pentru care a fost testat cu aparatul alcoolscopic. Rezultatul a indicat o concentrație de 0,22 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Deși i s-a explicat în repetate rânduri că oferirea de mită reprezintă o infracțiune, bărbatul a încercat să mituiască polițiștii, lăsând în automobilul de serviciu 400 de euro, pentru a evita sancționarea conform legislației.

Mașina a fost ridicată la parcarea specială, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă.

Șoferul este cercetat penal pentru corupere activă, dar riscă și sancțiune pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și pentru depășirea limitei de viteză. Urmează să fie înaintată instanței propunerea de a fi privat de dreptul de a conduce.

Un tânăr de 18 ani, reținut pentru două furturi dintr-o cafenea și un magazin, în timpul nopții

Un tânăr de 18 ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea a două furturi în sectorul Centru al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta ar fi pătruns într-o cafenea și un magazin pe timpul nopții, prin spargerea ușilor, de unde a sustras bani, un telefon mobil și o boxă portabilă, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul total a fost estimat la suma de 42.000 de lei.

În urma acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de poliție Centru, suspectul a fost identificat și reținut, iar la el au fost depistate telefonul și boxa sustrasă.

Tânărul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Cum încearcă magazinele online să influențeze comportamentul oamenilor de „Black Friday”

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcţie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomandă cumpărătorilor precauţie în cazul achiziţiilor online în campania de reduceri de „Black Friday”, transmite Agerpres citată de digi24.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, un prim sfat se referă la verificarea informaţiilor dacă magazinul online este sigur (structura site-ului, datele de contact, termenii şi condiţiile generale). De asemenea, este bine de ştiut faptul că, în perioadele de promoţie, operatorul economic trebuie să afişeze atât preţul redus, cât şi pe cel iniţial, iar reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile şi poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent. Totodată, reprezentanţii ANPC atenţionează că magazinele online pot încerca să influenţeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afişarea unei numărători inverse, fie prin afişarea unor sintagme de tipul „au mai rămas doar trei articole”.

În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să aleagă o metodă de plată sigură (o conexiune la Internet securizată pentru plata online), să verifice dacă site-ul este marcat cu „https” şi simbolul lacătului închis, să nu salveze detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături, să seteze o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul de credit şi, nu în ultimul rând, să evite plăţile prin transfer bancar. În ceea ce priveşte garanţia legală de conformitate, ANPC subliniază că aceasta este de minimum doi ani pentru produsele achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană, dar şi pentru produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital. „Atunci când faceţi cumpărături online, aveţi la dispoziţie o perioadă de 14 zile pentru a vă răzgândi şi a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv. În cazul în care faceţi cumpărături de pe un site din România şi aveţi nemulţumiri cu privire la tranzacţie sau la produsul achiziţionat, puteţi depune o reclamaţie pe site-ul www.anpc.ro (…) în cazul achiziţionării unor produse de pe site-uri din afara Uniunii Europene, instituţia noastră nu poate acţiona în niciun fel, dacă aveţi probleme cu tranzacţia, livrarea sau produsele”, notează sursa citată.

O boală antică ce provoacă pierderea dinților se răspândește printre copii. Crește dramatic incidența
Articolul anterior
Cadrele didactice debutante și stagiarii vor beneficia de un program de ghidare la locul de muncă
Articolul următor