Procurorii vor acorda o importanță mai sporită medierii în etapa de urmărire penală

Procurorii și reprezentanții organelor de urmărire penală vor acorda o importanță sporită medierii în etapa de urmărire penală, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest scop, Procurorul General a emis o Instrucțiune cu caracter general privind îmbunătățirea practicii în domeniul inițierii procedurii de mediere, ca rezultat al participării la mijlocul lunii iulie, la Consiliul consultativ al Ministerului Justiției.

Apreciem această deschidere de a promova alternativele la soluționarea în instanța de judecată. Medierea oferă flexibilitate în soluționarea litigiului, implică resurse financiare și de timp mai reduse, fiind avantajoasă pentru toate părțile.

Tendințele moderne din evoluția dreptului denotă eforturi pentru integrarea abordărilor justiției restaurative în sistemul justiției penale, fiind necesară o aliniere către aceste metode și practici inclusiv din partea ofițerilor de urmărire penală și a procurorilor.

Astfel, procurorii și ofițerii de urmărire penală vor informa victimele, părțile vătămate, părțile civile, bănuiții și învinuiții despre mediere și modalitățile de accesare a acestui serviciu. Instrucțiunea detaliază cadrul normativ al medierii, analiza situației și a tendințelor actuale. Aceasta amintește procurorilor și ofițerilor de urmărire penală despre obligația de comunica părților implicate despre opțiunea recurgerii la mediere.

Medierea este un instrument eficient pentru soluționarea extrajudiciară a disputelor. În anul 2023 au fost încheiate 479 de sentințe de încetare datorită împăcării părților.

Medierea este parte integrantă a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și se regăsește în actele UE, la care țara noastră se aliniază. În acest context, Ministerul Justiției este în proces de definitivare a Legii privind medierea și statutul mediatorului.

De asemenea, la 29 iunie a intrat în vigoare modificările Legii nr. 198/2007 cu privire la asistența juridică garantată de stat, în privința medierii garantate de stat.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Guvernul dublează taxele de traversare a barajului Costești – Stînca

Guvernul majorează taxele pentru mijloacele de transport care traversează barajul Nodului Hidrotehnic Costești – Stînca de pe rîul Prut, scrie noi.md.

O decizie în acest sens ar urma să fie aprobată la ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 27 noiembrie. Documentul a fost elaborat și propus de Agenția Proprietăți Publice. Astfel, dacă în prezent taxele variază între 20 și 200 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului, noile tarife vor fi între 40 și 400 de lei. Autoritățile își motivează decizia prin creșterea cheltuielilor de întreținere a barajului și lipsa resurselor financiare.

”În ultimii ani Î.S. ”Direcția Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca” înregistrează pierderi din cauza imposibilității acumulării veniturilor proprii necesare ce ar permite acoperirea cheltuielilor anuale de întreținere și reparații curente a barajului Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca. Acest fapt se datorează inclusiv neajustării tarifelor la plata pentru circulația pe baraj a mijloacelor de transport auto care nu au mai fost modificate încă din anul 2008”, precizează autorii proiectului. Majorarea plății pentru trecerea mijloacelor de transport pe barajul Costești-Stînca va contribui la asigurarea acumulării anuale a mijloacelor financiare necesare în mărime de circa 5,7 mln. lei.

Atenție la gheața de pe râuri și lacuri!

IGSU atenționează oamenii despre riscurile formării gheții pe râuri și lacuri în contextul răcirii vremii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale râurilor și lacurilor din țară a formațiunilor de gheață.

În această perioadă, stratul de gheață de pe bazinele acvatice este foarte subțire, iar acest fapt reprezintă un pericol semnificativ de prăbușire în apă. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu opteze pentru activități de schiat și patinat pe gheața lacurilor, fiindcă stratul de gheață este încă unul destul de fragil.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care se pot aventura cu jocul în apropierea bazinelor acvatice. Maturii sunt îndemnați să interzică minorilor să desfășoare activități în apropierea lacurilor și râurilor.

În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

O boală antică ce provoacă pierderea dinților se răspândește printre copii. Crește dramatic incidența
Articolul anterior
Cadrele didactice debutante și stagiarii vor beneficia de un program de ghidare la locul de muncă
Articolul următor