Natalitatea în Rusia scade la cel mai redus nivel din ultimul sfert de secol

Rata natalității din Rusia se află la cel mai scăzut nivel din 1999, numărul nașterilor scăzând sub 100.000 în iunie, date care au provocat îngrijorare la Moscova, scrie Euronews citat de stiripesurse.md.

Din ianuarie până în iunie 2024, 599.600 de copii s-au născut în Rusia – cu 16.000 mai puțin față în aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor publicate de agenția guvernamentală de statistică a Rusiei, Rosstat.

RIA că este nevoie de o „operațiune demografică specială” în Rusia pentru a stimula rata natalității – o referire la războiul Moscovei în țara vecină.

În iulie, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat rata scăzută a natalității drept „catastrofală”, adăugând că revigorarea ratei natalității este una dintre „prioritățile principale” ale Rusiei.

Problema actuală a populației Rusiei

Populația Rusiei este în declin din anii 1990, cu scurte perioade de redresare. În 1999, rata natalității era de 1,6 – mai mică decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De la preluarea mandatului, Putin a menționat adesea îmbunătățirea ratei natalității drept una dintre prioritățile sale. Kremlinul a idealizat în mare măsură maternitatea tânără, pe care Putin – căruia îi place să folosească argumente tradiționaliste pentru a contraataca Occidentul – a numit-o în 2020 parte a „datoriei istorice” a Rusiei.

La momentul respectiv, Moscova a introdus o serie de măsuri în conformitate cu politica sa, inclusiv extinderea serviciilor plătite de îngrijire a copiilor pentru familiile cu venituri mici, introducerea de scutiri fiscale pentru familiile numeroase și promisiunea de a crea mai multe locuri în creșe.

De atunci, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, agravând problema populației prin forțarea unui exod de oameni – inclusiv a celor care nu sunt de acord cu politicile Moscovei, precum și a tinerilor care se feresc de recrutare.

Alex Kokcharov, analist de risc de țară pentru Eurasia, a declarat că, în ciuda stimulentelor financiare oferite de guvernul rus, rata de fertilitate din Rusia a continuat să scadă din cauza războiului în curs.

„Având în vedere că războiul continuă în cel de-al treilea an, iar acum are un impact direct asupra teritoriului rus, banii nu sunt singurul factor. Având în vedere incertitudinea situației de securitate din regiunile de frontieră, familiile amână deciziile de a avea copii”, a declarat Kokcharov pentru Euronews.

Un raport al Atlantic Council a afirmat că continuarea războiului din Ucraina ar putea avea consecințe profunde asupra populației Rusiei, ducând în cele din urmă la reducerea numărului de ruși.

Raportul a adăugat că numărul tinerilor ruși care mor în războiul împotriva Ucrainei ar putea schimba perspectiva viitoarei piețe a muncii din țară.

În iunie, viceprim-ministrul rus Dmitri Cernîșenko a avertizat presa locală că Rusia s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 2,4 milioane de lucrători până în 2030, dacă declinul populației nu se va îmbunătăți, deși nu a legat în mod deschis acest lucru de războiul de la Moscova.

Rata natalității din Rusia este aproximativ aceeași cu cea a Germaniei, care are o rată a natalității medie în Europa, potrivit Eurostat. Spania, cu 1,16, are una dintre cele mai slabe rate ale natalității din Europa, Franța având una dintre cele mai bune, cu 1,79.

Lapoviță la noapte, în Moldova. Ce prognozează meteorologii

Meteorologii anunță că noaptea în nordul Moldovei vor cădea precipitații slabe, predominant sub formă de lapoviță, iar în raioanele de sud va ploua, a comunicat meteorologul Natalia Șcarevnea din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, scrie IPN.

Noaptea care vine se anunță rece în toată țara. La nord temperaturile vor oscila între minus 2 și 0 grade, în centrul țării mercurul va oscila între minus 1 și +1, iar la sud se vor înregistra între 0 și +3 grade Celsius.

Pe parcursul zilei de miercuri vor cădea ploi slabe și vor fi maxime de 8 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua jumătate a săptămânii vremea se va menține la aceleași caracteristici.

A murit cunoscutul om de afaceri Silviu Prigoană. Acesta s-a înecat cu mâncare într-un restaurant

Omul de afaceri și fondatorul postului TV Realitatea Plus, Silviu Prigoană, a murit, marți, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant. 50 de minute l-au resuscitat salvatorii de la ISU. Degeaba însă, scrie adevărul.ro.

Silviu Prigoană a murit după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la masă cu alte trei persoane la un restaurant din Brașov. La ora 14,13 a fost chemată ambulanța, însă medicii sosiți la fața locului nu au reușit să-l resusciteze și au declarat decesul. Inițial s-a spus că acesta s-ar fi înecat cu mâncare, însă ulterior s-a spus că acesta a murit în urma unui infarct, dat fiind că avea stenturi la inimă și în fiecare an se ducea la cardiologie în Germania pentru control.

„Vă pot spune că am fost anunțați să intervenim în localitatea Șimon, la o persoană care se afla în stop cardio-respirator, un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani și că echipajul SMURD a ajuns acolo, a aplicat manevre de resuscitare timp de aproximativ 50 de minute, după care a fost predat echipajului SAJ cu medic, venit la fața locului, iar ulterior a fost declarat decesul bărbatului. Din păcate acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

– La ce oră a venit apelul?

Apelul a fost recepționat la ora 14,13.

– Suspiciunea era că s-ar fi înecat cu mâncare?

Nu avem această suspiciune. Colegii l-au găsit în stop cardio-respirator. Se vor face analize, anchete, și probabil se va stabili ulterior”, a declarat pentru Adevarul maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov.

În anul 2010, Silviu Prigoană a mai suferit un infarct miocardic, în urma căruia a fost internat la spitalul Floreasca din Capitală.

IPJ Brașov: A fost resuscitat, dar nu s-a putut face nimic

Inspectoratul de Poliție din Brașov a anunțat că, în această dupa-amiază, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Bran au fost sesiszati cu privire la faptul că, în timp ce o persoană, de 60 de ani, lua masa împreună cu alte persoane, la un restaurant din Stațiunea Bran, a resimțit o stare de rău, fapt pentru care a fost solicitat sprijin de specialitate.

Echipajul medical sosit la fața locului a întreprins procedurile de resuscitare, însă, în pofida tuturor manevrelor, a fost declarat decesul bărbatului.

Adrian Bahmuțeanu: Sunt foarte afectată

Fosta lui soție, Adriana Bahmuțeanu, și-a exprimat regretul într-o declarație pentru România TV: „Sunt în stare de șoc, nu îmi vine să cred! Mi s-a confirmat ce s-a întâmplat în Brașov, într-un restaurantt, dar nu știu nimic altceva. Îmi pare extrem de rău! Este tatăl copiilor mei! Sunt foarte afectată!”

În decembrie ar fi împlinit 61 de ani

Silviu Prigoană s-a născut în decembrie 1963, la Gherla, în județul Cluj. Acesta a fost acționar principal la Rosal Grup și fondator al mai multor posturi de televiziune. Dar ambițiile sale au fost mult mai mari de atât, ajungând să se implice și îm politică. Omul de afaceri a fost deputat de București, din partea PDL, în legislatura 2008-2012.

Silviu Prigoană a fost fondator al posturilor de televiziune Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV.

Afaceristul a început să investească masiv în mass-media în 2001, an în care a înființat Realitatea TV. În 2003, a lansat TV Sport, urmat de Etno TV și Taraf TV. A deținut și 10% din acțiuni din Digital Cable Systems (DCS), care a lansat serviciul direct to home (DTH) Max TV. Prigoană deținea și licențe pentru alte două canale, Meteo TV și Manele TV. Omul de afaceri mai deținea, Sigma TV, acțiuni la Teleshop 24, fiind coproprietar și la Taifasuri FM, Manele FM, Jazz FM. Mai deținea și revista Taifasuri, firma Rosal Ortopedic și RTL (Romanian Television of America), precum și postul de radio Etno FM. Până în 2006, Silviu Prigoană a deținut și revista săptămânală Fanatik, cu profil sportiv.

ULTIMA ORĂ! Încă o dronă lansată de ruși, găsită la Coșernița: Este a treia în ultimele zile

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Criuleni au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Coșernița.

Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat.

”La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor. Vom reveni cu detalii.”, anunță Poliția.

Gest disperat al unui ucrainean ca să scape de înrolare: S-a căsătorit cu soacra pentru a fugi din țară
Articolul anterior
Autoritățile recomandă vaccinarea contra COVID și împotriva gripei sezoniere
Articolul următor