Natalitatea în Rusia scade la cel mai redus nivel din ultimul sfert de secol

Rata natalității din Rusia se află la cel mai scăzut nivel din 1999, numărul nașterilor scăzând sub 100.000 în iunie, date care au provocat îngrijorare la Moscova, scrie Euronews citat de stiripesurse.md.

Din ianuarie până în iunie 2024, 599.600 de copii s-au născut în Rusia – cu 16.000 mai puțin față în aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor publicate de agenția guvernamentală de statistică a Rusiei, Rosstat.

RIA că este nevoie de o „operațiune demografică specială” în Rusia pentru a stimula rata natalității – o referire la războiul Moscovei în țara vecină.

În iulie, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat rata scăzută a natalității drept „catastrofală”, adăugând că revigorarea ratei natalității este una dintre „prioritățile principale” ale Rusiei.

Problema actuală a populației Rusiei

Populația Rusiei este în declin din anii 1990, cu scurte perioade de redresare. În 1999, rata natalității era de 1,6 – mai mică decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De la preluarea mandatului, Putin a menționat adesea îmbunătățirea ratei natalității drept una dintre prioritățile sale. Kremlinul a idealizat în mare măsură maternitatea tânără, pe care Putin – căruia îi place să folosească argumente tradiționaliste pentru a contraataca Occidentul – a numit-o în 2020 parte a „datoriei istorice” a Rusiei.

La momentul respectiv, Moscova a introdus o serie de măsuri în conformitate cu politica sa, inclusiv extinderea serviciilor plătite de îngrijire a copiilor pentru familiile cu venituri mici, introducerea de scutiri fiscale pentru familiile numeroase și promisiunea de a crea mai multe locuri în creșe.

De atunci, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, agravând problema populației prin forțarea unui exod de oameni – inclusiv a celor care nu sunt de acord cu politicile Moscovei, precum și a tinerilor care se feresc de recrutare.

Alex Kokcharov, analist de risc de țară pentru Eurasia, a declarat că, în ciuda stimulentelor financiare oferite de guvernul rus, rata de fertilitate din Rusia a continuat să scadă din cauza războiului în curs.

„Având în vedere că războiul continuă în cel de-al treilea an, iar acum are un impact direct asupra teritoriului rus, banii nu sunt singurul factor. Având în vedere incertitudinea situației de securitate din regiunile de frontieră, familiile amână deciziile de a avea copii”, a declarat Kokcharov pentru Euronews.

Un raport al Atlantic Council a afirmat că continuarea războiului din Ucraina ar putea avea consecințe profunde asupra populației Rusiei, ducând în cele din urmă la reducerea numărului de ruși.

Raportul a adăugat că numărul tinerilor ruși care mor în războiul împotriva Ucrainei ar putea schimba perspectiva viitoarei piețe a muncii din țară.

În iunie, viceprim-ministrul rus Dmitri Cernîșenko a avertizat presa locală că Rusia s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 2,4 milioane de lucrători până în 2030, dacă declinul populației nu se va îmbunătăți, deși nu a legat în mod deschis acest lucru de războiul de la Moscova.

Rata natalității din Rusia este aproximativ aceeași cu cea a Germaniei, care are o rată a natalității medie în Europa, potrivit Eurostat. Spania, cu 1,16, are una dintre cele mai slabe rate ale natalității din Europa, Franța având una dintre cele mai bune, cu 1,79.

Un bărbat căsătorit şi cu doi copii s-a lăsat păcălit pe TikTok şi i-a trimis 50.000 de euro unei tinere care pretindea că îl iubeşte

Un bărbat din judeţul Iaşi care munceşte de ani buni în Anglia, căsătorit şi cu doi copii, a căzut victimă unei escrocherii „clasice”, pe TikTok. El a trimis 50.000 de euro în contul unei „tinere” care l-a agăţat pe platforma de socializare şi l-a convins că este îndrăgostită de el, scrie adevarul.ro.

 Deși autoritățile și mass-media au avertizat în numeroase rânduri asupra diverselor metode de escrocherii online, acestea funcţionează în continuare, mai ales când e vorba de „iubire adevărată”.

Una dintre cele mai recente victime este un bărbat din Ruginoasa, judeţul Iaşi, care munceşte de ceva ani în Anglia în domeniul construcţiilor, căsătorit şi cu doi copii acasă, care a trimis 50.000 de euro în contul unei tinere care l-a abordat pe o reţea de socializare.

Așa-zisaa lor oveste de dragoste a început în urmă cu şapte luni pe TikTok, timp în care persoana care se ascundea în spatele contului a reuşit să-l convingă pe bărbat că este îndrăgostită nebuneşte de el şi să-i câştige încrederea.

„Mi-a scris că mă iubeşte. Şi-a făcut tricou cu mine. Plângea, mă suna de 30-40 de ori pe zi”, le-a povestit ulterior bărbatul poliţiştilor.

„M-a înjurat, că sunt prost”

Ieşeanul nu a putut rămâne indiferent la declaraţiile tinerei, care printre mesaje emoţionante şi promisiuni îi transmitea şi că are nevoie de bani, astfel că în această perioadă de timp i-a trimis diverse sume de bani, mai mici sau mai mari, ajungând la suma de 50.000 de euro.

„Spunea că vrea să fie cu mine. Că e săracă, n-are bani…”, a mai povestit bărbatul.

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs vineri, 10 ianuarie, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie adevarul.ro.

„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km”, a transmis INCDFP.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 91km V de Focșani. 

Ultimul cutremur din zona seismică Vrancea a avut loc la 27 decembrie 2024.

Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului

Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea, scrie adevarul.ro

Donald Trump este primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal. El a fost condamnat pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.

Președintele ales a fost găsit vinovat pentru 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016. 

Judecătorul Juan Merchan a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise. Cu toate că nu va avea o pedeapsă privativă de libertate, Donald Trump va rămâne cu statutul de infractor condamnat.

„Protecția acordată funcției de președinte nu este un factor atenuant. Ele nu reduc gravitatea infracțiunii și nici nu justifică săvârșirea acesteia în niciun fel”, a spus judecătorul.

Președintele ales și avocatul său a strigat că este „o nedreptate”, iar Donald Trump le-a mulțumit amenințător procurorului și judecătorului. 

Inițial, Donald Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. O decizie a Curții Supreme a SUA, dată pe 1 iulie, le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie judecătorul Juan Merchan a decis că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

Gest disperat al unui ucrainean ca să scape de înrolare: S-a căsătorit cu soacra pentru a fugi din țară
Articolul anterior
Autoritățile recomandă vaccinarea contra COVID și împotriva gripei sezoniere
Articolul următor
Close menu