Enoriașii din Cricova au sărbătorit revenirea la Mitropolia Basarabiei

Tot mai mulţi preoţi din Republica Moldova aderă la Mitropolia Basarabiei, din cadrul Patriarhiei Române și parte din trupul Bisericii Ortodoxe Române. Peste 60 de parohii au făcut deja acest pas, iar deciziile sunt susţinute şi de credincioşi. Și enoriașii Bisericii de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir”, din Cricova, au sărbătorit revenirea la biserica mamă, în cadrul unei slujbe speciale. La ceremonie a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Petru, mitropolit al Basarabiei, scrie TVRMoldova.md.

A fost sărbătoare mare astăzi pentru credincioşii de la Cricova. Comunitatea creştină a participat la hramul Bisericii de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir”, dar şi aderarea parohiei la Mitropolia Basarabiei.

Decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei a fost luată de preot şi a fost susţinută de credincioşi. Cu această ocazie, a avut loc o slujbă specială, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Petru, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

ANDREI PERCIC paroh, Biserica de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir”: „Am aderat în cadrul Mitropoliei Basarabiei pentru că noi simţim româneşte, noi credem că suntem români, dar în deosebi… din momentul în care s-a început războiul din Ucraina, am înţeles că ceva este putred în biserica în care slujeam cu toţii. Dumnezeu nu iubeşte războiul, Dumnezeu nu iubeşte vărsarea de sânge”.

Tot retorica pro-război a Patriarhului Kiril, din Biserica Ortodoxă Rusă, a fost principalul motiv pentru care a aderat la Mitropolia Basarabiei şi protoiereul Igor Chelea, parohul Bisericii Sfântul Ioan Teologul din satul Roşcani, raionul Anenii Noi.

IGOR CHELEA paroh, Biserica „Sfântul Ioan Teologul”, Roşcani: „Decizia a fost luată de o echipă din sat încă de vreun an şi jumătate în urmă. Mi-au spus: părinte, ar fi bine să trecem în cadrul bisericii mame, Patriarhiei Române. Noi ne-am hotărât, am mai înştiinţat satul, am format un consiliu nu bisericesc, am dat actele la ASP, am înregistrat tot legal. Mitropolia Basarabiei ne-a primit cu dragoste frăţească”.

După ce parohul şi-a anunţat decizia, Mitropolia Moldovei a anunţat că îl va oprit din a oficia slujbele religioase. În replică, Mitropolia Basarabiei reaminteşte că aceste sancţiuni nu sunt canonice.

ÎPS PETRU mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: „Orice sancţiuni va lua biserica rusă asupra clericilor Mitropoliei Basarabiei este nulă şi neavenită, adică nu este recunoscut şi nu este canonic. Biserica rusă nu este recunoscută de Constantinopol aici, în Basarabia. Noi suntem români, toţi, şi noi trebuie să aparţinem bisericii neamului nostru, nu bisericii ruse, unui Kiril care duce război cu creştinii din Ucraina. Mor copii acolo”.

În prezent, Mitropolia Basarabiei numără peste 200 de parohii. De la începutul războiului în Ucraina, peste 60 de preoţi au părăsit Mitropolia Moldovei, care este supusă Patriarhiei Ruse. Numărul celor ce iși doresc revenirea la trupul bisericii ortodoxe române continuă să crească. Mitropolia Basarabiei înregistrează săptămânal astfel de cereri.

A urcat beat la volanul mașinii de serviciu și încă a vrut să mituiască polițiștii cu 400 de eruo. Ce riscă acum un bărbat din Bălți

Astăzi dimineață, pe o stradă din Bălți, inspectorii de patrulare au stopat un Volvo la volanul căruia se afla un bărbat de 36 de ani din Sîngerei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul verificărilor, polițiștii au avut suspiciuni că șoferul se află sub influența alcoolului, motiv pentru care a fost testat cu aparatul alcoolscopic. Rezultatul a indicat o concentrație de 0,22 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Deși i s-a explicat în repetate rânduri că oferirea de mită reprezintă o infracțiune, bărbatul a încercat să mituiască polițiștii, lăsând în automobilul de serviciu 400 de euro, pentru a evita sancționarea conform legislației.

Mașina a fost ridicată la parcarea specială, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă.

Șoferul este cercetat penal pentru corupere activă, dar riscă și sancțiune pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și pentru depășirea limitei de viteză. Urmează să fie înaintată instanței propunerea de a fi privat de dreptul de a conduce.

Un tânăr de 18 ani, reținut pentru două furturi dintr-o cafenea și un magazin, în timpul nopții

Un tânăr de 18 ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea a două furturi în sectorul Centru al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta ar fi pătruns într-o cafenea și un magazin pe timpul nopții, prin spargerea ușilor, de unde a sustras bani, un telefon mobil și o boxă portabilă, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul total a fost estimat la suma de 42.000 de lei.

În urma acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de poliție Centru, suspectul a fost identificat și reținut, iar la el au fost depistate telefonul și boxa sustrasă.

Tânărul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Cum încearcă magazinele online să influențeze comportamentul oamenilor de „Black Friday”

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcţie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomandă cumpărătorilor precauţie în cazul achiziţiilor online în campania de reduceri de „Black Friday”, transmite Agerpres citată de digi24.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, un prim sfat se referă la verificarea informaţiilor dacă magazinul online este sigur (structura site-ului, datele de contact, termenii şi condiţiile generale). De asemenea, este bine de ştiut faptul că, în perioadele de promoţie, operatorul economic trebuie să afişeze atât preţul redus, cât şi pe cel iniţial, iar reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile şi poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent. Totodată, reprezentanţii ANPC atenţionează că magazinele online pot încerca să influenţeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afişarea unei numărători inverse, fie prin afişarea unor sintagme de tipul „au mai rămas doar trei articole”.

În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să aleagă o metodă de plată sigură (o conexiune la Internet securizată pentru plata online), să verifice dacă site-ul este marcat cu „https” şi simbolul lacătului închis, să nu salveze detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături, să seteze o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul de credit şi, nu în ultimul rând, să evite plăţile prin transfer bancar. În ceea ce priveşte garanţia legală de conformitate, ANPC subliniază că aceasta este de minimum doi ani pentru produsele achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană, dar şi pentru produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital. „Atunci când faceţi cumpărături online, aveţi la dispoziţie o perioadă de 14 zile pentru a vă răzgândi şi a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv. În cazul în care faceţi cumpărături de pe un site din România şi aveţi nemulţumiri cu privire la tranzacţie sau la produsul achiziţionat, puteţi depune o reclamaţie pe site-ul www.anpc.ro (…) în cazul achiziţionării unor produse de pe site-uri din afara Uniunii Europene, instituţia noastră nu poate acţiona în niciun fel, dacă aveţi probleme cu tranzacţia, livrarea sau produsele”, notează sursa citată.

Pericolele ascunse din alimentele congelate
Articolul anterior
Fostul președinte Nicolae Timofti face dezvăluiri: Putin insista să nu semnăm Acordul de Asociere cu UE
Articolul următor