Mister în Italia: O adolescentă moldoveancă de 15 ani, și o prietenă de a ei, dispărute fără urmă

Ana Stratulat, o adolescentă în vârstă de 15 ani și originară din Republica Moldova, și prietena sa în vârstă de 14 ani, sunt date dispărute în provincia italiană Pavia, disparițiile având loc la diferență de două zile una de cealaltă, scrie rotalianul.com.

Potrivit unui ziar local, Ana a fost văzută ultima dată sâmbătă, 7 septembrie 2024, când se afla la un centru comercial din Belgioioso împreună cu un grup de prieteni.

Tinerii își făceau cumpărături pentru o seară pe care plănuiau să o petreacă împreună, dar, la un moment dat, Ana s-a îndepărtat de grup și nu s-a mai întors.

Părinții fetei au primit ultima veste de la ea în jurul orei 22:30, când Ana i-a sunat pentru a cere permisiunea de a înnopta la o prietenă. După ce i s-a refuzat această solicitare, nu s-a mai aflat nimic despre ea.

La două zile după dispariția Anei, prietena sa de 14 ani, al cărei nume nu a fost făcut public încă, a dispărut la rândul ei, ridicând suspiciuni că cele două cazuri sunt legate.

Deși nu este clar dacă această prietenă este persoana la care Ana intenționa să rămână peste noapte, coincidența a alimentat îngrijorarea în rândul familiilor și autorităților.

În cursul serii de miercuri, 11 septembrie, mama Anei Stratulat a făcut un apel emoționant în cadrul primei ediții a noului sezon a emisiunii „Chi l’ha visto?” de pe canalul TV Rai 3 din Italia:

„Ana, te rog, întoarce-te acasă. Iartă-mă dacă am greșit cu ceva. De ce nu mă asculți când vorbesc cu tine? Tu ești totul pentru mine, te aștept. Nu ne-am certat niciodată, dar dacă ai probleme cu cineva, sunt aici să te ajut”, a transmis mama adolescentei.

Un detaliu important în acest caz a fost descoperirea telefonului mobil al Anei într-un coș de gunoi din Belgioioso, ceea ce a adâncit misterul în jurul dispariției ei.

Cu toate acestea, un semn de speranță a apărut când cele două fete au postat pe o rețea de socializare un mesaj prin care felicitau o prietenă comună, semnalând că sunt împreună, dar fără să ia legătura directă cu familiile lor.

Autoritățile au fost sesizate de către familii, iar carabinierii din Corteolona au demarat investigațiile pentru a le găsi pe cele două adolescente.

Deocamdată, situația rămâne incertă, iar apropiații continuă să spere într-o rezolvare rapidă a cazului.

Gata cu ploile! Prognozele meteorologilor pentru următoarea perioadă

Temperaturile vor fi în creștere în următoarele zile, iar ploi nu se prevăd, anunță meteorologii. Cel mai cald va fi în sudul țării, unde termometrele vor indica până la 26 de grade Celsius, informează unica.md.

La Sud, vineri vor fi 24, sâmbătă 25, iar duminică vor fi 26 de grade celsius.

În nordul țării maxima va urca până la 21 de grade Celsius.

Iar în centrul țării și în Capitală, valorile termice vor oscila între 23 și 24 de grade, în următoarele zile.

Vineri, 20 septembrie, ne așteaptă o zi cu vreme uscată și mult soare, însoțită de temperaturi confortabile, ideale pentru activități în aer liber!

Autoritățile au început inspectarea lacurilor și barajelor de protecție din țară

Lacurilor de acumulare și barajele de protecție din Rep. Moldova vor fi inspectate. Ravagiile făcute de ciclonul Boris afectează calitatea apelor, dar și a structurilor de protecție a bazinelor de acumulare. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a convocat instituțiile din subordine, reprezentanții administrației publice locale și raionale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și specialiști în construcții hidrotehnice, pentru a stabili planul de acțiuni privind demararea procesului de inventariere a lacurilor și barajelor din țară, dar și exploatarea acestora conform normelor și regulamentelor în vigoare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Mediului.

În cadrul vizitei de inspecție efectuată la lacul de acumulare din comuna Mingir, raionul Hîncești, au fost depistate o serie de nereguli: depășirea termenului de exploatare a barajului, întreținerea neconformă a construcției hidrotehnice, înnămolirea iazului.

Totodată, urmare a discuțiilor cu specialiștii au fost constatate și alte probleme des întâlnite în gestionarea lacurilor, cum ar fi: nerespectarea regulamentului de exploatare a lacului, blocarea evacuatoarelor de ape mari sau evacuarea apei fără permisiune.

Conform datelor ultimei inventarieri, efectuate în anul 2019, prezentate de Agenția Apele Moldovei, pe întreg teritoriul țării avem 6763 de lacuri, care sumar constituie 42 mii ha, dintre care doar 951 dispun de regulamente de exploatare. 

Urmare a ședinței de lucru Ministrul Lazarencu a dispus următoarele:

  1. Agenția Apele Moldovei va dispune crearea unui grup de lucru care să efectueze procesul de  inventariere în regim de urgență a lacurilor din țară, începând cu cele mai mari, care depășesc suprafața de 35 ha sau care au un volum ce depășește 500 mii m3;
  2. Inspectoratul pentru Protecția Mediului să intensifice controalele și să verifice existența și respectarea regulamentului de exploatare;
  3. Ministerul Mediului va promova un proiect de lege cu privire la siguranța infrastructurii hidrotehnice, care ne va ajuta să avem o evidență a construcțiilor hidrotehnice și va asigura autorizarea utilizării în siguranță a barajelor indiferent de proprietar;
  4. Proprietarii de lacuri vor fi obligați să efectueze regulat expertiza tehnică a barajului în funcție de mărimea și volumul lacului de acumulare;
  5. Evacuarea apelor din bazinele acvatice să fie efectuată în strictă coordonare cu IGSU și Agenția Apele Moldovei;

Totodată, Ministrul a solicitat ca arendașii și proprietarii de baraje și lacuri de acumulare care nu se conformează cerințelor de exploatare să le fie reziliate contractele de arendă și după caz, să fie expropriați. O măsură necesară pentru ca statul să poată asigura efectuarea lucrărilor de întreținere a lacurilor și barajelor, sporind astfel siguranța cetățenilor în cazul unor eventuale calamități naturale.

În contextul celor menționate mai sus Ministrul Sergiu Lazarencu a concluzionat că este esențial să se acționeze rapid și eficient pentru a preveni riscurile majore pe care schimbările climatice le produc asupra resurselor de apă.

Gestionarea lacurilor de acumulare nu este doar o prioritate de mediu, ci și una de siguranță națională, Ministerul Mediului va continua să colaboreze cu toate autoritățile relevante pentru a asigura implementarea măsurilor propuse și pentru a proteja cetățenii de riscurile generate de fenomenele climatice extreme, se arată în comunicatul insttituției.

Vești bune despre copilul de doi ani care a căzut în gol în gaura unui lift din Ungheni

Copilul de doi ani, căzut în puțul unui lift, la Ungheni, a ieșit din comă. Informația a fost comunicată pentru TV8 de purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, scrie TV8.md

Deocamdată, micuțul rămâne internat în secția de reanimare, dar starea acestuia are o dinamică pozitivă.

Micuțul de doi ani a căzut în gol cu tot cu lift în dimineața zilei de 11 septembrie, la Ungheni. Ulterior, acesta a fost transferat la Chișinău. 

Potrivit poliției, mama a ieșit din apartament împreună cu trei copii de 2, 4 și 6 ani, pe care urma să-i ducă la grădiniță. Femeia a amplasat căruciorul, în care se afla băiatul de doi ani, între ușile ascensorului și s-a întors pentru a aduce un pachet. În acel moment s-a auzit un zgomot, iar copilul a căzut în gol în timp ce cabina ascensorului a urcat și s-a blocat între etajele 8 și 9. Mama a solicitat imediat ajutorul autorităților, iar echipele de salvare au reușit să deblocheze ușile liftului și să scoată copilul din puț.

După incident, autoritățile locale au stabilit că mai mult de jumătate dintre ascensoarele din Ungheni erau defectate, fiind oprite acum pentru reparații. 

Două persoane au murit în urma unui cumplit accident produs la Sîngerei: O femeie de 40 de ani s-a stins pe loc, iar soțul ei – pe masa de operație
Articolul anterior
Încheie frumos săptămâna! Unica.md și ITicket v-a pregătit o listă cu recomandări pentru acest weekend
Articolul următor