Municipalitatea anunță curățenia generală de toamnă

Campaniei de salubrizare în municipiul Chișinău „Curățenia generală de toamnă” se va desfășura până la data de 30 noiembrie 2024 , informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, conducătorii Întreprinderilor Municipale de gestionare a fondului locativ și cei ai asociațiilor de locatari vor asigura: colectarea și evacuarea frunzelor uscate căzute de pe terenurile aferente blocurilor de locuințe din administrare; evitarea depozitării deșeurilor menajere pe grămezile de frunze, precum și evacuarea grămezilor de frunze adunate în termen de cel mult 3 zile; menținerea curățeniei pe teritoriul și în jurul platformelor de colectare a deșeurilor menajere din curțile blocurilor de locuințe din administrare; menținerea curățeniei pe teritoriul locurilor de joacă pentru copii și a terenurilor de sport din curțile blocurilor de locuințe din administrare.

La rândul său, Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare va asigura monitorizarea efectuării lucrărilor de salubrizare a terenurilor aferente blocurilor de locuințe, inclusiv a locurilor de joacă pentru copii, a platformelor/camerelor de colectare a deșeurilor menajere, a carosabilelor și trotuarelor, a spațiilor verzi, a terenurilor de sport, administrate de către întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ, asociațiile de coproprietari în condominiu, asociațiile proprietarilor de locuințe privatizate, cooperativele de construcție a locuințelor sau alți administratori;

Preturile sectoarelor Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Râcani vor asigura: salubrizarea și evacuarea deșeurilor din parcurile din teritoriul administrat; identificarea gunoiștilor improvizate neautorizat din teritoriul administrat și evacuarea deșeurilor, inclusiv a celor vegetale de la acestea; salubrizarea și evacuarea deșeurilor, inclusiv a celor vegetale de pe spațiile publice aferente străzilor dintre oraș și suburbii; salubrizarea planificată, conlucrând cu proprietarii imobilelor din sectorul particular în vederea încheierii contractelor individuale cu Î.M. Regia ”Autosalubritate”, cordarea și repartizarea echipamentului (mănuși, saci) persoanelor implicate în colectarea deșeurilor; aplicarea amenzilor conform art.180, alin.(4) al Codului contravențional al Republicii Moldova în cazul nerespectării regulilor și normelor de folosire, deservire tehnică și de întreținere sanitară a locuințelor, a locurilor și a instalațiilor de uz comun, a terenurilor aferente blocurilor locative.

Agenții constatatori din cadrul Preturilor vor aplica amenzi persoanelor fizice și persoanelor juridice pentru neasigurarea curățeniei pe teritoriul municipiului Chișinău, în conformitate cu art.181 din Codul contravențional al Republicii Moldova.

Î.M. ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” va asigura: colectarea și evacuarea deșeurilor solide colectate de subdiviziunile antrenate în campania de salubrizare; necolectarea și evacuarea, în termene restrânse, a frunzelor uscate căzute în perioada menționată supra; efectuarea lucrărilor de curățenie generală a parcurilor, scuarurilor, aleilor și în alte zone verzi din administrare; organizarea procesului de plantare a arborilor în zonele verzi din oraș; organizarea procesului de defrișare a arborilor uscați din curțile blocurilor, din parcuri, de pe alei, de pe aliniamentele stradale; mijloace de transport cu remorci, pentru evacuarea deșeurilor.

Î.M. Regia „Autosalubritate” va asigura: evacuarea și transportarea deșeurilor menajere de la platforme conform graficului aprobat, evitând supraaglomerarea containerelor; spălarea, dezinfectarea containerelor existente, cu instalarea containerelor suplimentare în caz de necesitate.

Î.M. ”Combinatul Servicii Funerare” va asigura efectuarea lucrărilor de curățenie a cimitirelor și a terenurilor aferente acestora, colectarea și evacuarea deșeurilor solide și a deșeurilor vegetale.

Direcția Generală Mobilitate Urbană va asigura: controlul mersului îndeplinirii de către structurile din subordine a măsurilor planificate în perioada respectivă; salubrizarea mecanizată a bulevardelor, străzilor, drumurilor municipiului; curățarea permanentă a receptoarelor, fântânilor și sistemelor de canalizare pluvială de pe teritoriul orașului.

IMPORTANT: Se interzice arderea deșeurilor de orice proveniență (lichidă, solidă, vegetală etc.).

Târg de cariere, la Chișinău. Mii de locuri de muncă puse la dispoziție

ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, între orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari,16), scrie tvrmoldova.md.

La Târg  sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina, unde 60 angajatori vor oferi peste  3000 locuri de muncă libere. Cu studii sau fără, cu experiență sau fără, fiecare va găsi oferta potrivită, precizează un comunicat al ANOFM.

În cadrul evenimentului  angajatorii, care activează în diferite ramuri ale economiei: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții  vor prezenta ofertele de muncă libere.

Persoanele aflate în căutarea  unui  loc de muncă vor negocia direct cu angajatorii privind locurile de muncă libere și condițiile de ocupare a lor, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.

Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău va pune la dispoziție celor prezenți la Târg, informația a peste 6000 oferte de muncă libere înregistrate în baza de date și va acorda servicii de intermediere.

Nouă din zece părinți din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp: rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.

De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când vine vorba de vaccinare.

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întodeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, atunci când vine vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87%  în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv.

În cadrul unui panel de discuții, moderat de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, jurnaliști, medici și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Menționăm că Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în Moldova și 1023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

Grădina Zoologică din Chișinău își reia programul obișnuit pentru vizitatori

Grădina Zoologică din Chișinău anunță revenirea la programul său normal de funcționare începînd din această săptămînă, conform declarației administratorului Roman Crețu, anunță Noi.md.

Astfel, luni va fi zi sanitară, iar vizitatorii nu vor avea acces în această zi pe teritoriu.

„Totodată, odată cu scurtarea zilei, vom reduce treptat timpul de vizitare a Grădinii Zoologice. Dacă ziua se va scurta mai rapid decît ne așteptăm, programul de vizitare va fi ajustat în consecință,” a precizat Roman Crețu. Începînd cu data de 1 noiembrie, programul de vizitare a Grădinii Zoologice va fi limitat pînă la ora 17:00. Reprezentanții Grădinii Zoologice își așteaptă vizitatorii să se bucure de timpul petrecut în acest loc.

Premieră! Un bărbat din Edineț, plasat în arest pentru refuzul de a fi supus testării alcoolscopice
Articolul anterior
UE, Germania și Norvegia vor susține creșterea eficienței energetice în Republica Moldova, cu o nouă finanțare de 20,6 milioane de euro
Articolul următor