Cetatea Soroca va apărea într-un documentar pe Netflix

Filmările pentru documentarul „Flavours of Moldova”, care va fi difuzat pe Netflix în 2025, sunt în plină desfășurare. Producția, care va purta numele Aromele Moldovei în traducere, este realizată de aceeași echipă care a creat apreciatul documentar „Flavours of Romania”. Acest nou proiect urmărește să pună în valoare frumusețea, bogăția culturală și turistică a Republicii Moldova, scrie observatorul.md.

Printre locațiile selectate pentru filmări se numără crame renumite, podgorii și locuri de importanță istorică, precum Cetatea Soroca, Orheiul Vechi, Conacul Pommer și Conacul Carabet Balioz. Documentarul promite să ofere o privire de ansamblu asupra patrimoniului cultural al Moldovei, promovând în același timp vinurile sale de renume internațional și istoria fascinantă.

În cadrul acestui proiect, am discutat cu Dumitru Ungureanu, muzeograf la Cetatea Soroca, care ne-a oferit mai multe detalii despre implicarea cetății în documentar: „Charlie Ottley, un jurnalist din Marea Britanie, lucrează la al doilea sezon al unui film documentar despre turismul din România, intitulat Flavours of Romania. Unul dintre episoadele din acest sezon va fi axat pe Republica Moldova, prezentând atracții turistice din această țară. Cetatea Soroca va fi inclusă ca o atracție turistică importantă. Vom avea, probabil, aproximativ 10 minute dedicate într-un episod difuzat pe Netflix, care va apărea în iunie 2025”, a declarat acesta.

Documentarul „Flavours of Moldova” va fi lansat după difuzarea sezonului 3 din „Flavours of Romania” și se așteaptă să atragă un public larg, contribuind astfel la creșterea interesului internațional pentru turismul din Republica Moldova.

Cu ajutorul acestui proiect, Republica Moldova va avea o oportunitate unică de a se face cunoscută pe scena globală, prezentându-și cultura, istoria și frumusețile naturale în fața unui public de milioane de oameni.

În toate școlile din țară vor funcționa consilii școlare ale elevilor

În toate școlile din țară vor funcționa consiliile școlare ale elevilor. Alegerile pentru aceste structuri se vor desfășura concomitent, în toate instituțiile, pe data de 10 octombrie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ulterior, elevii își vor alege reprezentanții în consiliile raionale, iar până la finele anului curent, va începe să funcționeze și noua componență a Consiliului Național al Elevilor. Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret au lansat astăzi o campanie de informare pentru elevi și administrațiile școlare, astfel ca procesul electiv să aibă loc în mod corect și democratic.

Alegerile în consiliul școlar, raional și național se vor desfășura în baza unor reguli noi, prevăzute de Regulamentul de funcționare a acestor structuri, adoptat într-o versiune nouă în anul 2023. Dacă până acum, tinerii care făceau parte din Consiliul Național al Elevilor erau selectați de minister, din acest an ei urmează să fie selectați de colegii lor din structurile raionale, iar aceștia, la rândul lor – din rândul consiliilor școlare ale elevilor.

Pe parcursul lunii septembrie vor fi organizate o serie de sesiuni de informare pentru elevi și instituțiile de învățământ, instruiri tematice pentru coordonatorii metodologiei cu privire la desfășurarea procesului electoral în școli, precum și alte acțiuni de suport pentru a facilita desfășurarea corectă a alegerilor în școli și colegii.

Pentru informare cu privire la desfășurarea alegerilor și structura platformelor de participare ale elevilor, accesați Ghidul pentru elevi: Consiliile elevilor și participarea activă (https://bit.ly/ghidpentruelevi) sau tineret.gov.md.

Reținuți pe urme fierbinți: Doi indivizi au jefuit un bărbat care mergea pe stradă, în sectorul Rîșcani al Capitalei

Polițiștii Batalionului de patrulare și reacționare operativă (BPRO) al Direcției de Poliție Chișinău au reținut doi bărbați de 30 și 41 de ani, fiind suspectați de comiterea unui jaf în sectorul Rîșcani al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aceștia, pe parcursul nopții, aflându-se pe strada Nicolae Dimo s-au apropiat de victimă, un bărbat de 46 de ani și, prin aplicarea violenței fizice, l-au deposedat de geanta personală și telefonul mobil, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

Suma prejudiciului cauzat a fost estimat de către victimă la peste 3 000 de lei.

Bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Guvernul va investi alte 70 de milioane de lei în sporirea calității serviciilor din centrele sociale

Guvernul va investi încă 70 de milioane de lei în reforma „Re­start”. Banii vor fi utilizați pen­tru sporirea calității serviciilor din centrele sociale, reparația și dotarea acestora cu echipamen­te necesare, dar și îmbunătățirea serviciilor sociale oferite la do­miciliu pentru persoanele în etate. Până la sfârșitul acestui an, urmează să fie extinse și serviciile echipelor mobile în toate raioanele țării, scrie vocea.md.

„De asemenea, vom achiziționa echipament esențial pentru echi­pele mobile și serviciile de îngrijire socială la domiciliu, care sunt atât de necesare pentru beneficiari”, a menționat Alexei Buzu, minis­trul Muncii și Protecției Sociale. La efectuarea reparațiilor capitale, accentul s-a pus, în special, pe re­pararea căilor de acces,  adaptarea și repararea blocurilor sanitare, re­pararea sistemelor de canalizare, încălzire, electricitate, repararea sistemelor de încălzire, repararea saloanelor, bucătăriilor și a birouri­lor, schimbarea pardoselilor, repa­rarea acoperișurilor și altele.

Șapte din cele 10 Agenții Teri­toriale de Asistență Socială au lan­sat deja procedura de licitație, iar lucrările de reparație vor începe deja în luna octombrie anul curent. Lucrările de reparație vor dura aproximativ șase luni de la de­mararea acestora, în funcție de complexitatea lor, dau asigurări autoritățile.

„Avem 20 de beneficiari ai cen­trului nostru și urmează să primim investiții de peste 450 de mii de lei pentru lucrări de extindere a nive­lului întâi al centrului, fapt care va permite mărirea capacității servi­ciului social suplimentar cu 20 de beneficiari, ceea ce reprezintă + 100% din capacitatea centrului. De asemenea, va fi adaptat și moder­nizat sistemul de încălzire, va fi re­parat capital sistemul de sanitație și vor fi reparate capital dormitoarele beneficiarilor și dotat cu mobilier adaptat nevoilor”, a menționat Ve­ronica Garaba, managera Centru­lui de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.

De asemenea, Ministerul Mun­cii și Protecției Sociale planifică să investească încă 20 de milioane de lei pentru îmbunătățirea celor 33 de echipe mobile cu circa 900 de beneficiari actuali și a celor 33 de Servicii de îngrijire socială la domi­ciliu cu  peste 13 mii de beneficiari. Reamintim că de la începutul anu­lui existau echipe mobile în doar 18 raioane ale țări, iar până în luna septembrie au fost inaugurate în alte 15 raioane, unde lipsea acest serviciu.

În Republica Moldova activează 93 de centre sociale, care oferă ser­vicii pentru 2400 de beneficiari. Mi­nisterul Muncii și Protecției Sociale speră că, datorită investiției, va pu­tea ajuta mai mulți beneficiari. Re­forma „Restart” a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent.

Reținuți pe urme fierbinți: Doi indivizi au jefuit un bărbat care mergea pe stradă, în sectorul Rîșcani al Capitalei
Articolul anterior
În toate școlile din țară vor funcționa consilii școlare ale elevilor
Articolul următor