Italia vea să castreze chimic violatorii și pedofili

Italia a mai făcut miercuri un pas în direcția legalizării castrării chimice, deputații aprobând crearea unei comisii care ar putea elabora legi privind tratarea agresorilor sexuali violenți cu medicamente care blochează hormonii androgeni, responsabili cu controlul activității sexuale, scrie Politico.

Camera inferioară a Parlamentului de la Roma a adoptat o moțiune care prevede că tratamentul ar trebui să fie consensual, reversibil și cu scopul de a reduce riscul de recidivă. Moțiune dispune ca guvernul să înființeze comisia relevantă.

Guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni încearcă să pară dur în ceea ce privește legea și ordinea.

De la venirea sa la putere în 2022, executiv italian a introdus legi care stabilesc zeci de infracțiuni noi și înăspresc pedepsele.

Meloni a fost vârful de lance al redezvoltării Caivano, un orașel defavorizat de la marginea orașului Napoli, care a devenit un simbol al criminalității și al sărăciei după violarea în grup a două verișoare preadolescente, faptă pentru care au fost condamnate cinci persoane, citează Digi24.ro.

Meloni a declarat la începutul acestei luni că securitatea este „prioritatea” sa pentru următoarele câteva luni.

Liga de extremă-dreapta, care face parte din coaliția de guvernare a lui Meloni și care a făcut din elaborarea unei legi privind castrarea chimică a pedofililor și violatorilor o parte esențială a platformei sale, a înaintat moțiunea.

Conform propunerilor Ligii, infractorii sexuali condamnați ar putea primi o pedeapsă cu suspendare în schimbul supunerii unui tratament de blocare a hormonilor.

Castrarea chimică constă în administrarea de medicamente care inhibă eliberarea hormonilor care stimulează testiculele să producă testosteron, diminuând astfel libidoul.

Castrarea chimică obligatorie este permisă în Rusia și Polonia și în unele state americane pentru anumite infracțiuni. Însă există îndoieli și cu privire la eficiența acesteia în prevenirea recidivei, iar experții spun că poate avea efecte secundare fizice și psihologice.

Grupurile feministe au avertizat că motivele din spatele infracțiunilor sexuale violente, cum ar fi violul, nu sunt impulsuri sexuale de neoprit, ci factori culturali.

Actualul ministru italian al justiției, Carlo Nordio, s-a opus unor propuneri similare în 2019, înainte de a intra în guvern, afirmând că acestea reprezintă „o întoarcere la epoca medievală”.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Boala care ar urma să ucidă în jur de 40 de milioane de oameni până în 2050: O amenințare semnificativă pentru sănătatea globală
Articolul anterior
Azi are loc echinocțiul de toamnă, când ziua devine egală cu noaptea! Începe toamna astronomică
Articolul următor