Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campania pentru prezidențiale lângă Arcul de Triumf

Candidatul socialiștilor, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, este primul candidat care s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, scrie Europa Liberă.

 

Stoianoglo a fost desemnat drept candidat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fiind prezentat publicului de fostul președinte Igor Dodon.

În cadrul lansării, care a avut loc în apropierea Arcului de Triumf, Dodon a lăudat calitățile lui Stoianoglo, descriindu-l drept „speranța întregii țări la salvare și revenire la normalitate”. De asemenea, el a subliniat că Stoianoglo este un „statalist, un familist care respectă valorile creștine și nu are apartenență politică”. Dodon l-a descris ca fiind un viitor „arbitru destoinic” pentru funcția prezidențială.

În discursul său, Alexandr Stoianoglo a făcut mai multe promisiuni, printre care se numără „instaurarea dreptății”, „victoria definitivă a adevărului asupra minciunii și violenței” și „triumful legii asupra dezmățului”. La acestea se mai adaugă atragerea investițiilor, modernizarea obiectivelor sociale și altele.

Fostul procuror general a mai precizat că a refuzat să fie „un procuror de buzunar pentru guvernare” și a subliniat cu mândrie originea sa, afirmând: „Eu, un găgăuz, candidez la cea mai înaltă funcție de stat”.

Stoianoglo a încheiat prin a menționa valorile familiei sale, afirmând că părinții lui l-au învățat să muncească neîncetat: „Tatăl meu și mama m-au învățat să muncesc 24/24 ore pe zi”.

Astăzi mai este așteptată și lansarea în campania electorală a președintei Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, care va avea loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

La început de iulie, Dodon a anunțat că nu candidează la alegerile prezidențiale din 2024 și că-l va sprijini în schimb pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în speranța că acesta va fi susținut și de alte partide de opoziție. Deocamdată ex-procurorul general e susținut doar de socialiști.

Natalia Morari și-a depus semnăturile la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru prezidențiale

Jurnalista Natalia Morari și-a depus semnăturile la Comisia Electorală Centrală pentru a se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. „Avem certitudinea că verificările vor confirma validitatea semnăturilor noastre”, a declarat Natalia Morari, scrie unimedia.info.

”În total, am reușit să colectăm peste 24 mii de semnături din 25 de raioane ale țării, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, precum și din UTA Găgăuzia…

Acesta este doar începutul unui drum frumos, care ne va aduce, fără îndoială, rezultate pozitive pentru noi toți cetățenii Republicii Moldova!”, a spus Morari.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024.

Bătaie cu pumnii și picioarele într-o benzinărie din Ialoveni: angajații unei companii de pază, cercetați penal pentru rele tratamente

Angajații unei companii de pază vor fi cercetați penal pentru rele tratamente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura raionului Ialoveni anunță că la data de 18 septembrie 2024 a început urmărirea penală pe faptul existenței unei bănuieli rezonabile, de comitere a infracţiunii de tratament inuman și degreadant (art. 166/1 alin. (2) lit. c) și d) din Codul penal).

de către angajații unei agenții de pază și protecție.

Potrivit speței, la data de 26 august 2024, aflându-se în apropierea unei stații PECO amplasată în or. Ialoveni, ca urmare a unui conflict spontan iscat cu un bărbat, suspecții i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele, precum și mijloacele speciale aflate în dotarea agenților de pază.

Astfel, în cadrul urmăririi penale inițiate, procurorii vor elucida toate circumstanțele comiterii faptei investigate, în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate și gradului de vinovăție a acestora.

Reiterăm că Procuratura nu va tolera sub nicio formă actele de tortură sau alte rele tratamente. Toate sesizările și indiciile referitoare la astfel de fapte vor fi tratate cu maximă seriozitate, iar investigațiile se vor desfășura cu promptitudine și imparțialitate, în conformitate cu prevederile legale.

Fermierii, nemulțumiți de afirmațiile premierului Recean: Operează cu cifre greșite

Asociația „Forța Fermierilor” constată cu mare regret că ieri, 19 septembrie, prim-ministru Republicii Moldova Dorin Recean „a făcut o declarație mincinoasă și manipulatorie”. Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, în țările civilizate, demnitarii de așa rang, după asemenea acțiuni demisionează, transmite Știri.md

„Din start domnul Recean operează cu cifre greșite privind sumele compensațiilor, când insistă că statul a alocat anul curent 200 milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă. Oricine poate verifica că primăvara a fost acordat un ajutor fără nici o plafonare către fermieri din unele raioane în valoarea de 50 milioane de lei, iar recent pe principiu discriminatoriu au mai fost alocate încă 100 milioane de lei. Apropo, în România toți fermierii, afectați de secetă, vor primi până la 15 octombrie 200-250 de euro per hectar afectat”, susțin fermierii. 

De asemenea, Asociația menționează că premierul a insistat că „Guvernul și Parlamentul au aprobat legea secetei după modelul României”. 

„Atenționăm că este o mare diferență dintre ordonanță de urgență din țara vecină și actul normativ, aprobat în mare grabă de autoritățile din Moldova, și anume: 

  • În România plata datoriilor, dobânzilor și penalităților se suspendă obligatoriu nu pe 6 luni, cum prevede legea adoptată vinerea trecută de Parlamentul RM, ci pe 12 luni, ceea ce este absolut logic și oferă agricultorilor afectați răgaz până la recolta următoare. Evident că suspendarea plăților până la primăvară foarte puțin ajută fermierilor, mulți din care suferă de la secetă trei ani la rând;
  • Ordonanța română prevede suspendarea plăților pe credite și împrumuturi, obținute începând din primăvara 2022, din perioada când a început criza climaterică severă. Autoritățile din România cunosc foarte bine că atunci mulți agricultori au reeșalonat datoriile. Legea noastră permite suspendări doar la credite și împrumuturi, luate din 1 septembrie 2023. Reiese că pe datoriile restructurate cu mare greu din 2022, agricultorii sunt pasibili de a fi executați;
  • Actul normativ român nu conține nici o limitare discriminatorie în raport cu fermierii afectați. Toți producători agricoli, care dispun de acte de constatare a secetei, pot beneficia de efectul legii. Pe când conform prevederilor din legea noastră, fermierii pot beneficia de efectele legii doar dacă dețin acte de calamitate ca să corespundă condiției de 50% din suprafața prelucrată actată, recolta la toate culturile agricole a fost foarte slabă și starea lor financiară este foarte dificilă;
  • Proiectul ordonanței de urgență din România a fost publicat și discutat câteva săptămâni public. Legea moldovenească a fost elaborată chipurile pentru fermieri, însă FĂRĂ fermieri. Vă amintim că textul documentului a fost publicat în timpul ședinței cabinetului de miniștrii, la care el a fost aprobat, după aceea documentul peste o zi a fost votat în Parlament la insistența ministrului Bolea cu viteza luminii în două lecturi. Organizația noastră și în acest context de deficit de timp a reușit să vină cu un șir de propuneri privind îmbunătățirea legii. Apropo, amendamentele noastre au ținut cont și de interesele furnizorilor de inputuri, cu care suntem în aceeași barcă și care, la fel, se află în stare deplorabilă. Unica întâlnire cu ministrul pe subiectul proiectului de lege a fost la insistența noastră. Ea a avut loc cu câteva ore înainte de votul din Parlament și nici o propunere înaintată de asociație nu a fost acceptată. Nu este de mirare că acest act normativ nu satisface nici pe agricultori, nici pe creditorii acestora și efectul legii va fi unu minuscul”. 

Natalia Morari și-a depus semnăturile la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru prezidențiale
Articolul anterior