Șoferii care folosesc Waze riscă să primească cele mai multe amenzi

Șoferii care utilizează sisteme de avertizare a radarelor sunt cu aproximativ 50% mai predispuși să primească amenzi pentru depășirea vitezei legale, comparativ cu cei care nu folosesc astfel de dispozitive. Conform unui studiu realizat de un institut belgian, specializat în siguranța rutieră, șoferii care utilizează aplicații precum Waze pentru a se feri de radare sunt mai predispuși la amenzi, scrie profit.ro.

O treime dintre șoferii din Belgia folosesc aplicații ce le indică prezența radarului sau a echipajelor de poliție pe drumuri. Acestea nu numai că cresc riscul de încălcare a legii din partea conducătorilor auto, dar și distrag atenția. De asemenea, facilitarea evitării controalelor de poliție, inclusiv cele pentru alcoolemie, este un alt argument major împotriva acestor aplicații.

Institutul belgian recomandă interzicerea notificărilor privind radarele de viteză din aplicații. Mai mult, propune ca, la fel ca în Germania și Elveția, o schimbare legislativă care să se interzică folosirea acestor sisteme care raportează radarele. În Elveția, de exemplu, utilizarea dispozitivului Coyote poate duce la amendă, în timp ce aplicația Waze a fost reglementată pentru a elimina din sistem orice informație despre camerele de viteză.

Copil de 10 ani la volanul unui Renault: Poliția s-a autosesizat în acest caz și vine cu precizări

Polițiștii s-au autosesizat în baza unei secvențe video apărută în spațiul online, în care apare un minor la volanul unui Renault printr-o localitate din raionul Orhei, cu un matur în calitate de pasager, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma măsurilor întreprinse de polițiști, în scurt timp a fost identificat proprietarul mașinii, care este și tatăl băiatului de 10 ani.

Totodată s-a stabilit că automobilul nu avea asigurare și nici nu a trecut inspecția tehnică periodică.

Bărbatul a fost sancționat pentru că a încredințat conducerea vehiculului unei persoane fără drept de a conduce, pentru conducerea unui vehicul care nu a trecut revizia tehnică și pentru lipsa poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

”Amintim părinților că atunci când permit unui minor să conducă un vehicul, pericolul pentru viața copilului este iminent.

Supravegheați și educați copiii corespunzător vârstei. Mulțumim persoanelor care nu sunt indiferente în trafic.”, mai anunță poliția.

Găsit după 73 de ani de când a fost răpit dintr-un parc. Povestea incredibilă a unui bărbat dispărut când avea 6 ani

Un bărbat care a fost răpit în 1951, pe când era un copil de 6 ani și se juca într-un parc din California, a fost găsit la peste șapte decenii mai târziu, datorită unui test ADN, a unor fotografii și ziare vechi, scrie digi24.ro.

Bay Area News Group a transmis vineri că nepoata lui Luis Armando Albino din Oakland – cu ajutor din partea poliției, FBI și departamentul de justiție – l-a localizat pe unchiul ei care locuia pe coasta de est a SUA. Albino, tată și bunic, este un pompier pensionar și veteran al Marinei care a luptat în Vietnam, potrivit nepoatei sale, Alida Alequin, în vârstă de 63 de ani. Ea l-a găsit pe Albino și l-a reunit cu familia sa din California în luna iunie.

La data de 21 februarie 1951, o femeie l-a ademenit pe Albino, în vârstă de 6 ani, din parcul din West Oakland, unde se juca cu fratele său mai mare, și i-a promis în limba spaniolă că îi va cumpăra bomboane. Mai apoi, femeia l-a răpit pe băiatul născut în Puerto Rico și l-a dus pe coasta de est, unde a ajuns la un cuplu care l-a crescut ca pe propriul copil, a relatat grupul de știri. Oficialii și membrii familiei nu au făcut publice detalii despre unde locuiește acum bărbatul.

Timp de mai bine de 70 de ani, Albino a fost dat dispărut și a rămas în inimile membrilor familiei sale, a spus nepoata lui. Mama lui a murit în 2005, dar nu a renunțat niciodată la speranța că fiul ei este în viață. Poliția din Oakland a recunoscut că eforturile nepoatei, Alequin, „au jucat un rol esențial în găsirea unchiului ei”. Într-un interviu acordat grupului de știri, ea a spus că unchiul „m-a îmbrățișat și a spus „Mulțumesc că m-ai găsit” și mi-a dat un sărut pe obraz”.

Moara eficientă energetic de la Costuleni

Silvia Rudicov este educatoare la grădinița din satul Costuleni, raionul Ungheni, care, de aproape 20 de ani face și morărit. Povestea afacerii sale a început în primăvara anului 2004, când a ajuns să nu-i mai poată întreține pe cei patru copii ai săi din cauza salariului mic pe care-l lua la grădiniță, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Avem patru copii, eu lucram educatoare în sat cu un salariu foarte mic, iar soțul muncea peste hotare, departe de casă. Atât de greu ne descurcam că mereu mă gândeam ce pot să mai fac pentru un ban în plus”, își amintește Silvia Rudicov.

Pe atunci, locuitorii din Costuleni mergeau să facă făină de grâu la moara din satul vecin. Chiar dacă era un sat cu peste 3.000 de locuitori, costulenenii nu aveau o moară în sat, fiind nevoiți să parcurgă și 8 kilometri pentru a-și face făină de pâine.

„Într-o zi mi s-a terminat și mie făina de grâu. M-am dus cu băiatul la moară și când am ajuns acolo, înaintea mea erau 20 de persoane în rând și toți erau de la noi din sat. Atunci m-am gândit de ce să nu avem și noi o moară în Costuleni?”, spune antreprenoarea.

Timp de câteva ore cât a așteptat în rând la moară, femeia a studiat cum e construită moara și ce fel de utilaje are. La întoarcere, Silvia avea deja planul cum să-și construiască propria moară în sat.

„În martie mi-am înregistrat întreprinderea, iar în noiembrie deja făceam prima făină. Am luat credite și am investit mult, mai ales în utilaje. Peste câțiva ani am reușit să întorc toți banii. Fiindcă lucrurile au început să meargă bine am mai cumpărat un utilaj pentru procesarea uleiului de floarea soarelui”, afirmă antreprenoarea.

Actualmente, antreprenoarea prestează servicii de morărit nu numai pentru locuitorii din Costuleni, dar și din satele vecine: „În zona noastră oamenii cu asta se hrănesc. Ai grâu, ai pâine. Ce-ți mai trebuie? Mereu avem rând la moară. La Nisporeni moară nu-i, la Ungheni multe mori s-au închis și clienți avem foarte mulți”.

Cea mai mare provocare pentru antreprenoare a fost acum doi ani, când s-a intensificat criză energetică. Prețurile mari la energia electrică au influențat și prețurile la serviciile de morărit.

„Lumina se scumpise și a trebuit să majorăm și noi prețurile la servicii. Uneori îmi era jale când venea câte o băbuță și mai nu avea cu ce plăti. Mă gândeam că dacă aș putea instala niște panouri fotovoltaice, ce bine ar fi. Și prețurile ar fi mai mici, și clienți aș avea mai mulți”, își amintește Silvia.

Visul morăriței de la Costuleni s-a materializat cu ajutorul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) acordat prin proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”. Datorită suportului primit de la ADA, Silvia Rudicov și-a putut instala un sistem fotovoltaic cu capacitatea de 20 kW, ca moara de la Costuleni să producă făină doar cu energia solară. Cu economiile obținute și având sursă de energie gratuită, acum ea își dorește să cumpere o uscătorie de fructe și legume.

Găsit după 73 de ani de când a fost răpit dintr-un parc. Povestea incredibilă a unui bărbat dispărut când avea 6 ani
Articolul anterior
Copil de 10 ani la volanul unui Renault: Poliția s-a autosesizat în acest caz și vine cu precizări
Articolul următor