Maia Sandu ar câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale împotriva oricărui alt candidat, arată un sondaj

Președinta Maia Sandu se află pe primul loc în preferințele de vot ale cetățenilor Republicii Moldova, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. De asemenea, potrivit unui sondaj iDATA dat publicității astăzi, 23 septembrie, Maia Sandu s-ar impune în fața oricărui alt candidat într-un eventual tur 2 al alegerilor, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit sondajului, Maia Sandu ar fi votată de 26,8% dintre cetățenii Republicii Moldova. 

Actuala președintă ar fi urmată de Renato Usatîi, cu 12,7% intenții de vot și Alexandr Stoianoglo, care ar fi votat de 11,2% dintre cetățenii Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat în perioada 13-18 septembrie pe un eșantion de 1021 persoane de 18 ani și peste, în 293 de localități ale Republicii Moldova.

Eroarea maximă de eșantionare este de +/- 3%.

Fără telefoane mobile în timpul orelor, regulă în numeroase școli din țară

Fără telefoane mobile în timpul orelor, cu această regulă au început mii de elevi din Moldova anul şcolar 2024-2025, scrie newtv.md.

colaj foto: www.newtv.md

Deşi, momentan, nu există o lege care să interzică telefoanele mobile la ore, instituţiile din ţară au pregătit spaţii special amenajate în care sunt lăsate gadgeturile. 

O profesoară de la un liceu din Bălţi a filmat cum îşi încep elevii orele. Înainte să meargă în bănci, ei lasă telefoanele într-o cutie. Copiii nu par să aibă vreo problemă cu acest lucru, pesemne că s-au obişnuit deja cu noua regulă.

Între timp, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) pregăteşte modificarea Codului Educației, care va reglementa utilizarea telefoanelor mobile în școală.

Pagube de zeci de milioane lei în Chișinău, după intemperiile recente

În municipiul Chișinău, pagubele provocate de intemperiile din 14 și 15 septembrie se ridică la 40 milioane. O precizare în acest sens a fost făcută de primarul Capitalei Ion Ceban luni, 23 septembrie în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, scrie realitatea.md.

Edilul a declarat că practic toate consecințele ploilor din oraș au fost înlăturate, însă au rămas doar câteva porțiuni de drum care trebuie reparate.

Totodată, primarul a rugat responsabilii din cadrul Primăriei să facă demersuri inclusiv către Guvern, pentru a fi acoperite măcar parțial din sursele care sunt prevăzute în astfel de situații.

„Vreau să subliniez încă o dată că acest fenomen meteorologic nu s-a manifestat doar în Chișinău sau doar în Republica Moldova, unde, în unele raioane, drumurile nu au fost încă restabilite, iar semnele de circulație sunt încă la pământ. Deși atenția s-a concentrat pe Chișinău, multe orașe mari din Europa au suferit în urma acestor precipitații, poate chiar mai mult decât capitala noastră”, a conchis Ceban.

Permisele de conducere moldovenești vor putea fi convertite mai ușor în Franța

Autoritățile din Moldova și Franța vor converti reciproc permisele de conducere. Membrii Guvernului de la Chișinău aprobă la ședința de miercuri, 25 septembrie, înțelegerea dintre cele două state, scrie realitatea.md.

Documentul a fost semnat la Paris, pe 12 iulie 2024. Ministerul Afacerilor Externe va notifica, după decizia Executivului de la Chișinău, autoritățile franceze despre aprobarea acordului.

Prin intermediul înțelegerii, autoritățile își propun astfel să simplifice procedurile, pentru titularii documentelor eliberate în Moldova sau Franța. Potrivit declarațiilor făcute anterior de către ministrul Afacerilor Interne Efros, ambele state vor beneficia urmare a semnării documentului.

Actualmente, Republica Moldova are semnate acorduri privind convertirea permiselor cu mai multe state, printre care Turcia, Lituania, Italia, Albania, Spania, negociază documente similare cu guvernele altor țări și a emis o declarație comună de intenție cu Germania, privind transcrierea acestor tipuri de documente.

Fără telefoane mobile în timpul orelor, regulă în numeroase școli din țară
Articolul anterior