O badantă moldoveancă a primit cadou un apartament și sume enorme de bani de la soțul bătrânei asistate. Copiii acesteia au dat-o în judecată

O îngrijitoare moldoveancă, în vârstă de 50 de ani, a ajuns să fie judecată în Italia în urma unor acuzații de înșelăciune după ce i-a fost oferit în dar un apartament și sume de bani din partea unui pensionar italian în vârstă de 90 de ani, soțul femeii pe care aceasta o îngrijea, scrie rotalianul.com.

Procesul, relatează presa locală, s-a încheiat recent și a fost condus de judecătorul Francesca Merli de la Tribunalul din Parma, în regiunea Emilia-Romagna.

Odiseea judiciară a femeii moldovence s-a încheiat din fericire cu achitarea acesteia din lipsă de probe.

Procurorul Marirosa Parlangeli ceruse o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare, precum și o amendă de 500 de euro.

Totul a început în 2014, când moldoveanca a fost angajată să aibă grijă de o femeie bolnavă, soția bărbatului nonagenar.

Însă, în scurt timp, relația ei cu soțul asistatei a atras atenția familiei. Potrivit relatărilor copiilor bărbatului, între acesta și îngrijitoare s-au dezvoltat legături „excesive” și „cu interes”, în timp ce badanta a susținut că era vorba doar de prietenie.

Pensionarul italian a recompensat-o pe îngrijitoare cu diferite sume de bani și un apartament renovat, ceea ce i-a determinat pe moștenitorii săi să depună o plângere, acuzând-o de exploatarea vulnerabilității tatălui lor.

Îngrijitoarea a fost concediată atunci când starea soției bărbatului s-a deteriorat și a necesitat îngrijiri continue, ea decedând în 2018.

Între timp, se pare că legătura dintre bărbatul nonagenar și îngrijitoare s-a consolidat, fapt remarcat inclusiv de noua îngrijitoare care înlocuit-o pe moldoveancă.

Ea a povestit în instanță despre momente de afecțiune între cei doi și despre comportamentul îngrijitoarei, care ar fi purtat haine sumare și obișnuia să se bronzeze în bikini pe terasa locuinței.

Suspiciunile moștenitorilor au crescut când au descoperit în ziar un anunț legat de o locuință din Trecasali, care fusese donată de tatăl lor îngrijitoarei. Aceștia au constatat și retrageri suspecte din contul bancar comun cu tatăl lor.

Întrebat despre aceste tranzacții, bărbatul a spus că erau împrumuturi, deși nu existau dovezi privind rambursarea lor.

Procurorul Marirosa Parlangeli a subliniat în pledoaria sa că nu era necesar ca bătrânul să fi fost complet lipsit de capacitatea de a înțelege, ci era suficient ca acesta să se afle într-o stare de vulnerabilitate, pentru a susține acuzația de înșelăciune.

Avocatul moștenitorilor, Francesco Loise, a cerut o despăgubire de 80.000 de euro, susținând că „se făceau retrageri, se dădeau telefoane, iar banii dispăreau”.

Pe de altă parte, avocatul badantei, Dario Ugolini, a argumentat că bărbatul era încă lucid și independent, spunând:

„Despre ce vorbim aici? Acest om era foarte stăpân pe sine, iar familia știa bine cât de econom era.”

El a sugerat că bărbatul, care a supraviețuit doar câteva luni după moartea soției sale, ar fi fost generos din alte motive, făcând aluzie la faptul că bărbații în vârstă pot fi influențați de iluzia unei ultime tinereți.

Astfel, în final, instanța a decis achitarea îngrijitoarei, invocând lipsa de probe suficiente pentru a dovedi acuzațiile.

Și-a bătut joc de o minoră. Un bărbat a fost condamnat repetat pentru viol

Datorită diligenței procurorilor și ofițerilor de poliție, încă o persoană acuzată de abuz sexual a fost condamnată. Astfel, printr-o sentință recent pronunțată, un bărbat în vârstă de 51 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru violul unei minore, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Sentința este cu drept de apel.

Potrivit învinuirii înaintate de acuzatorii de stat, inculpatul, conştientizând pericolul social al acţiunilor sale, cu intenţie directă, la data de 18 octombrie 2022, pe timp de zi, aflându-se la domiciliul său situat într-un sat din centrul țării, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale cu o minoră de 17 ani, care era prietena fiicei concubinei sale, prin constrângere fizică, a întreţinut cu aceasta, contrar voinţei, un raport sexual.

Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind condamnat pentru alte infracțiuni, inclusiv viol pentru care și-a ispășit pedeapsa.

Chiar dacă în perioada 2013 – 2023 remarcăm o ușoară descreștere a infracțiunilor de viol înregistrate, încă rămânem îngrijorați despre existența acestui fenomen, mai ales care implică victime minore, inclusiv sub vârsta de 14 ani.

Reamintim că, potrivit rapoartelor de activitate a Procuraturii, în anul 2023, de către procurori, au fost remise în instanța de judecată 131 cauze de viol, în 2022 – 130 cauze, în 2021 – 155 cauze, 2020 – 153 cauze, 2019 – 152 cauze.

Maia Sandu ar câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale împotriva oricărui alt candidat, arată un sondaj

Președinta Maia Sandu se află pe primul loc în preferințele de vot ale cetățenilor Republicii Moldova, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. De asemenea, potrivit unui sondaj iDATA dat publicității astăzi, 23 septembrie, Maia Sandu s-ar impune în fața oricărui alt candidat într-un eventual tur 2 al alegerilor, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit sondajului, Maia Sandu ar fi votată de 26,8% dintre cetățenii Republicii Moldova. 

Actuala președintă ar fi urmată de Renato Usatîi, cu 12,7% intenții de vot și Alexandr Stoianoglo, care ar fi votat de 11,2% dintre cetățenii Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat în perioada 13-18 septembrie pe un eșantion de 1021 persoane de 18 ani și peste, în 293 de localități ale Republicii Moldova.

Eroarea maximă de eșantionare este de +/- 3%.

Fără telefoane mobile în timpul orelor, regulă în numeroase școli din țară

Fără telefoane mobile în timpul orelor, cu această regulă au început mii de elevi din Moldova anul şcolar 2024-2025, scrie newtv.md.

colaj foto: www.newtv.md

Deşi, momentan, nu există o lege care să interzică telefoanele mobile la ore, instituţiile din ţară au pregătit spaţii special amenajate în care sunt lăsate gadgeturile. 

O profesoară de la un liceu din Bălţi a filmat cum îşi încep elevii orele. Înainte să meargă în bănci, ei lasă telefoanele într-o cutie. Copiii nu par să aibă vreo problemă cu acest lucru, pesemne că s-au obişnuit deja cu noua regulă.

Între timp, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) pregăteşte modificarea Codului Educației, care va reglementa utilizarea telefoanelor mobile în școală.

Și-a bătut joc de o minoră. Un bărbat a fost condamnat repetat pentru viol
Articolul anterior