Mai multe documente arată că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în închisoare. Cum a murit de fapt liderul opoziției ruse

Mai multe documente oficiale obținute de publicația The Insider confirmă că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în închisoare. Este vorba despre sute de documente legate de moartea liderului opoziției ruse, în colonia Polar Wolf din nordul îndepărtat al Rusiei, pe 16 februarie 2024, scrie digi24.ro.

Oficial, moartea lui Navalnîi a fost atribuită unor cauze naturale, iar Comisia de investigație a Rusiei a declarat în iulie că acest caz „nu are natură penală”. Acum însă, conținutul documentelor obținute de sursa citată demonstrează că autoritățile ruse au eliminat în mod constant referințele legate de simptomele prezentate de Navalnîi. După cum confirmă experții medicali, semnele indicate de acesta arată în mod clar că a fost otrăvit. Dosarele au două versiuni ale unui document semnat de anchetatorul rus Alexander Varapaev. Documentul în cauză se referă la decizia Comitetului de anchetă al Rusiei de a nu deschide un dosar penal în legătură cu moartea, pe 16 februarie 2024, a lui Alexei Navalnîi, într-o închisoare rusească din nordul îndepărtat al Rusiei. O versiune timpurie a deciziei lui Varapaev descrie simptomele lui Navalny după cum urmează: „La data de 16.02.2024, condamnatul A.A. Navalny a simțit o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timp ce se afla în curtea de exerciții (…) , despre care l-a informat pe ofițerul de serviciu al instituției, care l-a scos pe acesta din urmă din incinta exercițiului. (…) A.A. Navalny s-a întins pe podea și a început să se plângă de dureri ascuțite în zona abdominală, a început ejecția reflexă a conținutului stomacului, a avut convulsii și și-a pierdut cunoștința, ceea ce a fost raportat imediat personalului medical al unității de corecție”, asta arată prima versiune a deciziei.

Versiunea redactată a deciziei arată că simptomele descrise de anchetatorul rus Alexander Varapaev sunt în concordanță cu cele la care s-ar fi așteptat dacă Navalny ar fi fost otrăvit. Cu toate acestea, într-o versiune ulterioară (și finală) a aceleiași decizii, toate mențiunile despre dureri abdominale, vărsături și convulsii au fost eliminate.

Obiecte confiscate de la locul morții lui Navalnîi

Sursa citată a mai public un alt document important, un inventar al „obiectelor confiscate” luate de la locul morții lui Navalnîi. Lista include „probe de vărsături”, despre care documentul indică că au fost trimise spre examinare. Cu toate acestea, nici probele examinării și nici vărsăturile lui Navalnîi nu au fost raportate oficial. Documentele confirmă cuvintele soției lui Navalnîi, care a afirmat că „în ultimele minute, înainte de moartea sa, s-a plâns de dureri acute în stomac”. Cu toate acestea, concluzia oficială la care au ajuns autoritățile ruse a susținut că Navalnîi a murit din cauze naturale și că incidentul „nu are natură penală”.

Aleksei Navalnîi, otrăvit de mai multe ori de ruși

Data de 16 februarie 2024 nu a fost singura când Navalnîi a suferit o urgență medicală ca urmare a încercărilor deliberate ale statului rus de a-l ucide, mai scrie sursa citată. Nu a fost nici prima dată când explicația oficială dată de oficialii ruși s-a îndepărtat de faptele medicale stabilite. În august 2020, agenții FSB ruși l-au otrăvit pe Navalny folosind o variantă a Novichok, un grup de substanțe chimice care acționează ca agenți nervoși, concepute pentru a fi folosite ca arme de război chimic. The Insider arată că simptomele lui Navalnîi au fost atât de severe încât avionul a aterizat de urgență la Omsk, unde profesioniștii medicali, probabil, i-au salvat viața lui Navalnîi, tratându-l cu antidotul chimic, agentul nervos Atropină. Cu toate acestea, versiunea oficială publicată pentru a explica debutul simptomelor lui Navalnîi în avion a fost că pacientul suferea pur și simplu de rezultatele unor „niveluri scăzute de zahăr din sânge”. Alte dovezi, deși indirecte, ale utilizării unei substanțe otrăvitoare asupra lui Navalnîi pot fi observate în reticența autorităților de a elibera corpul acestuia pentru câteva zile după moartea acestuia, împreună cu refuzul acestora de a permite o autopsie.

Cauza oficială a morții lui Aleksei Navalnîi

În august în acest an, la șase luni de la moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi într-o închisoare din Siberia, autoritățile ruse au concluzionat în mod oficial că nu a existat nimic suspect, scrie POLITICO. O scrisoare oficială din partea comitetului de anchetă pentru districtul autonom Iamalo-Nenets, regiunea în care se află închisoarea, afirmă că moartea lui Navalnîi „nu a fost de natură criminală” și a survenit din cauza „bolilor combinate”. Acesta a furnizat o listă de afecțiuni, inclusiv hepatită și pancreatită. Combinate cu aritmia (bătaie neregulată a inimii), acestea au cauzat moartea sa subită, se arată în scrisoare. Documentul a reluat, de asemenea, o versiune anterioară a evenimentelor prezentată de autorități, conform căreia lui Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unei plimbări, iar medicii chemați la fața locului au încercat să îl ajute, fără succes.

Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Două destinații turistice noi la Butuceni!
Articolul anterior
Povestea lor continuă: Solidaritate între generații de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Articolul următor