Sărbătoare religioasă! Creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ioan Teologul

Azi, pe data de 9 octombrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Ioan Teologul, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos.

Ce se poate face pe data de 9 octombrie

  • Participarea la slujba de la biserică: Credincioșii pot merge la biserică pentru a-l ruga pe Sfântul Apostol Ioan pentru sănătate și întărirea uniunii familiale.
  • Prepararea plăcintelor speciale: Gospodinele coceau plăcinte. Se considera un semn de noroc dacă se putea împărți o bucată de plăcintă cu călătorii, aceasta promițând să aducă fericire și prosperitate în casă.
  • Încheierea lucrărilor câmpului: Tradițional, de Ioan Teologul se încheiau muncile câmpului, deoarece se credea că pământul se pregătește pentru odihna de iarnă.
  • Adunarea lemnelor: Oamenii se ocupau de adunarea lemnelor pentru iarnă, deoarece se considera că din această zi începe să se răcească.
  • Petrecerea timpului cu familia: Se credea că ziua de 9 octombrie este un prilej pentru întărirea relațiilor de familie și pentru îndeplinirea treburilor casnice, aducând pace și armonie în casă.
  • Ziua potrivită pentru cereri în căsătorie: În trecut se pregăteau mese și se invitau rudele potențialilor pretendenți pentru fetele nemăritate. Dacă fata nu era interesată de pretendent, i se oferea o dovleac legat cu o panglică, simbolizând un refuz.

Ce nu se poate face pe data de 9 octombrie

  • Certuri și înjurături: Nu este bine să intri în conflicte sau să îți exprimi furia. Orice neînțelegere apărută astăzi poate persista mult timp și afecta relațiile.
  • Purtarea încălțămintei străine sau incomode: Se credea că acest lucru aduce ghinion în viitor.
  • Munca fizică grea: Această zi este considerată potrivită pentru odihnă, simbolizând încheierea muncilor grele de dinainte de iarnă.
  • Munca după prânz: Se spune că munca de după-amiază atrage necazuri.
  • Oprirea la răscruci de drumuri: Acestea erau considerate locuri magice, iar în această zi oamenii încercau să evite răscrucile pentru a nu întâlni forțe malefice.
  • Cununia și nunțile: Se credea că acestea aduc o viață de familie scurtă și nefericită.
  • Refuzul milosteniei: Sfântul Ioan Teologul a ajutat pe toți cei aflați în nevoie, așa că nu este bine să refuzi ajutorul.

INDEMNIZAȚII! Pensionarii vor primi 2.300 de lei

Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței Cabinetului de miniștri. Care a menționat că pensionarii din Republica Moldova vor primi o indemnizație unică de 2.300 de lei. 

Potrivit șefului Executivului, este vorba de circa 30.000 de persoane vulnerabile, care vor beneficia de ajutor.

„Înțeleg că trebuie să muncim și mai mult. Avem o categorie specială de pensionari, care au muncit mult, dar pensiile sunt mici. Vom avea o decizie în baza căreia vom oferi la aproximativ 30.000 de persoane, ca și anul trecut, o indemnizație unică de 2.300 de lei”, a conchis prim-ministrul.

Prețurile la carburanți cresc și mâine!

Prețul unui litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 22,88 lei, iar cel pentru un litru de motorină – 19,52 lei, transmite Știri.md.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu patru bani la benzină și la motorină.

VIDEO. „Cea mai tristă toamnă”: Ana Cernicova a lansat o piesă nouă scrisă de Cătălin Lungu

Ana Cernicova, și-a emoționat fanii cu o nouă piesă, „Cea mai tristă toamnă”. Versurile melodiei au fost scrise de logodnicul artistei, actorul Cătălin Lungu.

Piesa este scrisă de logodnicul ei, Cătălin Lungu. La moment piesa a acumulat peste 14.000 vizuaizări și merită aprecierea tuturor.

Mai mulți candidați la prezidențiale dețin și cetățenia altor state
Articolul anterior
18 moldoveni au fost evacuați din Liban
Articolul următor