Sărbătoare religioasă! Creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ioan Teologul

Azi, pe data de 9 octombrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Ioan Teologul, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos.

Ce se poate face pe data de 9 octombrie

  • Participarea la slujba de la biserică: Credincioșii pot merge la biserică pentru a-l ruga pe Sfântul Apostol Ioan pentru sănătate și întărirea uniunii familiale.
  • Prepararea plăcintelor speciale: Gospodinele coceau plăcinte. Se considera un semn de noroc dacă se putea împărți o bucată de plăcintă cu călătorii, aceasta promițând să aducă fericire și prosperitate în casă.
  • Încheierea lucrărilor câmpului: Tradițional, de Ioan Teologul se încheiau muncile câmpului, deoarece se credea că pământul se pregătește pentru odihna de iarnă.
  • Adunarea lemnelor: Oamenii se ocupau de adunarea lemnelor pentru iarnă, deoarece se considera că din această zi începe să se răcească.
  • Petrecerea timpului cu familia: Se credea că ziua de 9 octombrie este un prilej pentru întărirea relațiilor de familie și pentru îndeplinirea treburilor casnice, aducând pace și armonie în casă.
  • Ziua potrivită pentru cereri în căsătorie: În trecut se pregăteau mese și se invitau rudele potențialilor pretendenți pentru fetele nemăritate. Dacă fata nu era interesată de pretendent, i se oferea o dovleac legat cu o panglică, simbolizând un refuz.

Ce nu se poate face pe data de 9 octombrie

  • Certuri și înjurături: Nu este bine să intri în conflicte sau să îți exprimi furia. Orice neînțelegere apărută astăzi poate persista mult timp și afecta relațiile.
  • Purtarea încălțămintei străine sau incomode: Se credea că acest lucru aduce ghinion în viitor.
  • Munca fizică grea: Această zi este considerată potrivită pentru odihnă, simbolizând încheierea muncilor grele de dinainte de iarnă.
  • Munca după prânz: Se spune că munca de după-amiază atrage necazuri.
  • Oprirea la răscruci de drumuri: Acestea erau considerate locuri magice, iar în această zi oamenii încercau să evite răscrucile pentru a nu întâlni forțe malefice.
  • Cununia și nunțile: Se credea că acestea aduc o viață de familie scurtă și nefericită.
  • Refuzul milosteniei: Sfântul Ioan Teologul a ajutat pe toți cei aflați în nevoie, așa că nu este bine să refuzi ajutorul.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Mai mulți candidați la prezidențiale dețin și cetățenia altor state
Articolul anterior
18 moldoveni au fost evacuați din Liban
Articolul următor