Creier de porc, reînviat la o oră după moarte. Când va fi posibil la oameni

Oamenii de știință au reușit să reînvie un creier de porc, la aproape o oră după ce acesta a murit, iar acum spun că aceeași tehnică ar putea fi folosită și la oameni, scrie evz.ro.

Deși sună ca ceva desprins direct din laboratorul lui Frankenstein, cercetătorii chinezi au reușit să reînvie creierul unui porc, la o oră după ce i-a fost scos din corp.

Oamenii de știință de la Baza de Cooperare Internațională pentru Știință și Tehnologie a provinciei Guangdong au reușit să restabilească undele cerebrale „considerate a reprezenta activitate conștientă” în creierul unui porc mort, folosind o nouă metodă, complet neobișnuită.

Tehnica funcționează prin încorporarea unui ficat sănătos în sistemul artificial de susținere a vieții, menținând creierul în viață.

Se crede că ficatul produce molecule de „energie de rezervă” numite „corpi cetonici”, care protejează creierul de leziuni.

Ce se poate face pentru un creier după un atac de cord

Tehnica a fost folosită până acum doar pe porci, dar cercetătorii spun că ar putea fi folosită și la om, în viitorul apropiat.

Cercetătorii sugerează că pacienții cu atac de cord ar putea fi resuscitați prin conectarea lor la ficatul de porc modificat genetic.

Când corpul intră în stop cardiac și inima încetează să bată, unul dintre cele mai dăunătoare lucruri este faptul că organele sunt lipsite de oxigen și energie.

În absența oricărei circulații a sângelui, celulele care alcătuiesc țesuturile importante încep în curând să moară.

Acest proces, numit ischemie, poate provoca leziuni ireparabile ale creierului în câteva minute, ducând la complicații de sănătate de-a lungul vieții sau la deces.

Ficatul poate prelungi durata după care creierul poate fi repornit

Cu toate acestea, analizând datele spitalului pentru pacienții cu stop cardiac, cercetătorii au observat un model surprinzător.

Pacienții care au suferit și ischemie hepatică au avut tendința de a prezenta leziuni neurologice mai grave, au stat mai mult timp în secția de terapie intensivă și au avut rate mai mari de mortalitate.

Pe de altă parte, cei al căror ficat a rămas sănătos, au avut tendința de a supraviețui mult mai mult și au avut rezultate mai bune de recuperare a sănătății.

Văzând acest lucru, cercetătorii au emis ipoteza că ar putea exista o legătură între funcția ficatului și modul în care creierul reacționează la stopul cardiac.

Așa că un grup de test a avut fluxul de sânge limitat doar la creier, iar un al doilea a avut și circulația întreruptă la ficat, în timp ce un al treilea a fost lăsat ca grup de control.

Când creierul porcilor a fost îndepărtat și disecat, cercetătorii au descoperit că cei care nu au avut ischemie hepatică au suferit mult mai puține leziuni ale creierului.

Punând aceste idei în practică, cercetătorii și-au propus să dezvolte un sistem de susținere a vieții care ar putea include un ficat sănătos.

De obicei, un sistem de susținere a vieții de bază constă dintr-o inimă și plămâni artificiali și este folosit pentru a pompa sânge proaspăt oxigenat către creier.

Această tehnică, numită oxigenare extracorporeală a membranei, ocolește rolul inimii și poate menține creierul unui pacient în viață până când activitatea cardiacă normală este restabilită.

Versiunea modificată de cercetători a adăugat un ficat viu în acest circuit, astfel încât sângele proaspăt să fie pompat prin acest organ înainte de a ajunge la creier.

Ce se întâmplă în creier

Creierele porcilor au fost apoi îndepărtate și conectate fie la sistemul de susținere a vieții de bază, fie la versiunea modificată, inclusiv cu un ficat.

În primul rând, creierul a fost lăsat deconectat timp de 10 minute, înainte ca suportul vital să fie pornit – pentru a simula un atac de cord masiv.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii au indus artificial ischemie la 17 porci tibetani crescuți în laborator.

În sistemul fără ficat, activitatea creierului a revenit în decurs de o jumătate de oră și a persistat timp de trei până la patru ore după aceea.

Între timp, în creierele conectate la ficat, activitatea creierului a reapărut în decurs de o oră, dar a durat întreaga perioadă de observare de șase ore.

Cât de probabil este ca descoperirea să funcționeze la oameni

Ducând experimentul mai departe, cercetătorii au început să extindă timpul în care creierele au rămas deconectate înainte de a porni suportul vital.

Ei au descoperit că cel mai lung interval după care creierul a arătat o șansă serioasă de a fi reînviat a fost de 50 de minute.

Creierele lăsate detașate de corp pentru această perioadă de timp încă au produs unde alfa și beta, care indică o activitate conștientă pentru cele șase ore de la readucerea la viață.

Chiar și creierele care fuseseră lăsate timp de o oră întreagă puteau fi readuse la activitate conștientă, dar acest lucru a dispărut rapid după trei ore.

Speranță pentru recuperarea activității în creier la oameni

Deși îndepărtarea creierului, evident, nu ar funcționa pentru pacienții umani, cercetătorii spun că aceste descoperiri ar putea ajuta la salvarea de vieți.

Încorporând un ficat sănătos în procesul de susținere a vieții, medicii ar putea fi capabili să extindă fereastra de timp în care pacienții pot fi reînviați.

Acest lucru se poate face fie folosind un ficat artificial, fie prin conectarea pacientului la un alt ficat sănătos.

Cercetătorii notează chiar că progresele recente în crearea de „mini-porci modificați genetic” ar putea oferi o „aprovizionare utilă a organelor” pentru acest tratament.

În lucrarea lor, publicată în EMBO Molecular Medicine, dr. Zhiyong Guo, de la Universitatea Sun-Yat-Sen, și coautorii săi scriu: „Aceste constatări evidențiază potențialele ținte terapeutice pentru intervenție”.

Inteligența artificială poate identifica femeile cu risc crescut de cancer la sân cu ani înainte de diagnostic

Inteligenţa artificială (IA) poate identifica femeile cu risc crescut de cancer de sân cu câţiva ani înainte de a fi diagnosticate, a anunţat marţi Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), relatează AFP citat de stirileprotv.ro.

Cinci cercetători de la FHI şi de la universităţi din Washington şi California au folosit un algoritm IA disponibil comercial pentru a analiza retrospectiv mamografiile de la 116.495 de femei care au participat la un program de screening în Norvegia între 2004 şi 2018. Dintre acestea, 1.607 au dezvoltat cancer de sân.

Prin intermediul unui sistem de evaluare a riscurilor creat începând de la mamografii, algoritmul a putut prezice un risc crescut de cancer de sân şi chiar a determinat care sân era expus riscului, cu patru până la şase ani înainte de diagnostic.

„Am descoperit ca sânul care a dezvoltat un cancer a avut un scor IA de aproximativ de două ori mai mare decât celălalt sân”, a explicat Solveig Hofvind, lider de proiect şi directoare a programului de screening, potrivit unui comunicat.

670.000 de femei au murit în 2022 de cancer la sân

„Studiul arată că algoritmii IA deja disponibili pe piaţă pot fi utilizaţi pentru a dezvolta programe de screening mai personalizate”, a adăugat ea.

Beneficiile utilizării inteligenţei artificiale ar fi îmbunătăţirea detectării precoce, reducerea costurilor şi vizarea populaţiilor expuse riscului, estimează FHI.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 670.000 de femei au murit în 2022 din cauza cancerului de sân, cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor în marea majoritate a ţărilor.

Studiul a fost publicat în octombrie de reţeaua JAMA (Journal of the American Medical Association), care publică un set de prestigioase reviste medicale şi ştiinţifice americane.

Programul norvegian de screening a lansat, de asemenea, un alt studiu anul trecut, cu participarea a 140.000 de femei pentru a determina dacă IA poate fi la fel de eficientă sau mai bună decât radiologii în diagnosticarea cancerului.

Premieră în lumea medicală: O femeie din SUA, prima persoană care a supraviețuit peste două luni cu un rinichi de porc

O femeie de 53 de ani din statul american Alabama a depășit astăzi un prag important, devenind beneficiarul unui transplant experimental de organ de porc care a supraviețuit cel mai mult operației, scrie stirileprotv.ro.

La 61 de zile de la transplantul de rinichi, femeia e în stare bună si plină de energie, un semn foarte încurajator pentru medici. Ceilalți patru oameni care care primit organe de proc editate genetic – două inimi și doi rinichi – au murit la mai puțin de 2 luni după intervenție.

Towana spune că se simte bine, iar doctorii sunt optimiști pentru viitorul apropiat, asigurând că rinichiul funcționează normal.

Oamenii de știință editează genetic organe de porc pentru a le face cât mai apropiate de cele umane, din cauza lipsei acute de organe disponibile. Numai în Statele Unite, 100.000 de bolnavi sunt pe liste de așteptare pentru operații salvatoare, cu precădere pentru rinichi. Mulți din ei mor așteptând.

Pericolul din țigările electronice: Provoacă afecțiuni care pot fi mortale

Efectele pe termen lung ale vapatului sunt dezastruoase, provocând afecțiuni care pot fi mortale, iar dependența nu poate fi tratată, spun specialiștii în pneumologie, scrie adevărul.ro.

Ţigările electronice pot provoca pneumonie chimică, cunoscută cu denumirea de EVALI, şi pot prezenta pe termen lung risc foarte mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, a subliniat, luni, medicul pneumolog Beatrice Mahler.

Sunt substanţe chimice încălzite la temperaturi foarte mari. Aceste temperaturi permit ca substanţa chimică din cartuşul respectiv să se transforme într-un vapor foarte fin care pătrunde foarte uşor nu doar în aparatul respirator, ci trece dincolo de alveole şi ajunge în sânge. Ajuns în sânge, produsul respectiv acţionează ca orice poluant, poluanţi pe care îi evităm în aerul pe care îl respirăm în mod normal şi produc leziuni diferite. Dacă este să vorbim despre leziunile acute, vorbim despre afectare pulmonară acută, chiar sub formă de pneumonie, o pneumonie chimică monitorizată la acest moment la nivel internaţional, care este extrem de severă şi care poate să determine inclusiv internarea în spital a persoanei respective şi suport respirator„, a declarat medicul pentru Agerpres.

Până la infarct este un pas foarte mic

Beatrice Mahler a adăugat că studiile iniţiale publicate de curând indică faptul că pe termen lung sunt riscuri foarte mari de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, întrucât substanţele chimice declanşează la nivelul plăcilor de aterom existente în vase coagularea.

Dacă vorbim despre efectele pe termen lung, aici lucrurile încă sunt sub atentă observare, pentru că nu avem încă suficient timp ca să tragem concluzii, dar studiile iniţiale care s-au publicate de curând indică faptul că sunt riscuri foarte mari de accident coronarian, adică de infarct miocardic, sau accident vascular cerebral, pentru că aceste substanţe chimice declanşează la nivelul plăcilor de aterom existente în vase coagularea. Or, de aici până la infarct este doar un pas. Acest lucru nu era cunoscut. Este nevoie de studii suplimentare, însă este un semnal de alarmă extrem de serios pe care datele ştiinţifice încep să le pună în evidenţă„, a explicat Mahler.

Ea a spus că ţigările electronice dau dependenţă şi a precizat că nu există însă tratament pentru această dependenţă.

Dau dependenţă şi nu este vorba despre dependenţa de nicotină, care din fericire are un tratament, cel puţin în acest moment. (…) Aici vorbim despre dependenţă de gust, de gest. O dependenţă care nu doar că duce pacientul într-o zonă în care îl face să consume mai mult dovedit clinic decât dacă ar fuma ţigară clasică. Cantitatea de ţigări electronice pe care ajunge să o consume o persoană este mult mai mare. Pe de altă parte, nu există un tratament medicamentos sau medical pentru a trata dependenţa de aceste ţigări electronice. Lucrul acesta mi se pare extrem de grav, pentru că se recomandă un produs aparent non-nociv, avem teste şi studii care evidenţiază că el are efect asupra sănătăţii, nu doar pe termen lung, ci şi pe termen scurt iar noi nu avem o modalitate medicală de a interveni şi a ajuta persoanele care vor să renunţe la această dependenţă decât consilierea psihologică”, a arătat medicul pneumolog.

Tineri și adolescenți ajung în spital cu probleme create de țigările electronice

Beatrice Mahler a mai spus că sunt tineri care vin la Institutul „Marius Nasta” cu probleme provocate de ţigări electronice, dar de cele mai multe ori simptomatologia poate fi confundată cu o interferenţă respiratorie, întrucât tuşesc, pot să strănute sau să aibă fenomene acute.

Potrivit medicului, cei care vapează cantităţi mari pot avea inclusiv tulburări digestive.

Pot avea inclusiv tulburări digestive în cazul în care cantitatea de produse vapate este foarte mare. Este nevoie de o anamneză extrem de atentă şi de o sinceritate pe care, de cele mai multe ori tineri, adolescenţii evită să o aibă în faţa părinţilor, pentru că, din păcate, ei ascund acest obicei de părinţii lor şi atunci este foarte dificil să ajungi la un diagnostic pus în camera de gardă. În cazurile severe da şi în momentul în care doar medicul rămâne cu pacientul, şansele ca diagnosticul să fie pus sunt mari”, a evidenţiat medicul Beatrice Mahler.

În opinia sa, modul în care sunt prezentate ţigările electronice şi accesibilitatea le face tentante pentru tânăra generaţie şi chiar pentru copii cu vârste de 12 – 13 ani.

„Ţigările electronice sunt prezentate, din păcate, de producător ca o variantă ‘sănătoasă’, reţineţi ghilimele, sau ca o alternativă la ţigara clasică. Din păcate, această prezentare le face să fie accesate, pe de o parte, de cei care doresc să renunţe la ţigara clasică, în speranţa că vor reuşi acest lucru iar modalitatea în care sunt prezentate dispozitivele electronice, culoarea acestora, forma – care este diferită -, dar şi accesibilitatea extrem de crescută a produselor le face extrem de tentante pentru tânăra generaţie, pentru adolescenţi – de la cele mai mici vârste, pentru că ei în jurul vârstei de 12 – 13 ani deja sunt tentați să guste sau să încerce astfel de produse”, a spus specialistul.

Produsele de îngrijire dentară folosite zilnic de milioane de oameni sunt doar bani aruncați. Expert: ”Niște prostii”
Articolul anterior
Brânza de lux de 360.000 de euro dispărută în Anglia, furată pentru a fi dusă în Rusia. ”Jaf de proporții șocante”
Articolul următor