De ce nu este căsătorită și nu are copii Maia Sandu: Presa română, despre viaţa personală discretă a preşedintelui Republicii Moldova

De ce nu este căsătorită și nu are copii Maia Sandu. Este întrebarea care stă pe buzele multora, deoarece ea își ține viața privată departe de ochii curioșilor. De-a lungul timpului, ea s-a ocupat de carieră, iar acum este apreciată de multe persoane. Iată ce se ştie despre viaţa personală, dar și cea profesională a preşedintelui Republicii Moldova!

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a ales să rămână discretă în privința vieții sale personale. Necăsătorită și fără copii, ea și-a dedicat întreaga energie carierei și misiunii de a aduce schimbări pentru cetățenii din Moldova. A devenit un simbol al femeilor independente și puternice din regiune, scrie vivo.ro.

De ce nu este căsătorită și nu are copii Maia Sandu. Este o întrebare care stă pe buzele multor persoane, deoarece fanii ei vor să știe detalii din viața personală a preşedintelui Republicii Moldova. În urmă cu ceva timp, ea a vorbit deschis despre motivul pentru care nu s-a căsătorit și nu a devenit mamă.

Pe vremea când era ministru al Educației, Maia Sandu a fost criticată dur pentru că nu înţelege copiii, deoarece nu este mamă. Ea și-a prezentat atunci familia, pe părinții și pe sora sa, și a mărturisit că provine dintr-o familie frumoasă și unită.

„De când am devenit persoană publică şi mai ales de când am venit în politică, mulţi oameni se întreabă cine este familia mea. De ce nu vorbesc despre familia mea? Ştiind câtă duşmănie este în politica moldovenească, este firesc să vrei să-ţi protejezi oamenii dragi, să-ţi protejezi familia şi să încerci să-i ţii departe de lumina camerelor.

Dar înţeleg şi curiozitatea celor care vor totuşi să ştie de unde vin eu, din ce familie, ce fel de oameni sunt părinţii, bunicii mei. Eu vin dintr-o familie mare şi prietenoasă, cum sunt tare multe familii din Republica Moldova. Şi mama, şi tata nu doar aveau grijă de mine şi de sora mea, dar reuşeau să se joace cu noi, atunci când lucrul ăsta nu era la modă’, a spus ea atunci, conform okmagazine.ro.

Maia Sandu vine dintr-o familie cu trei preoţi

Maia Sandu s-a născut pe data de 24 mai 1972, în Risipeni, raionul Fălești, iar în prezent are frumoasa vârstă de 52 de ani. Părinții ei sunt Grigorie Sandu și Emilia Sandu și are o soră, pe Veronica. Preşedintele Republicii Moldova vine dintr-o familie cu trei preoţi.

„Noi avem în familie trei preoţi, avem dascăli. Noi am fost crescuţi cu frica lui Dumnezeu’, a spus mătuşa Maiei Sandu din partea mamei.

La vârsta de 48 de ani, Maia Sandu a devenit prima femeie președinte a Republicii Moldova. Are o pregătire academică solidă în economie și administrație publică, cu trei diplome, inclusiv una obținută la prestigioasa Universitate Harvard. Cunoaște limbile rusă, spaniolă și engleză, și a lucrat în cadrul Băncii Mondiale la Washington, unde câștiga suma de 10.000 de dolari lunar.

În perioada 2010-2012, ea a ocupat funcția de consilier al unui director executiv al instituției. Deși o astfel de poziție este greu accesibilă, Maia Sandu a decis să lase cariera internațională pentru a reveni în Moldova și a se dedica politicii.

Între 2012 și 2015, ca ministru al Educației, ea a implementat reforme controversate, precum reducerea vacanțelor și introducerea camerelor de supraveghere la Bacalaureat, ceea ce a generat critici și proteste.

În anul 2016, a candidat pentru prima dată la președinția țării, dar a fost înfrântă de candidatul pro-rus Igor Dodon. În 2019, a devenit prim-ministru, dar numirea sa a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională chiar în ziua investiturii, la cererea socialiștilor, care au contestat-o intens. Maia Sandu a rezistat câteva luni, până la demitere, printr-o moțiune de cenzură.

Maia Sandu a fost învestită oficial ca președinte al Republicii Moldova pe data de 24 decembrie 2020, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Republicii, la care au participat deputați, foști președinți, reprezentanți diplomatici, precum și mama și sora ei.

Încă un stat din UE închide granițe din cauza crizei sanitare

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Slovacia asupra faptului că în intervalul 8 aprilie – 7 mai o să fie restabilite temporar controalele la frontierele cu Ungaria şi Austria, scrie stirileprotv.ro.

Decizia vine în contextul confirmării unor focare de febră aftoasă în Ungaria, Slovacia şi Austria.

De asemenea, autorităţile slovace au decis închiderea temporară, în aceeaşi perioadă de timp, a 16 puncte de trecere a frontierei (PTF) cu Ungaria şi a unui punct de trecere a frontierei cu Austria, după cum urmează:

→ cu Ungaria: Cunovo – Rajka, Radvanˆ nad Dunajom – Neszmely, Chlaba – Ipolydamasd, Salka – Letkes, Ipelske Predmostie – Dregelypalank, Vrbovka – Orhalom, Trenc – Raros – Rarospuszta, Lenartovce – Banreve, Dlha Ves/Domica – Aggtelek, Kechnec – Abaujvar, Trstene pri Hornade – Keked, Skaros – Hollohaza, Michalany – Alsoregmec, Streda nad Bodrogom – Karos, Velky Hores – Nagyrozvagy a Velke Trakany – Zemplenagard;

→ PTF cu Austria: Zahorska Ves – Angern.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon a misiunii diplomatice a României la Bratislava: +421220727447, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Bratislava: +421902411268.

MAE de la București recomandă consultarea paginilor de Internet bratislava.mae.ro şi www.mae.ro.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la vernisajul expoziției „Iscusință și rafinament”, dedicată celor 9 ani de activitate ai Șezătorii Basarabia

Pe data de 9 aprilie, ora 16:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu “Șezătoarea Basarabia”, vă invită la vernisajul expoziției „Iscusință și rafinament”, dedicată celor 9 ani de activitate ai Șezătorii Basarabia, o comunitate pasionată de păstrarea și promovarea tradițiilor românești, în special a artei cămășii cu altiță.

Expoziția va cuprinde 21 de costume tradiționale, cu cămăși realizate de membrii Comunității Șezătoarea Basarabia, cât și exemple de probe de execuție a motivelor ornamentale specific cămășii de sărbătoare din Republica Moldova.

Modelele expuse sunt cusute în perioada 2023-2025, reflectând tehnici tradiționale, dar și inovative, utilizate în realizarea acestora. Printre exponate, veți putea admira și probele de cercetare privind proporțiile, cromatica motivelor brodate, dar și tehnicile de cusut folosite pentru a crea câmpuri ornamentale ce decorează cămășile cu altiță. De asemenea, vor fi expuse două cămăși bărbătești, completând diversitatea acestei arte populare.

”Șezătoarea Basarabia este o comunitate care s-a înființat în primăvara anului 2016, cu scopul de a crea, revitaliza și salvgarda portul tradițional românesc, fiind un pilon important în promovarea acestuia în Republica Moldova. Membrii comunității au avut un rol esențial în recunoașterea și înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, pe 1 decembrie 2022, un simbol de identitate culturală pentru România și Republica Moldova.

Vă invităm să descoperiți poveștile din spatele fiecărui costum, să învățați despre tradițiile care dăinuie de secole și să celebrați împreună cu Șezătoarea Basarbia cei 9 ani de creativitate și dăruire în promovarea și reactualizarea portului popular.

Locație: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Data și ora: 9 aprilie, ora 16:00

Durata expoziției: 9 aprilie – 31 mai 2025

Vă așteptăm cu drag!”, spun organizatorii.

Armata Moldovei va primi cel mai mare ajutor militar din partea Uniunii Europene

Ambasadorii Uniunii Europene vor aproba miercuri, 9 aprilie, al doilea și cel mai mare pachet de ajutor militar letal al UE pentru Republica Moldova, în valoare de 20 de milioane de euro, transmite IPN.

Diplomații blocului comunitar urmează să dea acordul pentru ajutorul financiar, la ulterioara achiziție de opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă, – lansatoare și 24 de rachete, relatează RFE/RL.

Implementarea ajutorului va fi realizată de Centrul Eston pentru Investiții în Apărare, care a aprovizionat Chișinăul cu echipament militar și în 2024. Scopul inițiativei este de a „îmbunătăți performanța și eficacitatea operațională a Forțelor Armate ale Moldovei, prin înlocuirea echipamentelor învechite din epoca sovietică”.De menționat că Uniunea Europeană a oferit anterior doar ajutoare „neletale”, cum ar fi vehicule militare, supraveghere aeriană și echipamente pentru sporirea securității cibernetice. Suportul din anul trecut a valorat 9 milioane de euro și a constat din interceptoare cu rază scurtă de acțiune ale sistemelor de apărare aeriană.

De data asta, blocul comunitar dublează ajutorul pentru Moldova. Sprijinul de 20 de milioane de euro face parte dintr-un pachet mai mare, de 60 de milioane de euro, anunțat în luna martie de președintele Consiliului European, Antonio Costa, în timpul unei vizite la Chișinău.

Pachetul reprezintă cel mai mare ajutor de acest tip pentru Moldova, de când Bruxelles-ul a inițiat acest tip de sprijin în 2021.

Primele 40 de milioane din acest pachet au fost aprobate de către demnitarii UE mai devreme, pentru achiziția a 33 de vehicule tactice, de mobilitate înaltă, pentru trei brigăzi de infanterie și a unui sistem pentru regimentul de apărare aeriană tactică a Armatei Naționale. Practic, este sistemul care permite funcționarea coordonată a lansatoarelor și rachetelor din pachetul „letal”.

Ajutorul UE acordat țării noastre prin „mecanismul european pentru pace” se ridică la 197 de milioane de euro. După Ucraina, Moldova este al doilea cel mai mare beneficiar de asistență militară din partea blocului comunitar.

Gutuile cresc imunitatea, previn anemia și menţin tinereţea
Articolul anterior
Silvicultorii moldoveni și români elaborează strategii comune pentru protecția pădurilor
Articolul următor
Close menu