Cum încearcă magazinele online să influențeze comportamentul oamenilor de „Black Friday”

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcţie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomandă cumpărătorilor precauţie în cazul achiziţiilor online în campania de reduceri de „Black Friday”, transmite Agerpres citată de digi24.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, un prim sfat se referă la verificarea informaţiilor dacă magazinul online este sigur (structura site-ului, datele de contact, termenii şi condiţiile generale). De asemenea, este bine de ştiut faptul că, în perioadele de promoţie, operatorul economic trebuie să afişeze atât preţul redus, cât şi pe cel iniţial, iar reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile şi poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent. Totodată, reprezentanţii ANPC atenţionează că magazinele online pot încerca să influenţeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afişarea unei numărători inverse, fie prin afişarea unor sintagme de tipul „au mai rămas doar trei articole”.

În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să aleagă o metodă de plată sigură (o conexiune la Internet securizată pentru plata online), să verifice dacă site-ul este marcat cu „https” şi simbolul lacătului închis, să nu salveze detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături, să seteze o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul de credit şi, nu în ultimul rând, să evite plăţile prin transfer bancar. În ceea ce priveşte garanţia legală de conformitate, ANPC subliniază că aceasta este de minimum doi ani pentru produsele achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană, dar şi pentru produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital. „Atunci când faceţi cumpărături online, aveţi la dispoziţie o perioadă de 14 zile pentru a vă răzgândi şi a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv. În cazul în care faceţi cumpărături de pe un site din România şi aveţi nemulţumiri cu privire la tranzacţie sau la produsul achiziţionat, puteţi depune o reclamaţie pe site-ul www.anpc.ro (…) în cazul achiziţionării unor produse de pe site-uri din afara Uniunii Europene, instituţia noastră nu poate acţiona în niciun fel, dacă aveţi probleme cu tranzacţia, livrarea sau produsele”, notează sursa citată.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Dumitru

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, sărbătoare numită în popor Simedru, informează unica.md.

În această zi, în toate bisericile de stil vechi din țară este oficiat serviciul divin. De ziua pomenirii Sfântului Dumitru, păstorii, pentru a afla cum va fi iarna, aștern pe iarbă un suman și observă ce oaie va călca prima pe el. Dacă oaia e neagră, iarna va fi blândă. Dacă va fi una albă, ne așteaptă o iarnă geroasă. Conform tradiției, Ziua pomenirii Sfântului Dumitru este considerată începutul iernii.

Se zice că primăvara, pe când se aude primul orăcăit al broaștelor, Sfântul Gheorghe întinde mâna spre Sfântul Dumitru, ia cheile, cu una din ele închizând iarna, iar cu alta deschizând primăvara. După ce toate păsările pleacă în țările calde și nu se aud broaștele, vântul tomnatic vâjâie prin câmpii și păduri, Sfântul Dumitru, tremurând de frig, întinde acum mâna el spre Sfântul Gheorghe, ia cheile și cu una din ele închide zilele frumoase cu soare, iar cu alta deschide iarna cu mânie asupra lumii. La Simedru prin multe locuri se termina pășunatul, se alegeau oile, se achitau cu păstorii și-i angajau pentru anul viitor. În popor se spune: „La Simedru ciobanii își caută stăpânii”.

Dimitrie sau Dumitru, fiul proconsulului roman din Salonic, a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Galeriu. El a fost botezat pe ascuns de părinții săi, care erau creștini. Dimitrie a devenit un predicator, continuându-și totodată cariera de militar. Pentru că l-a binecuvântat pe un tânăr soldat să-l înfrunte pe vandalul Lie, care ucidea creștini fără cruțare, Sfântul Dumitru a fost omorât din ordinul împăratului, iar trupul său a fost lăsat pradă fiarelor sălbatice. El a fost canonizat ca mare mucenic.

La scurt timp după moartea Sfântului Dumitru, la Salonic a fost ridicată o bazilică pe mormântul său. O sută de ani mai târziu, în timpul construcției unui nou templu, au fost descoperite moaștele sfântului mucenic. De câteva ori s-a încercat mutarea lor la Constantinopol, dar de fiecare dată Sfântul și-a arătat misterios voința de a rămâne protectorul orașului natal.

În  R. Moldova locuiesc peste 37 de mii de persoane care poartă numele Dumitru sau derivatele acestuia – Dimitrie, Dumitrița și Dumitra. Mulți creștini își iau icoana Sfântului Dumitru ca hram al casei, să-i aibă în pază.

O româncă a câștigat daune de 50.000 de euro la CEDO după ce medicii au diagnosticat-o greșit

O femeie de 58 ani din Constanța a câștigat daune în valoare de 50 de mii de euro la CEDO, după ce medicii au diagnosticat-o greșit cu cancer. Aceste daune trebuie plătite de Spitalul Județean Constanța. Ăn anul 2008, femeia a descoperit că are un nodul și a mers la Spitalul Județean Constanța pentru investigații amănunțite, scrie presa română.

Medicii i-au spus că are cancer. După 2 ani, pacienta a aflat că diagnosticul a fost pus greșit și a dat spitalul în judecată. Au urmat 14 ani de procese cu audieri și, în cele din urmă, femeia a hotărât să meargă la CEDO, unde a și câștigat. Acum, magistrații Tribunalului Constanța au decis ca Spitalul Județean Constanța și medicul care a pus diagnosticul să-i plătească pacientei despăgubiri în valoare de 50.000 euro.

În urmă cu câțiva ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România a încălcat dreptul la libertate și siguranță (art. 5 CEDO) și dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8 CEDO), prin obligarea a două persoane la internare forțată într-un spital de psihiatrie.

În septembrie 2011, două persoane au fost oprite pe stradă de către un echipaj de poliție de proximitate care le-a cerut să se legitimeze. Cei doi au refuzat și au lovit polițiștii. S-a deschis un dosar penal pentru ultraj și tulburarea liniștii publicii. În cursul urmăririi penale s-a făcut evaluarea lor psihiatrică. Medicii legiști au stabilit că cei doi sufereau de tulburări persistente delirante și că au comis faptele imputate fără discernământ.

O asistentă a dezvăluit cele mai mari regrete ale pacienților aflați pe patul de moarte

O asistentă specializată pe secția de îngrijiri paliative de la Old Colony Hospice din Massachusetts a dezvăluit, într-un articol publicat pe blogul personal care a revenit recent în atenția publică, care sunt cele cinci regrete pe care cei mai mulți oameni și le exprimă pe patul de moarte, scrie digi-word.tv.

În postarea respectivă, ea a menționat că a fost alături de pacienții săi în ultimele săptămâni din viața lor și astfel a reușit să înțeleagă mai bine ce gândeau în ultimele zile.

„Negare, frică, furie, remușcări și, în cele din urmă, acceptare”, acestea erau sentimentele care îi încercau pe cei mai mulți dintre pacienți, potrivit declarațiilor făcute de asistentă, care a precizat, însă, că fiecare dintre ei și-a găsit pacea înainte de a se stinge din viață.

Care au fost principalele cinci regrete exprimate de pacienți:

Nu au trăit pentru ei înșiși

Asistenta respectivă a explicat că cei mai mulți dintre pacienții ei au regretat faptul că nu și-au trăit viața după bunul plac, ci au făcut alegerile pe care și le-au dorit cei din jurul lor. Când și-au dat seama că viața lor se apropie de sfârșit, au putut privi înapoi cu claritate și au văzut câte vise au rămas neîmplinite.

Au muncit prea mult

Asistenta a explicat că în special bărbații regretau că nu au petrecut mai mult timp alături de soții sau de copii de-a lungul vieții. Au existat, de asemenea, și femei care și-au exprimat acest regret, însă asistenta a subliniat că numărul lor era mai mic.

Și-au reprimat sentimentele

Un alt regret întâlnit printre pacienții ei a fost reprimarea sentimentelor. Mai exact, unii dintre pacienți mărturiseau că și-au ascuns sentimentele, pentru a evita discuții interminabile. În consecință, au acceptat o „existență mediocră” și nu și-au atins niciodată adevăratul potențial.

Pierderea unor relații de prietenie

Mulți dintre pacienți au înțeles valoarea prieteniilor abia în ultimele săptămâni de viață, când era aproape imposibil să-i mai găsească pe oamenii respectivi.

„Oamenii s-au lăsat atât de prinși în propriile vieți încât au lăsat să treacă pe lângă ei prietenii de aur de-a lungul anilor”, a explicat asistenta în postarea de pe blog.

Nu și-au permis să fie fericiți

Asistenta a dezvăluit că majoritatea oamenilor au realizat, în final, că fericirea era o alegere.

„Frica de schimbare i-a făcut să pretindă, în fața altora și a lor înșiși, că sunt mulțumiți. Dar, în adâncul sufletului, tânjeau să râdă sincer și să aibă din nou o doză de nebunie în viața lor”, a mai detaliat asistenta.

„Viața este o alegere. Este viața TA. Alege conștient, alege înțelept, alege sincer. Alege fericirea”, a încheiat asistenta.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Dumitru
Articolul anterior