Rezultate parțiale a prezidențialelor din România: Cine câștigă detașat alegerile

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, urmat de Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion. 14 candidați au fost pe buletinele de vot, scrie digi24.ro.

Iată cum arată tabloul în această dimineață.

Diferență de sub o mie de voturi între Lasconi și Ciolacu

ACTUALIZARE 08.15 Diferența dintre candidatul PSD, Marcel Ciolacu, și Elena Lasconi, de la USR, a scăzut la sub o mie de voturi.  Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permamentă, după centralizarea voturilor din 99,87% dintre secții, Marcel Ciolacu are cu doar 946 de voturi mai mult decât președinta USR. Rezultele în acest moment: Călin Georgescu: 2.115.038 – 22,92% Marcel Ciolacu: 1.768.738 – 19,17% Elena Lasconi: 1.767.792 – 19,16 Diferență de 0,03% între Ciolacu și Lasconi

ACTUALIZARE 8.00 Diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi a ajuns la 3.340, fiind numărate în prezent voturile din străinătate. Diferența dintre cei doi a scăzut încontinuu pe măsură ce au fost numărate voturile din diaspora. Potrivit datelor AEP, au fost numărate, la această oră, 97,89% din voturile din Diaspora. La nivel procentual, în acest moment, Marcel Ciolacu are 19,18% din voturi, iar Elena Lasconi are 19,15% – respectiv o diferență de 0,03% între candidatul PSD și candidata USR.

Cum s-a împărțit votul din diaspora

ACTUALIZARE 7.40 Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi și în diaspora, arată datele după centralizarea a 97,15% din voturi. El a obținut 43,42% din voturi.

Luptă strânsă pentru locul doi

ACTUALIZARE 7.10 Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade tot mai mult. Momentan, cei doi candidați sunt despărțiți de 4.759 de voturi, după ce centralizarea 99,76% din voturi. Procentual, diferența dintre candidatul PSD și candidata USR înseamnă de 0,05%. Rezultele în acest moment: Călin Georgescu: 2.105.772 – 22,87 % Marcel Ciolacu: 1.767.895 – 19,19% Elena Lasconi: 1.763.230 – 19,14%.

Prezența la vot a fost 52,52%. Au votat 9.459.169 de alegători din țară și 815.784 din străinătate.

Fără precedent! Curtea Constituțională din România cere renumărarea voturilor la primul tur prezidențial

Curtea Constituțională a decis, joi cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua mâine ședința, scrie digi24.ro.

Anunțul oficial al CCR

ACTUALIZARE 15.30: CCR a mai cerut și să îi fie înaintate de către BEC rezultatele reverificării, potrivit comunicatului de presă al instituției. O nouă ședință a Curții va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial formulată de către candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Terheș. De asemenea, CCR precizează că plenul Curții a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu. Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.

ACTUALIZARE 14.25: Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în direct la Digi 24 că renumărarea voturilor se poate face dacă există dovezi temeinice care să impună această decizie. Greblă a subliniat că ar trebui renumărate peste 9 milioane de buletine de vot, care acum sunt în arhivele tribunalelor din județe, iar procedura de reverificare a votului nu se poate face în câteva ore sau o zi. Biroul Electoral Central are programată o ședință astăzi, la ora 16.00.

Moldovenii care au un stagiu de cel puțin 15 ani în R. Moldova și Italia, cumulativ, vor beneficia de pensie

Moldovenii stabiliți în Republica Italiană vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale prin intermediul unui mecanism mai accesibil. Parlamentul a ratificat un acord în domeniul securității sociale, scrie tvrmoldova.md.

Documentul prevede combinarea perioadelor de contribuție pentru stabilirea eligibilității. Respectiv, vor putea fi cumulate perioadele de muncă pentru a se califica la pensie în cazul cetățenilor care au acumulat stagiul minim de 15 ani atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și al Republicii Italiene. Totodată, cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în țara noastră.

Documentul asigură un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți moldoveni, care muncesc sau au muncit în Italia ori trăiesc acolo, dar și pentru italienii stabiliți cu traiul în țara noastră. Prevederile se vor aplica angajaților, lucrătorilor independenți, lucrătorilor detașați, personalului misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc.

Cetățenii vor putea beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală sau de un accident de muncă și de pensii de urmaș. Prestațiile sociale vor fi acordate conform principiului proporțional de calculare a pensiilor. Astfel, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, în conformitate cu legislația națională în domeniu.

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale a fost semnat la data de 31 octombrie 2024. Este al doilea tratat de acest fel pe care îl ratifică Italia, iar, la ședința plenară a participat și ambasadorul Republicii Italiene în țara noastră, Lorenzo Tomassoni.

Cod galben de ninsori în România

Meteorologii din România au emis cod galben de ninsori. În 11 județe va ninge puternic și temperaturile vor scădea semnificativ. În restul țării va ploua, scrie romaniatv.net.

ANM a emis o INFORMARE METEO pentru intervalul 28 noiembrie, ora 22 – 30 noiembrie, ora 18 de precipitații moderate cantitativ, izolat polei, ninsori la munte și strat de zăpadă,
intensificări ale vântului. În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre vest și nord-vest. Vor fi mai ales ploi, iar în Transilvania și Moldova, în seara zilei de vineri (29 noiembrie) și pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă (29/30 noiembrie), local și ninsori sau lapoviță. Izolat se va depune polei.

La munte treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantități de precipitații în general de 10…20 l/mp, iar cu precădere la munte și în sud, pe arii restrânse, peste 25…30 l/mp.

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în zona montană înaltă, cu viteze de până la 40…60 km/h.

Sâmbătă (30 noiembrie), vântul se va intensifica în sud-vest și sud, unde vor fi viteze de 45…55 km/h, iar la altitudini mari în Carpații Meridionali și în Munții Banatului rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă
Articolul anterior
Moldoveanul Oleg Spînu, duet de excepție la Vocea României: A atins inimile tuturor
Articolul următor