Din ianuarie, 2025, am putea avea deconectări de energie electrică care vor dura câteva ore. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, la o emisiune de la TVR Moldova. Potrivit oficialului, acest lucru se poate întâmpla în cazul celui mai pesimist scenario, când nu vor fi livrate gaze spre centrala de la Cuciurgan pentru a genera energie electrică pentru malul drept al Nistrului, scrie n4.md.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Noi s-ar putea să avem niște deconectări, dar acele deconectări se vor măsura în ore, nu în săptămâni sau în luni. Ele se vor întâmpla de ce? Pentru că ai nevoie pur tehnic de adaptare de import a energiei electrice prin România, în cel mai pesimist scenariu. Vom fi nevoiți să creăm așa-numite interconectări insulare, pe granița de vest a Republicii Moldova cu sistemul energetic din România, pe liniile de 110 kV, adică cele izolate de liniile de 400 kV, care pot fi afectate de eventuale distrugeri din Ucraina.”
Dorin Recean a subliniat că acest scenariu va fi posibil în cazul în care „Gazprom” nu-și va onora obligațiile contractuale și pe malul stâng nu vor fi livrate gaze naturale pentru producerea energiei electrice.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Primul lucru ce se va întâmpla, noi vom cumpăra energie electrică din Vest prin România, fie din România, fie din alte țări, dar pe liniile Isaccea-Vulcănești, dar și pe liniile din Nord eventual. Al doilea lucru – vom crește capacitatea de producere locală a energiei electrice, inclusiv la Termoelectrica aici, la Chișinău, dar și la celelalte centrale disponibile, inclusiv vom activa în măsura posibilității hidrocentrala de la Costești acolo, cu capacitatea ei, ea este mică, dar totuși, deci vom asigura că toată energia verde eoliană și fotovoltaică, la fel va fi livrată pe piața locală.”
Reamintim că premierul Dorin Recean a anunțat că va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic, începând din 16 decembrie, ca măsură de prevenire a unei posibile crize energetice, în contextul riscurilor semnificative de întrerupere a livrărilor de energie.