Peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate în localitățile din țară, dar și în diasporă, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”. Activitățile culturale vor începe joi, 19 decembrie, și se vor încheia pe 16 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În întreaga țară sunt programate peste 43 de spectacole artistice, cu participarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”; „Moldova Concert” cu ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, „Mugurel”, formațiile „Milenium” și „Noroc”; Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” – cu ansamblul „Folclor”, Accordion Band „Concertino”; Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu formația Enigma Romilor, precum și artiști independenți.
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și Teatrul Republican „Luceafărul” vor duce „Magia Crăciunului” în casele de cultură din 7 sate și orașe din țară.
În total 11 ansambluri și formații de muzică și dans, dar și artiști independenți vor merge să evolueze pe scenele caselor de cultură din aproape 40 de localități, sate și orașe de pe întreg teritoriul țării, inclusiv UTA Găgăuzia.
Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Experiența de anul trecut arată că e bine ca „Hai acasă de Crăciun” să însemne toată Moldova, nu mai există centru și periferie, capitală și provincie, avem un public dornic de oameni talentați, de artiști profesioniști – pe scenele caselor de cultură, majoritatea renovate și dotate cu echipamente și mobilier corespunzător, prin programul Satul European.
Întreaga Moldovă este înfometată de momente cultural-artistice. Scopul nostru e să aducem bucuria spectacolului de calitate la cât mai mulți spectatori prețuitor de valori și tradiții autentice și să contribuim la unitatea dintre oameni.”
Cetățenii din diasporă, care nu reușesc să vină acasă, au ocazia să savureze tradițiile sărbătorilor de iarnă împreună cu actorii teatrului „Ion Creangă” la Berlin și Frankfurt, în perioada 19 – 22 decembrie.
Turneul „Povești de Crăciun” are în ofertă basmul „Mama este soarele”, comedia muzicală „Soacra cu trei nurori”, jocuri captivante pentru cei mici și un program autentic cu datini și tradiții la cumpăna dintre ani.
Administrațiile publice locale sunt îndemnate, de asemenea, să pună în valoare tradițiile locului, prin organizarea de târguri, expoziții de artizanat, concerte cu artiști locali sau ateliere interactive. Aceste activități au scopul de a promova identitatea unică a fiecărei localități, întărind, în același timp, coeziunea și spiritul comunitar.
Mai multe informații despre ora, data și locația evenimentelor, în agenda „Hai acasă de Crăciun”