Cât costă și unde puteți procura polița medicală pentru anul 2025

CNAM va demara pe 1 ianuarie procesul de achitare a primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă pentru anul 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Persoanele care se asigură în mod individual vor putea să achite începând de miercuri, 1 ianuarie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2025.
Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului.

Valoarea primei în sumă fixă pentru 2025 a rămas la nivelul anului curent – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în continuare de facilități la plata primei:

1264 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
1895 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
2527 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;
5054 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, mediator, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Dacă fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, persoanele care desfășoară activitate independentă, avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii etc. sunt concomitent pensionari sau dețin grad de dizabilitate, ei au obligația să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2025.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale. De asemenea, pot plăti prima de asigurare prin MPay la terminalele de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM.

La achitarea primei de asigurare în sumă fixă, cetățenii introduc codul numeric personal (IDNP-ul). Astfel, atenționăm întreprinzătorii individuali, cum ar fi fondatorii de întreprindere individuală sau de gospodărie țărănească, la fel să facă plata utilizând codul numeric personal, nu codul fiscal al entității. Dacă achitarea va fi făcută folosind codul fiscal al entității, fondatorii menționați în ordinul de plată nu vor obține statut de asigurat în sistemul de asigurare medicală obligatorie.

Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti de la 1 aprilie prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei, și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil până pe 31 ianuarie 2026.

CNAM recomandă ca prima în sumă fixă să fie achitată în luna ianuarie pentru ca beneficiarii să aibă, în continuare, acces la servicii de sănătate și îngrijire medicală.

Cetăţenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât din reţeaua fixă, cât şi mobilă) sau solicita informaţii prin e-mail – suport@cnam.gov.md.

Recidivist condamnat la ani grei de închisoare pentru o crimă comisă cu cruzime extremă

Bărbatul care în aprilie 2024 a dat foc unui alt bărbat în urma unui conflict, provocându-i leziuni grave care au dus la deces și-a aflat sentința, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea recentă de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a unei sentințe de condamnare a unui bărbat de 43 de ani pentru comiterea infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care s-a soldat cu decesul victimei (art.151 alin.4 din Codul penal).       

Astfel, potrivit sentinței, inculpatul a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de 14 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis.

Conform învinuirii înaintate de către procurorii de la Chișinău, la data de 14 aprilie 2024, pe timp de noapte, inculpatul, în timp ce se afla în ospeție la un bărbat din mun.Chișinău, după consumarea în exces a băuturilor alcoolice, spontan și fără careva motive a inițiat un conflict cu acesta.

Pe fundalul escaladării conflictului, în  scop de răzbunare, în urma unor observații făcute de către partea vătămată inculpatului cu referire la trecutul său criminal și a statutului acestuia în lumea criminală, pe perioada ispășirii pedepsei în penitenciar, dânsul, manifestând o cruzime deosebită, a luat din preajma sa o sticlă cu benzină, pe care a aruncat-o peste corpul victimei și i-a dat foc.

Ulterior, victima a fost preluată de către ambulanță și transportată la IMSP „Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie”, pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma leziunilor suportate, care au fost apreciate drept grave conform raportului de expertiză, la 26 aprilie 2024, victima a decedat.

Inculpatul a pledat nevinovat. 

Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind judecat pentru mai multe infracțiuni, petrecând în locurile de detenție peste 20 de ani.  

Urmărirea penală a fost exercitată de organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție Chișinău cu suportul ofițerilor de sector al Sectorului de Poliție Vadul lui Vodă.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

ULTIMA ORĂ! Tarife noi pentru energie termică în Chișinău, Bălți și Comrat. Locuitorii Capitalei vor plăti cu aproape 40% mai mult pentru încălzirea centralizată

Locuitorii din Chișinău, Bălți și Comrat vor plăti mai mult pentru căldură. Noile prețuri au fost aprobate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Locuitorii municipiului Chișinău vor achita mai mult pentru încălzirea centralizată. Asta după ce ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru căldura livrată de Termoelectrica, care de astăzi va fi de 2510 lei pentru o gigacalorie, în creștere cu 38 la sută față de prețul existent, scrie libertv.md.

În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a aprobat noile tarife pentru energia termică, fără obiecții din partea furnizorilor. Aceste tarife vor fi aplicate consumatorilor în funcție de regiunea și furnizorul de energie termică.

Lista noilor tarife:

  • S.A. „Termoelectrica”: 2 510 lei/Gcal;
  • S.A. „CET-Nord”: 2 126 lei/Gcal;
  • Î.M. „Rețelele și Centralele Termice Comrat”: 3 222 lei/Gcal;
  • Î.M. „Servicii comunale Glodeni”: 2 205 lei/Gcal;
  • S.A. „Comgaz-Plus”: 3 603 lei/Gcal;
  • Î.M. „Antermo”: 2 293 lei/Gcal;
  • S.A. „Apă-Canal Chișinău”: 2 682 lei/Gcal.

Autoritățile promit măsuri de sprijin imediate dacă se scumpește curentul electric

Guvernul va veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, și a fost făcută în contextul în care astăzi, Agenția Naționale pentru Reglementare Energetică va decide noile prețuri la lumină, transmite IPN.

„Astăzi, pe malul drept al Nistrului, avem lumină și gaz datorită deciziilor responsabile pe care le-am luat împreună. Ca să fie clar pentru toată lumea: pe lângă resursele noastre de generare, lumina, căldura și gazul vin la noi din România, Ucraina și piața europeană”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Daniel Vodă, Rusia încearcă să șantajeze prin Gazprom, îi ține în frig pe oamenii din regiunea transnistreană și distribuie dezinformare, învinuind propria subsidiară de datorii invalidate de un audit internațional.

„ANRE va anunța în curând ajustările pentru prețurile la electricitate, iar noi, cum a solicitat și premierul Dorin Recean, vom veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Vom discuta cu autoritățile locale și despre situația din regiuni”, a precizat Daniel Vodă.

El a menționat că, în condițiile stării de urgență, autoritățile au toate pârghiile la îndemână. CSE colectează în permanență informații privind situația din toată țara, iar celula interinstituțională de la Guvern asigură un răspuns coordonat în sectorul energetic.

Astăzi, începând cu ora 11.00, ANRE se convoacă în ședință pentru a examina solicitările de majorare a tarifelor la energia electrică. Potrivit demersului Premier Energy, consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatorii casnici) ar urma să achite un tarif de 5,13 lei/kWh, în comparație 2,34 lei/kWh (fără TVA) în prezent. Consumatorii casnici deserviți de FEE-Nord ar putea achita un tarif de 4,53 lei/kWh. În prezent, aceștia achită pentru lumină un tarif de 2,84 lei/kWh.

33 de șoferi prinși beți la volan în weekendul trecut
Articolul anterior
Un bărbat din Ungheni a primit ani grei de închisoare pentru că și-a ucis soacra. Detalii din anchetă
Articolul următor