Angajații Poliției de Frontieră, în comun cu reprezentanții Procuraturii Hîncești, au destructurat un grup infracțional specializat în migrație ilegală.
Gruparea facilita trecerea ilegală a cetățenilor ucraineni, suspectați că ar putea fi recrutați în conflictul armat din Ucraina. Rețeaua era formată din conaționali, preponderent din regiunea transnistreană, dar și cetățeni ucraineni.
Ca urmare a investigațiilor operative, polițiștii de frontieră au identificat și reținut un membru al acestei rețele. Acesta s-a dovedit a fi un cetățean de 39 de ani, care avea rolul de transportator. Persoana în cauză, a fost depistată la volanul unui automobil pe care îl conducea, pe un drum național.
În timpul perchezițiilor, asupra suspectului și în autoturismul său au fost depistați bani în diferite valute, un telefon mobil și un binoclu. Obiectele au fost ridicate și expediate spre expertiză.
Persoana a fost reținută pentru 72 de ore, iar mijlocul de transport a fost indisponibilizat și sigilat până la finalizarea anchetei. Suspectul este cercetat penal conform articolului 362¹, infracțiune ce prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 12 ani, amendă cuprinsă între 6 000 și 8 000 de unități convenționale, precum și interdicția de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o activitate pe o perioadă de 3-5 ani.
Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, persoana beneficiază de prezumția nevinovăției.
Tragedie cumplită! Cel puțin 98 de persoane au murit și 150 de răniți după prăbușirea unui acoperiș într-un club din Republica Dominicană
Cel puțin 98 de persoane au fost ucise și alte peste 150 au fost rănite după ce acoperișul unui club de noapte s-a prăbușit în Santo Domingo,capitala Republicii Dominicane, în noaptea de luni spre marți, transmite BBC citat de hotnews.ro.
Printre victime s-au numărat și un guvernator provincial și fostul jucător de baseball dominican Octavio Dotel, care a jucat 15 sezoane în Major League Baseball. Dotel, în vârstă de 51 de ani, a murit în drum spre spital după ce a fost scos din moloz.
Incidentul s-a petrecut la primele ore ale zilei de marți, la un concert susținut de popularul cântăreț de merengue Rubby Pérez la clubul de noapte Jet Set. Cântărețul se numără printre cei prinși în dărâmături.
Sute de oameni se aflau în interiorul locației și aproximativ 400 de salvatori încă mai caută supraviețuitori sub dărâmături.
Într-o înregistrare video făcută cu telefonul mobil și distribuită pe rețelele de socializare, se poate vedea un bărbat care stă lângă scenă spunând „ceva a căzut din tavan”, în timp ce arată spre acoperiș.
În înregistrare, cântărețul Rubby Pérez pare, de asemenea, să se uite spre zona indicată de bărbat.
În mai puțin de 30 de secunde, se aude un zgomot, iar o femeie este auzită strigând „Tată, ce s-a întâmplat cu tine?”.
Unul dintre membrii trupei lui Rubby Pérez a declarat presei locale că clubul era plin când s-a produs prăbușirea „în jurul orei 1 dimineața”.
„Am crezut că a fost un cutremur”, a spus muzicianul.
Directorul Centrului de operațiuni de urgență (COE), Juan Manuel Méndez, a declarat că speră că mulți dintre cei îngropați sub acoperișul prăbușit sunt încă în viață.
Jet Set este un club de noapte popular în Santo Domingo care găzduiește în mod regulat concerte de muzică dance în serile de luni. Erau prezenți politicieni, sportivi și alte figuri proeminente.
Președintele dominican Luis Abinader s-a deplasat la fața locului marți dimineața și a decretat trei zile de doliu național în memoria victimelor tragediei.
Tiraspolul extinde starea de urgență
Din cauza crizei energetice și a livrărilor reduse de gaze naturale, regiunea transnistreană nu iese din starea de urgență. Până pe 9 mai a fost extinsă perioada situației excepționale, la decizia administrației de la Tiraspol, transmite IPN.
Prelungirea stării de urgență a fost aprobată astăzi, la ședința extraordinară a așa-numitului parlament local, la inițiativa liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Surse oficiale au comunicat pentru corespondentul agenției că aleșii locali au votat în unanimitate pentru extinderea perioadei în care regiunea transnistreană va rămâne în stare excepțională.
Criza energetică se menține din cauza limitării volumelor de gaze livrate regiunii transnistrene, iar măsurile speciale sunt necesare pentru stabilizarea situației social-economice, explică administrația de la Tiraspol.
Astfel, până la data de 9 mai starea de urgență va avea o durată de patru luni în stânga Nistrului. Situația excepțională a fost decretată prima dată pe 9 decembrie 2024 și a fost prelungită de câteva ori. Printre măsurile instituite sunt interzicerea exportului de energie, restricționarea tranzacțiilor financiare și a circulației mărfurilor, economisirea resurselor energetice în instituții și întreprinderi.
ALERTĂ METEO! Cod portocaliu de ninsori și vânt puternic la hotar cu Republica Moldova. Vremea continuă să fie deosebit de rece
Meteorologii români au emis miercuri dimineață alerte cod galben şi cod portocaliu de vânt și viscol în toată țara, valabile pentru ziua de joi. În același timp, meteorologii au prelungit avertizarea de vreme deosebit de rece, brumă şi îngheţ la sol până vineri seară, scrie hotnews.ro.
Codul galben de intensificări ale vântului, viscol și strat de zăpadă intră în vigoare mâine, 10 aprilie, de la ora 09.00 și este valabil până seara, la ora 23.00.
În cea mai mare parte a țării vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m rafalele vor fi de 75…85 km/h.
În cea mai mare parte a Carpaților Orientali și local în Carpații Occidentali va ninge și va fi viscol. În Maramureș, Transilvania și Moldova, iar spre seară local și în estul Munteniei și în Dobrogea vor predomina ninsorile care temporar vor fi viscolite.
Se va depune strat nou de zăpadă în medie de 10…20 cm la munte și în general de 5…10 cm în sudul și estul Transilvaniei și local în Moldova.
Tot pentru ziua de joi, ANM a emis două alerte cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului și ninsori viscolite. Prima alertă este valabilă în intervalul 10 aprilie, ora 12 – 10 aprilie, ora 23 și vizează zona de munte și zona joasă a județelor Mehedinți, Dolj și Olt. Aici, vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de 70…90 km/h.
În Carpații Meridionali, Carpații de Curbură, Munții Banatului și local în Munții Apuseni vântul va sufla tare cu viteze de 70…85 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m rafale vor fi de 85…120 km/h și va fi viscol puternic și vizibilitate foarte redusă, sub 50 m.
Codul galben de vânt și viscol este valabil în intervalul 10 aprilie, ora 9 – 10 aprilie, ora 23. Codurile portocaliu de vânt și ninsori sunt valabile între 10 aprilie, ora 12 – 10 aprilie, ora 23, respectiv 10 aprilie, ora 15 – 10 aprilie, ora 21
A doua alertă cod portocaliu este în vigoare în intervalul 10 aprilie, ora 15 – 10 aprilie, ora 21, și vizează județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași. Aici, vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de 70…90 km/h, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi foarte redusă, sub 50 m.
Vremea continuă să fie deosebit de rece
În același timp, ANM anunţă că în perioada 9 aprilie, ora 10 – 11 aprilie, ora 21, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât şi noaptea.
Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 şi 12 grade, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 şi 4 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade. Local se va produce brumă şi îngheţ la sol.
Potrivit meteorologilor, vor fi intervale cu precipitaţii, ninsori la munte, predominant ninsori în centru, nord şi nord-est şi mixte în restul teritoriului.
Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h în cea mai mare parte a ţării.