Roșii, negre sau albe, coacăzele sunt o bucurie a fructelor de vară. Arată ca niște mici bomboane, iar aroma lor puternică este mai dulce decât a merișoarelor. Ți le prezentăm în două rețete care arată delicios.
Cel mai adesea coacăzele sunt folosite pentru gemuri, dulcețuri, sosuri sau pentru că arată atât de bine, doar pentru decorarea unor preparate.
Sunt bogate în antioxidanți, la fel ca toate fructele de pădure, ceea ce le face o alegere minunată în regimul alimentar zilnic. De asemenea, au un conținut mare de fibre și puține calorii, excelente atunci când vrei să slăbești.
Potasiul, vitamina C și magneziul sunt alte trei beneficii pe care le primești de la aceste fructe.
Cele mai multe rețete sunt dedicate sosurilor și dulcețurilor, dar dacă vrei să le consumi într-o varianta cât mai apropiată de starea lor naturală îți dăm câteva idei bune.
Tarta de vară cu coacăze
Ingrediente
- 250g coacaze negre,
- 250g coacăze roșii ,
- 60ml frișcă lichidă,
- 2 linguri amidon,
- 2 linguri făină,
- 3 linguri zahăr,
- 5 gălbenușuri,
- 1 păstaie vanilie,
- 480ml lapte,
- 80g+1 lingură miere,
- 180g biscuiți cu cacao zdrobiți,
- 80g unt
Metoda de preparare
Pregătește blatul:
Încinge cuptorul la 180C. Topește untul și amestecă-l cu biscuiții zdrobiți și 1 lingură de miere. Întinde acest amestec pe baza unei tăvi pătrate (23x23cm) ridicând amestecul și pe pereții ei. Pune la copt 12-15 minute și lasă apoi să se răcească complet.
Pregătește umplutura:
Umple, mai întâi, un bol mare cu apă foarte rece și pune deasupra lui un alt bol mai mic.
Încălzește laptele cu miezul de la păstaia de vanilie până aproape de punctul de fierbere. Ia de pe foc și lasă să stea 20 de minute.
Bate gălbenușurile cu 80g miere și 3 linguri de zahăr. Cerne făina și amidonul peste acest amestec și continuă să mixezi până când se încorporează.
Pune din nou laptele la încălzit și când e aproape să dea în clocot ia-l de pe foc și toarnă-l, puțin câte puțin, peste amestecul cu gălbenușuri.
Pune din nou amestecul pe foc și gătește-l timp de 3 minute până când începe să se îngroașe. Strecoară-l apoi în bolul așezat deasupra celui plin cu apă rece. Adaugă 1 lingură de unt și amestecă. Lasă crema să se răcească.
Asamblează tarta:
Bate frișca și încorporează-o în crema pregătită mai devreme. Toarnă totul în tavă în care ai pregătit blatul din biscuiți. Presară deasupra coacăzele proaspete. Lasă prăjitura la frigider cel puțin 30 de minute înainte să o servești.
Salata cu piept de rață și coacăze
Ingrediente
- 50g nuci prăjite,
- 350g carne de rață (piept),
- 3 linguri ulei de măsline,
- 6 linguri oțet de vin,
- 75g frunze salată verde ,
- 100g coacăze negre și roșii (poate fi și amestec cu alte fructe de pădure),
- sare,
- piper
Metoda de preparare
Crestează pielea de pe pieptul de rață. Condimentează cu sare și piper și prăjește-l la foc mediu într-o tigaie neaderentă. Mai întâi cu pielița în jos, 3-4 minute, până când aceasta se rumenește, apoi întoarce pieptul de rață și lasă-l cel puțin 5 minute sau mai mult în funcție de cât de pătrunsă vrei să fie carnea.
Scoate carnea și lasă-o să se răcească 5 minute, apoi feliază-o subțire.
Așează frunzele de salată pe un platou. Pune feliile de carne, presară coacăzele și nucile tocate și toarnă uleiul amestecat cu oțet, sare și piper.