Aliații europeni, de acord să nu ridice sancțiunile împotriva Moscovei

Aliații Ucrainei, reuniți în prezența lui Volodimir Zelenski, au exclus joi orice ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei și au în vedere, în schimb, consolidarea acestora pentru a spori presiunea asupra Moscovei în vederea angajării unor negocieri de pace.

France’s President Emmanuel Macron speaks during a press conference following a summit for „coalition of the willing” at the Elysee Palace, in Paris, on March 27, 2025.,Image: 980176622, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Accorsini Jeanne/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aliații Ucrainei au „convenit în unanimitate” că sancțiunile împotriva Moscovei nu ar trebui ridicate, a anunțat Macron, care a inițiat summitul.

„Nu are sens să punem capăt sancțiunilor până când pacea nu este cu adevărat restabilită și, din păcate, suntem încă departe de acest lucru”, a declarat și cancelarul german, Olaf Scholz, la finalul summitului, apreciind că ar fi „o greșeală gravă” să facem acest lucru acum.

„Dimpotrivă, ceea ce am discutat este modul în care putem spori sancțiunile”, a precizat premierul britanic Keir Starmer, care se afla lângă președintele ucrainean.

„Am discutat planurile de restabilire a păcii, mobilizarea forțelor armate și planurile operaționale, fie pe cale aeriană, terestră sau maritimă’, a adăugat oficialul britanic. Vă vom sprijini pe deplin atâta timp cât va fi necesar”, a dat el asigurări.

La rândul său, Zelenski a susținut că „Rusia nu dorește niciun fel de pace”. Și a subliniat eforturile privind garanțiile de securitate pe care europenii le-ar putea oferi „în zilele și săptămânile următoare”.

Summitul, care a durat mai mult de trei ore la Palatul Elysee, era destinat în special discutării garanțiilor de securitate pentru Kiev, inclusiv o posibilă desfășurare militară europeană ca parte a unui viitor acord de pace cu Rusia, care este încă foarte ipotetic.

Statele Unite ar trebui să participe la următoarea reuniune a coaliției țărilor care sprijină Kievul, a declarat premierul italian, Giorgia Meloni, după participarea la summitul de la Paris găzduit de Macron, a transmis agenția italiană de presă ANSA

.„Acum este important să putem extinde încetarea parțială a focului la infrastructura civilă, cum ar fi școlile și spitalele, cu scopul de a ajunge la o încetare totală a focului”, a declarat Meloni în timpul summitului, potrivit biroului său.

Meloni a subliniat importanța continuării colaborării cu Statele Unite pentru a pune capăt conflictului și a ajunge la o pace care să asigure suveranitatea și securitatea Ucrainei, sperând în implicarea unei delegații americane la următoarea reuniune de coordonare, potrivit Agerpres.

Concluziile summitului de la Paris privind Ucraina:

Liderii europeni au subliniat că „nu este momentul” pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, în timp ce au atras atenția asupra tacticilor folosite de Moscova în negocierea cu SUA și Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că în prezent nu există unanimitate în rândul tuturor participanților la summitul de la Paris cu privire la trimiterea unei forțe de reasigurare conduse de Europa în Ucraina, deși a subliniat că această unanimitate nu este necesară.

Macron a prezentat structura unei viitoare garanții de securitate propuse de „coaliția voluntarilor”, cu sprijin suplimentar pentru armata ucraineană, o forță de reasigurare staționată departe de linia frontului, dar care oferă sprijin în zone „strategice”, și un efort mai amplu de reînarmare și coordonare mai bună între țările participante.

La acest capitol, importantă este și poziția României, iar Ilie Bolojan a afirmat că în vreme ce va servi drept rută de tranzit, țara noastră nu va trimite militari în Ucraina. Reuters a scris că forța de reasigurare ar putea fi staționată nu doar în Ucraina, dar și în țări adiacente, precum România.

Președintele francez a declarat că Europa trebuie să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv unul în care inițiativa sa de securitate nu ar fi sprijinită de SUA, dar a părut să sugereze în mod repetat că președintele american Donald Trump s-ar putea răzgândi odată ce devine clar că Rusia nu se angajează cu bună credință în planurile sale.

Premierul britanic Keir Starmer a confirmat planurile șefilor armatei franceze, britanice și germane de a se deplasa la Kiev pentru a ajuta la planificarea sprijinului pentru viitoarea armată ucraineană, ca parte a unui efort mai amplu de a oferi reasigurare țării, precum și o nouă reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei „pentru a mobiliza mai mult ajutor militar și a menține Ucraina în luptă”.

De asemenea, Starmer a atras atenția în mod repetat Rusiei că „se joacă și câștigă timp”, afirmând că ar dori să vadă progrese spre un armistițiu în „zile și săptămâni, nu luni și luni”.

ChatGPT, nivel record de utilizare. Ce funcție a atras un milion de utilizatori

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record. Funcția de generare de imagini a dus săptămâna trecută la o creştere record a numărului de utilizatori ai chatbotului ChatGPT, dezvoltat de OpenAI. Serverele au fost nevoite să limiteze accesului la funcție, scrie evz.ro.

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record

Noua funcţie a permis utilizatorilor să creeze imagini inspirate din stilul desenelor realizate de celebrul studio japonez de animaţie Studio Ghibli, cunoscut pentru filme precum ”Spirited Away” şi ”My Neighbor Totoro”. Numărul mediu de utilizatori activi săptămânal a depăşit pentru prima dată în acest an pragul de 150 de milioane.

„Am adăugat un milion de utilizatori doar în ultima oră”, a scris CEO-ul OpenAI, Sam Altman, pe platforma X.

Noua funcție are un succes formidabil

Aplicaţia ChatGPT a înregistrat săptămâna trecută maxime istorice la capitolele utilizatori activi, venituri din abonamente şi descărcări. Lansarea actualizărilor modelului GPT-4o, care include funcţii avansate de generare a imaginilor, a fost foarte importantă.

Descărcările globale ale aplicaţiei şi numărul de utilizatori activi săptămânal au crescut cu 11%, respectiv 5%, comparativ cu săptămâna precedentă, iar veniturile din achiziţii în aplicaţie au urcat cu 6%.

CEO-ul Open AI, Sam Altman, este foarte încântat. „Este minunat să vedem cât de mult iubesc oamenii imaginile generate în ChatGPT. Dar plăcile noastre GPU aproape că se topesc”, a comentat Altman despre popularitatea explozivă a funcţiei.

Au apărut și controverse

Utilizarea extensivă a acestei funcţii în stilul Studio Ghibli a venit și controverse. Un avocat a declarat că legea nu este foarte clară.

”Peisajul legal în privinţa imaginilor generate de AI care imită stilul distinctiv al Studio Ghibli este încă incert. Legea drepturilor de autor protejează în general exprimările concrete, nu şi stilurile artistice în sine”, a explicat Evan Brown, partener la firma de avocatură Neal & McDevitt.

OpenAI nu a oferit un răspuns imediat la întrebările privind datele utilizate pentru antrenarea modelelor AI şi legalitatea noii funcţii. În 20216, co-fondatorului Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, a declarat că nu acceptă arta generată de inteligenţa artificială.

”Sunt profund dezgustat. Nu mi-aş dori niciodată să includ această tehnologie în munca mea”, spunea Miyazaki după ce i s-a arătat o randare AI timpurie.

Performanță mondială: Pentru prima dată, un ficat de porc a fost transplantat unui om

Un ficat de porc a fost transplantat pentru prima dată unui pacient uman, au anunţat miercuri cercetătorii chinezi care au realizat această performanţă medicală, în contextul în care şi alte transplanturi experimentale de la animale la oameni au fost deja făcute cu succes în ultimii ani.

Noua performanţă, descrisă pe larg în revista Nature de echipa de cercetători de la Universitatea din Xi’an, reprezintă pentru moment doar un experiment, fără să aibe o aplicabilitate medicală imediată: beneficiarul era o persoană aflată în moarte cerebrală, informează AFP, citată de Agerpres.

Donatorul a fost un porc miniatural, modificat genetic pentru a creştere şansele de reuşită ale transplantului. Operaţia a fost realizată pe 10 martie 2024.

Ficatul transplantat a funcţionat timp de 10 zile. Apoi, cercetătorii chinezi au pus capăt experimentului, la cererea familiei beneficiarului.

Trebuie menţionat totuşi faptul că pacientul dispunea în continuare de ficatul său original: în acest caz a fost vorba despre o grefă „auxiliară”. Ideea constă în a le propune pacienţilor un organ de tranziţie înainte ca medicii să găsească un ficat sănătos provenit de la un donator uman.

Ficatul transplantat „a funcţionat cu adevărat bine” şi „a sintetizat fără probleme bilă”, cum ar fi albumină, a declarat într-o conferinţă de presă Lin Wang, coautor al studiului.

Potrivit unor experţi care nu au participat însă la studiu, acesta reprezintă un mare pas înainte, dar nu ar trebui considerat totuşi o dovadă a faptului că un ficat de porc ar putea înlocui cu adevărat un organ uman.

Acestea sunt rezultate „de valoare şi impresionante”, dar „nu pot înlocui transplantul unui ficat provenit de la un donator uman – în orice caz nu pe termen scurt”, a avertizat profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford.

„Este un studiu util pentru a arăta compatibilitatea acestor ficaţi modificaţi genetic cu un pacient uman”, a rezumat el.

În orice caz, experimentul din China a confirmat faptul că porcul are potenţialul de a fi cel mai potrivit animal pentru dezvoltarea unor organe destinate transplantului uman.

Mai multe experimente medicale, realizate în ultimii ani în Statele Unite, au permis deja transplanturi de rinichi şi de inimi de porc. Deşi acei pacienţi arareori au supravieţuit pentru mult timp, unul dintre ei, care a primit un rinichi de porc în noiembrie 2024, este încă în viaţă.

Cu toate acestea, ficatul reprezintă o problemă cu un grad mai mare de complexitate, deoarece el este un organ ce are mult mai multe funcţii decât are, de exemplu, inima.

Chișinău – oraș finalist pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2028

Forumul European de Tineret a publicat ieri, 2 aprilie, lista scurtă a orașelor finaliste care vor lupta pentru titlul prestigios de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2028, iar printre acestea se numără și Chișinău. Despre aceasta a anunțat Primăria capitalei, scrie provincial.md.

Această nominalizare vine ca rezultat al eforturilor susținute și a angajamentului ferm al autorităților locale și al instituțiilor și organizațiilor de tineret din municipiul Chișinău.

Echipa Centrului Municipal de Tineret Chișinău împreună cu organizațiile de tineret sub egida Primăriei Chișinău vor lucra la elaborarea unui plan complex de activități pentru tineri care urmează a fi prezentat către juriul european, ca urmare în luna noiembrie să aflăm rezultatele finale!

Anunțul lui Zelenski, după summitul crucial de la Paris
Articolul anterior
Moscova vrea să contribuie la misiunea către Marte a SpaceX, planificată de Musk
Articolul următor
Close menu