Moscova vrea să contribuie la misiunea către Marte a SpaceX, planificată de Musk

Rusia ar putea furniza o mică centrală nucleară pentru o misiune pe Marte planificată de antreprenorul şi CEO-ul SpaceX Elon Musk, a declarat joi trimisul preşedintelui Vladimir Putin pentru cooperare internaţională, Kirill Dmitriev, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Acesta a declarat că Moscova ar putea discuta oferta cu Musk prin videoconferinţă.

Propunerea vine după ce preşedintele american, Donald Trump, a lansat discuţii cu Rusia în vederea relansării relaţiilor bilaterale, care se aflau la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Moscova încearcă să dezvolte cooperarea economică cu Washingtonul, chiar dacă sancţiunile americane împotriva Rusiei din cauza conflictului rămân în vigoare.

Musk, un apropiat al lui Trump, a declarat la începutul acestei luni că racheta sa Starship va decola spre Marte până la sfârşitul anului viitor, în pofida mai multor teste eşuate şi pe fondul scepticismului unor experţi în spaţiu cu privire la calendarul proiectat de Musk.

Într-o postare pe X, Musk a scris că transportul oamenilor pe Marte ar putea avea loc in 2029, dar că „2031 este mai probabil”. El a vorbit anul trecut despre planurile de a construi „un oraş autonom în aproximativ 20 de ani” pe Marte, lucru care ar avea nevoie de o sursă de energie.

Vorbind la Murmansk în marja Forumului Arctic, Dmitriev, care este şi şeful unui fond care lucrează pentru a atrage investitori străini, a declarat că Rusia ar putea contribui mult la o potenţială misiune pe Marte.

„Rusia poate oferi o centrală nucleară de mici dimensiuni pentru o misiune pe Marte şi alte capacităţi tehnologice avansate”, a declarat el, citat de agenţia de presă de stat RIA.

„Credem că Rusia are multe de oferit pentru o misiune pe Marte, deoarece avem unele tehnologii nucleare care cred că ar putea fi aplicabile”, a adăugat el, spunând că Rusia consideră importantă cooperarea cu Musk, pe care Dmitriev l-a salutat ca fiind „un mare vizionar”.

Iuri Borisov, şeful de atunci al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, a declarat anul trecut că Rusia şi China iau în considerare amplasarea unei centrale nucleare pe Lună în perioada 2033-2035, ceea ce, în opinia sa, ar putea permite într-o zi construirea de aşezări lunare.

Rusia a declarat în 2022 că va începe să lucreze la propria sa misiune pe Marte după ce Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a suspendat un proiect comun după începerea războiului.

Chișinău – oraș finalist pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2028

Forumul European de Tineret a publicat ieri, 2 aprilie, lista scurtă a orașelor finaliste care vor lupta pentru titlul prestigios de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2028, iar printre acestea se numără și Chișinău. Despre aceasta a anunțat Primăria capitalei, scrie provincial.md.

Această nominalizare vine ca rezultat al eforturilor susținute și a angajamentului ferm al autorităților locale și al instituțiilor și organizațiilor de tineret din municipiul Chișinău.

Echipa Centrului Municipal de Tineret Chișinău împreună cu organizațiile de tineret sub egida Primăriei Chișinău vor lucra la elaborarea unui plan complex de activități pentru tineri care urmează a fi prezentat către juriul european, ca urmare în luna noiembrie să aflăm rezultatele finale!

Ce urmează pentru economia mondială, aflată deja în dificultate, după noile taxe vamale anunțate de Trump

Cea mai recentă rundă de tarife comerciale ale SUA, prezentată miercuri, va diminua şi mai mult vigoarea unei economii mondiale care abia şi-a revenit din creşterea inflaţiei post-pandemice, o economie îngreunată de datorii record şi neliniştită de conflictele geopolitice, comentează Reuters, potrivit digi24.ro.

În funcţie de modul în care preşedintele Donald Trump şi liderii altor ţări vor acţiona acum, ar putea fi vorba de un punct de cotitură pentru un sistem globalizat care, până acum, a luat de bună forţa şi fiabilitatea Americii, cea mai mare componentă a sa. Dar în lunile următoare vor prevala pur şi simplu efectele de creştere a preţurilor – şi, prin urmare, de diminuare a cererii – după ce noile taxe vor fi aplicate la mii de bunuri cumpărate şi vândute de consumatori şi companii de pe întreaga planetă.

„O văd ca pe o derivă a economiei americane şi globale către performanţe mai slabe, mai multă incertitudine şi, posibil, îndreptându-ne către ceea ce am putea numi o recesiune globală”, a declarat Antonio Fatas, macroeconomist la şcoala de afaceri INSEAD din Franţa. „Ne îndreptăm către o lume care este mai rea pentru toţi, deoarece este mai ineficientă”, a comentat Fatas, care a fost consultant pentru Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Vorbind miercuri în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump a anunţat că va impune un tarif de bază de 10% pentru toate importurile şi a prezentat un tabel care arată taxe mai mari pentru unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai ţării, inclusiv 34% pentru China şi 20% pentru Uniunea Europeană.

Un tarif de 25% pentru automobile şi piese auto fusese deja confirmat anterior. Trump a declarat că tarifele vor readuce în Statele Unite capacităţi de producţie vitale din punct de vedere strategic. Având în vedere că producţia globală deja creşte la niveluri sub aşteptări, statisticienii se vor grăbi să calculeze impactul acestei măsuri – o sarcină deloc uşoară, având în vedere că Trump a sugerat în trecut că aceasta ar putea fi doar manevra de deschidere a unor negocieri cu rezultate incerte.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna aceasta, în cadrul unui eveniment Reuters, că deocamdată nu vede o recesiune globală. Ea a adăugat că Fondul se aşteaptă ca, în scurt timp, să facă o mică „corecţie” în jos a prognozei sale pentru 2025, de creştere globală de 3,3%. Dar impactul asupra economiilor naţionale va fi foarte divergent, având în vedere spectrul de tarife care variază de la 10 % pentru Marea Britanie la 49 % pentru Cambodgia.

Dacă rezultatul este un război comercial mai amplu, acesta ar avea repercusiuni şi mai mari pentru producători precum China, care ar fi nevoiţi să caute noi pieţe în faţa unei cereri scăzute din partea consumatorilor din întreaga lume. Iar dacă tarifele vor împinge înseşi SUA spre recesiune, acest lucru va afecta puternic ţările în curs de dezvoltare ale căror destine sunt strâns legate de cele ale celei mai mari economii a lumii.

O „lume inversată” „Ceea ce se întâmplă în Statele Unite nu rămâne în Statele Unite”, a declarat Barry Eichengreen, profesor de economie şi ştiinţe politice la Universitatea din California, Berkeley. „Economia este prea mare şi prea conectată la restul lumii prin intermediul comerţului şi al fluxurilor de capital pentru ca restul lumii să nu fie afectat”, a punctat Eichengreen. Efectele în lanţ pentru factorii de decizie politică din băncile centrale şi guverne sunt, de asemenea, potenţial mari.

O destrămare a lanţurilor de aprovizionare care, timp de ani de zile, au ţinut sub control preţurile pentru miliarde de consumatori ar putea duce la o lume în care inflaţia tinde să fie mai „fierbinte” decât nivelul de 2 % pe care bancherii centrali îl consideră în prezent un obiectiv uşor de gestionat. Iar economiile cu o creştere mai slabă a producţiei ar face ca guvernele să se străduiască şi mai mult să plătească datoria mondială record de 318.000 de miliarde de dolari şi să găsească bani pentru priorităţile bugetare, de la cheltuielile pentru apărare la măsurile climatice şi asistenţă socială. Şi dacă tarifele nu vor duce la îndeplinirea obiectivului declarat de Trump de a încuraja întreprinderile să investească în producţia internă din SUA, având în vedere deficitul de forţă de muncă internă cu care se confruntă deja o ţară aproape de ocuparea deplină a forţei sale de muncă?

Unii îl văd pe Trump căutând alte modalităţi de a elimina deficitul comercial global al SUA care îl enervează atât de mult – de exemplu, cerând altora să participe la o reechilibrare a cursurilor de schimb valutar în avantajul exportatorilor americani. „Vom continua să îl vedem prezentând modalităţi potenţial mai riscante de a face faţă puterii continue a dolarului”, a declarat Freya Beamish, economist şef la firma de strategie de investiţii TS Lombard.

Astfel de măsuri ar putea pune în pericol poziţia privilegiată a dolarului ca monedă de rezervă mondială preferată – un rezultat pe care puţini îl prevăd, fie şi numai pentru că nu există deocamdată alternative reale la dolar. Cu toate acestea, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat miercuri, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Irlanda, că Europa trebuie să acţioneze acum şi să accelereze reformele economice pentru a concura în ceea ce ea a numit o „lume inversată”.

„Toată lumea a beneficiat de pe urma unui hegemon, Statele Unite, care era angajat într-o ordine multilaterală, bazată pe reguli”, a spus ea despre era post-Război Rece a inflaţiei scăzute şi a comerţului în creştere într-o economie globală deschisă. „Astăzi trebuie să ne confruntăm cu închiderea, fragmentarea şi incertitudinea”, a avertizat Lagarde.

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său plăcut și proprietățile sale nutritive. V-ați întrebat vreodată de ce este laptele alb?

Culoarea albă a laptelui se datorează compoziției sale complexe, care include apă, grăsimi, proteine, calciu și alte substanțe nutritive. Principalul factor responsabil pentru această culoare este cazeina, o proteină care reprezintă aproximativ 80% din totalul proteinelor din lapte. Particulele de cazeină formează micelii, structuri microscopice care difuzează și reflectă lumina în mod uniform, creând impresia de alb, scrie digi-world.tv.

În plus, grăsimile din lapte contribuie la aspectul său omogen. Grăsimea din lapte se află sub formă de globule microscopice, care, la rândul lor, dispersează lumina. Această dispersie nedirecționată a razelor luminoase este ceea ce face ca laptele să pară alb.

Un alt aspect interesant este că, deși apa pură este incoloră, atunci când conține particule suspendate (așa cum este cazul laptelui), lumina este reflectată în toate direcțiile, rezultând o culoare albă opacă. Acest fenomen este similar cu cel care face ca norii să fie albi, deoarece particulele de apă din nori împrăștie lumina soarelui.

Dacă laptele este degresat, își poate schimba ușor culoarea, devenind mai translucid. Acest lucru se întâmplă deoarece eliminarea grăsimii reduce dispersia luminii. De asemenea, în cazul laptelui provenit de la alte animale decât vacile, cum ar fi caprele, nuanța sa poate varia ușor datorită diferențelor în compoziția grăsimilor și proteinelor. 

Laptele este alb datorită dispersiei uniforme a luminii de către miceliile de cazeină și globulele de grăsime. Acest fenomen optic simplu stă la baza aspectului pe care îl cunoaștem cu toții.

Aliații europeni, de acord să nu ridice sancțiunile împotriva Moscovei
Articolul anterior
Lecții de groază. Un copil de clasa a doua, pălmuit de învățătoare în timpul orei
Articolul următor
Close menu