JD Vance ajunge în Groenlanda, nedorit de localnici și de oficialii danezi, într-un moment în care Trump insistă că SUA vor anexa insula

Vicepreședintele american JD Vance vizitează Groenlanda vineri, într-un moment în care președintele Donald Trump insistă că Washingtonul trebuie să preia controlul asupra teritoriului danez semi-autonom.

Într-o versiune modificată a unui plan de călătorie care a provocat furia autorităților atât din Groenlanda, cât și din Danemarca, Vance este așteptat să viziteze baza militară americană de la Pituffik, în nordul insulei arctice.

Din delegație mai fac parte soția lui Vance, Usha, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și secretarul pentru energie Chris Wright.

Localnicii au planificat proteste în legătură cu vizita, dar schimbarea planului de călătorie înseamnă că Vance și soția sa nu se vor întâlni cu publicul – deși este posibil ca vicepreședintele să țină un discurs.

În conformitate cu termenii unui acord din 1951, SUA au dreptul să își viziteze baza oricând doresc, cu condiția să notifice Groenlanda și Copenhaga.

Pituffik este situată de-a lungul celei mai scurte rute dintre Europa și America de Nord și este vitală pentru sistemul american de avertizare privind rachetele balistice.

Vom merge atât de departe cât trebuie să mergem”

Trump și-a reiterat chiar miercuri dorința ca SUA să preia Groenlanda, afirmând că Washingtonul are nevoie de insula situată strategic pentru securitatea națională și internațională.

„Deci, cred că vom merge atât de departe cât trebuie să mergem. Avem nevoie de Groenlanda și lumea are nevoie ca noi să avem Groenlanda, inclusiv Danemarca”, a declarat el.

Insula, a cărei capitală Nuuk este mai aproape de New York decât capitala daneză Copenhaga, are bogății minerale, petroliere și de gaze naturale, dar dezvoltarea a fost lentă, iar sectorul minier a beneficiat de investiții americane foarte limitate.

Companiile miniere care operează în Groenlanda sunt în mare parte australiene, canadiene sau britanice, scrie Reuters.

Un oficial al Casei Albe a declarat că Groenlanda dispune de o cantitate mare de minerale rare care ar putea alimenta economia americană.

Mulți groenlandezi s-au opus itinerariului inițial, deoarece acesta a ocolit canalele oficiale, în special în perioada sensibilă a negocierilor de coaliție în urma alegerilor din această lună, prim-ministrul interimar Egede denunțând un „tratament inacceptabil, nedemn printre prieteni apropiați și aliați”.

Prim-ministra daneză Mette Frederiksen a calificat planurile inițiale pentru vizita în SUA drept „inacceptabile”.

Evghenia Guțul a fost eliberată din penitenciar și transferată în arest la domiciliu

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Timp de 2 săptămâni am fost deținută ilegal în Penitenciarul nr. 13! Sper că procurorii își vor da seama de greșeala lor și că toți cei implicați vor fi trași la răspundere pentru reținerea și plasarea mea ilegală în penitenciar”, a declarat Guțul, transmite moldova1.md.

Amintim că Evghenia Guțul a fost reținută marți, 25 martie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii susțin că bașcanul ar fi încercat să se eschiveze de la urmărirea penală.

Pe data de 1 aprilie a avut loc o altă ședință de judecată în cauza în care Guțul este învinuită de finanțarea ilegală a partidelor sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, unde Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea procurorilor privind arestul preventiv al Evgheniei Guțul pentru 30 de zile.

Șeful Trezoreriei SUA avertizează Europa să nu „își taie singură gâtul”

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat miercuri că este de părere că administrația Trump din care face parte poate ajunge la acorduri cu aliații SUA privind reducerea taxelor vamale, avertizând însă că o apropiere mai mare de China ar putea avea efecte dezastruoase, relatează Reuters.

Vorbind la o conferință organizată la Washington de Asociația Bancherilor Americani, Bessent a spus că va avea un rol principal în negocierile privind taxele vamale anunțate de Trump miercurea trecută, ultimele dintre ele intrând în vigoare astăzi.

El a adăugat că valul de taxe vamale anunțate săptămâna trecută reprezintă un „plafon” maxim, dacă țările nu răspund cu măsuri similare, dar că China nu a ținut cont de acest avertisment.

„În ceea ce privește escaladarea, din păcate, cel mai mare vinovat din sistemul comercial global este China, și este singura țară care a escaladat”, a declarat Bessent.

El nu a comentat în mod specific ultima mișcare de retorsiune a Chinei, care a ridicat miercuri taxele vamale asupra importurilor din SUA până la 84%, după ce Washingtonul le-a mărit pentru cele chineze la 104%. Această escaladare dramatică a venit după ce Beijingul a anunțat vinerea trecută că va mări propriile taxe vamale pentru importurile americane la 34%, ca răspuns la anunțul făcut de Trump pe 2 aprilie.

Vorbind acum la evenimentul organizat de bancherii americani, Bessent a citat comentariile unui înalt oficial al guvernului spaniol, care sugerase că Europa ar trebui să se alinieze mai strâns cu China. „Asta ar însemna să-ți tai singur gâtul”.

Bessent a avertizat că China va continua să producă un surplus de bunuri și să le vândă sub prețul pieței în alte regiuni, chiar dacă „zidul tarifar” impus de SUA va împiedica pătrunderea acestor produse pe piața americană.

El a adăugat că, în ciuda turbulențelor de pe piețele financiare, „în general, companiile cu care am vorbit, oamenii care au venit, directorii generali care au venit la Trezorerie, îmi spun că economia este foarte solidă”.

Bașcana în arest, cine conduce Găgăuzia?

După ce a fost reținută bașcana Găgăuziei, conducerea Comitetului Executiv i-a revenit primului adjunct al Evgheniei Guțul, Ilia Uzun. Acesta se numără printre persoanele care s-au întâlnit cu fugarul Ilan Șor înainte de aprobarea comitetului de la Comrat. În prezent, toate problemele sunt „coordonate” cu bașcanul prin intermediul avocaților, a precizat Ilia Uzun la ședința de marți, 8 aprilie, transmite corespondentul IPN în regiune.

„Comitetul Executiv activează în regim normal și toate aspectele legate de buna funcționare a comitetului sunt convenite cu bașcanul, prin intermediul avocaților săi”, a declarat Ilya Uzun. El a specificat că și reuniunea de marți a comitetului a fost coordonată cu Evghenia Guțul.

Legislația nu prevede proceduri care să permită coordonarea deciziilor cu bașcanul în timp ce acesta se află în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile. Deputatul Alexandr Tarnavski din Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat, solicitat de corespondentul IPN, că nu există dificultăți tehnice în cazul în care atribuțiile șefului autonomiei sunt realizate temporar de prim-vicepreședintele Comitetului Executiv și tot el semnează toate documentele.

În cazul în care Guțul ar fi suspendată (acesta fiind un scenariu posibil după decizia judecătorească), un scrutin anticipat pentru alegerea noului bașcan ar trebui să aibă loc în termen de trei luni, a adăugat deputatul găgăuz. Până atunci, în această perioadă, atribuțiile îi revin lui Ilia Uzun.

În același timp, la mitingurile organizate de susținătorii lui Ilan Șor în sprijinul Evgheniei Guțul, aceștia susțin că autoritățile de la Chișinău vor să numească în funcția de bașcan un protejat al guvernării. Iar șeful Adunării Populare de la Comrat s-a referit, în cadrul unui briefing, la discuțiile legate de „guvernarea externă a autonomiei” și a calificat o astfel de procedură ca fiind ilegală. Până în prezent, Chișinăul nu a sugerat și nici nu a abordat problema desemnării unei persoane loiale guvernării la funcția de bașcan, așa cum o astfel de opțiune nu este prevăzută de lege.

Ilia Uzun, care o înlocuiește pe Evghenia Guțul după reținerea ei, este unul dintre cei care au zburat în Israel la o întrevedere cu Ilan Shor cu două luni înainte de prezentarea candidaților în cadrul Comitetului Executiv. Lista pretendenților a suportat ulterior mai multe modificări, dar Ilia Uzun a fost păstrat.

Evghenia Guțul a fost reținută în seara de 25 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău , înainte de a zbura la Istanbul. La 28 martie, Judecătoria sectorului Ciocana a dispus arestarea ei pentru 20 de zile. Cauza se referă la presupusa finanțare ilegală a campaniei electorale din 2023 în sumă de 370 de mii de lei. Ilan Șor a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtul miliardului”.

Din 1 aprilie intră în vigoare! Ai lăsat terenul în paragină, statul îl dă altuia
Articolul anterior
„Bruxellesul se pregătește pentru un război”. Viktor Orban critică strategia UE privind stocarea de provizii în caz de criză
Articolul următor
Close menu