Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi ziua Sfântului Cuvios Alexie, numit omul lui Dumnezeu, care este legată de mai multe obiceiuri populare.
Conform tradiţiei, în ziua de 30 martie, „Sfântul Alexie – patronul vieţuitoarelor care hibernează, redeschide Pământul pentru a elibera vietăţile care s-au trezit din hibernare şi-l încălzeşte pentru binele tuturor”.
Sfântul Alexie este socotit şi stăpânul șerpilor, or, ziua de 30 martie este numită şi Ziua Şarpelui. Se crede că dacă vezi în această zi un șarpe, nu trebuie să-l ucizi, căci poţi avea parte de o năpastă peste an.
Se mai spune că dacă de Sf. Alexie încep să cânte broaştele, va urma timp cald. Din această zi albinele încep a ieşi din stup.
Tot în această zi, se încearcă la peşte, chiar dacă timpul e urât, tot se merge la pescuit, măcar pentru a înmuia undiţa în iaz, căci se crede că vei avea noroc la peşte tot anul.
Tot în această zi, în unele localităţi, gospodinele scot zestrea afară, o scutură bine și o întind la soare pentru a nu fi mâncată de molii.
Se mai spune că în ziua de „Teplea Alexei” nu se seamănă și nu se sădește nimic, pentru că plantele peste vară pot fi mâncate de dăunători.
Femeile în această zi nu lucrau, în special nu aveau voie să spele rufe, să coacă pâine, să toarcă, să depene fire şi mai ales să folosească ace şi foarfece, ca să nu le vină gângănii în casă și să nu aibă vreo cumpănă peste vară. În unele sate nu se lucrează cu instrumente cu coadă ca grebla, sapa etc. ca șerpii să nu apară în gospodărie.
Icoana Maicii Domnului – unică în lume. O poți vedea în România
Una dintre cele mai stranii și controversate icoane închinate Fecioarei Maria este icoana Maicii Domnului care are harul de a prevesti cutremure și dezastre. Credincioșii o venerează, dar se tem de puterea ei. Icoana a fost pictată în România și este unică în lume, scrie libertatea.ro
Călugării și meșterii noștri iconari au pictat de-a lungul vremurilor câteva icoane închinate Maicii Domnului care ies din canoane și sunt unice în lume. Dintre ele, poate că cea mai stranie și pătrunzătoare, este icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei, din județul Botoșani.
Este o icoană cu totul deosebită, care iese din tiparele obișnuite ale picturii bisericești. Maica Domnului are, în această icoană, o poziție anume, care transmite un mesaj direct credincioșilor. Până și culorile folosite sunt cu totul surprinzătoare, fundalul icoanei fiind galben-maroniu și nu albastru, cum se obișnuia.
Icoana, de dimensiuni impresionante, este păstrată lângă altar, în biserica veche cu hramul Buna Vestire.
De ce este atât de specială icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei
Cine ajunge în biserica acestei sihăstrii din Botoșani va fi surprins de icoana Maicii Domnului. Maica Preacurată nu este înfățișată cu pruncul în brațe, așa cum erau canoanele, ci ținându-l pe copilul Iisus de mână.
Este o icoană unică în lume! Nicăieri nu a mai fost reprezentată Maica Domnului cu Iisus copil, probabil la vârsta de 3 – 4 ani, ținându-l de mână. Poziția celor două personaje este și ea una cu totul deosebită și transmite un mesaj anume.
Maica Domnului pare să meargă într-o direcție bine definită, ca și cum ar deschide calea, ocrotindu-și copilul și îndrumându-l de mic pe un anumit drum. Amândoi privesc înainte și totodată către credinciosul care admiră icoana.
Maica Domnului cu pruncul de mână este cu adevărat o comoară a icoanelor românești și un mesaj puternic despre misiunea pe care a avut-o Fecioara Maria încă de la nașterea ei, aceea de a fi mesagerul Domnului și de a-l ocroti pe pruncul Iisus până la vârsta la care El și-a îndeplinit misiunea.
Cine a pictat icoana Maicii Domnului cu pruncul de mână
Icoana este pictată probabil între anii 1861-1876, de călugărul Vladimir Machidon, vieţuitor la Sihăstria Voronei. Icoana este foarte veche și vine dintr-un timp în care canoanele picturii religioase erau bine păstrate. Dar săvârșitorul icoanei a vrut să transmită un mesaj nou și să pună în valoare mai multe calități ale Fecioarei.
El nu a lăsat scris semnificațiile icoanei sau motivele pentru care a ales această reprezentare, dar călugării de azi spun că pictorul ar fi vrut să reprezinte modul în care Maica Domnului străbate lumea nedespărțită de Hristos.
De asemenea, icoana Maicii Domnului de la Sihăstria Voronei este considerată un model pentru mamele creștine, de a-și îndruma pruncii pe calea vieții.
Călugărul Machidon a rămas un personaj aparte în istoria acestei mănăstiri care a fost înființată de călugări ruși refugiați pe meleagurile noastre. Se spune că părintele Machidon ar fi avut deja 100 de ani când a început pictura icoanei și a întregii biserici. El ar fi terminat lucrarea la vârsta de 115 ani.
Poate că datele despre vârsta lui au fost alterate de timp, cert este că icoana Maicii Domnului a rămas un odor neprețuit pentru călugării de aici și pentru toți credincioșii din împrejurimi. Oamenii o iubesc și o cinstesc, dar se tem de ea pentru că știu ca are darul de a prevesti mari nenorociri.
Ce putere are Icoana Maicii Domnului de la Vorona
Poveștile de prin partea locului mai spun că părintele Machidon ar fi pictat icoana Maicii Domnului cu pruncul de mână în urma unei revelații mistice. Cu siguranță, el a avut o viziune trimisă poate chiar de Maica Preacurată și a încercat să transmită mesajul ei divin.
Iar oamenii care vin aici să se închine cred în puterea acestei icoane inspirate de harul Duhului Sfânt. Ei spun că icoana a picurat lacrimi de mir cu câteva zile înainte de a se simți cutremurele puternice din luna mai 1990, care au zguduit zona Vrancea. Acelea au fost ultimele cutremure puternice din România, iar credincioșii urmăresc cu teamă privirea icoanei, să nu anunțe iar dezastre și nenorociri.
Olesea Stamate, despre depunerea mandatului de deputat: Nu știu dacă o voi face
Deputata Olesea Stamate, exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate după scandalul cu eliberarea din penitenciar a unor interlopi deosebit de periculoși, a declarat că nu a renunțat încă la mandatul de parlamentar, deși acest lucru i-a fost solicitat de liderul formațiunii, Igor Grosu. Aceasta afirmă că va continua să lupte pentru dreptate, chiar dacă nu este clar deocamdată în ce calitate.
„Încă nu am depus mandatul de parlamentar și nu știu dacă o voi face. Deci, așa cum am promis și în campania electorală și în toate comunicările mele cu cetățenii, eu voi continua să lupt pentru dreptate și pentru justiție. Din ce ipostază voi face acest lucru, vom vedea. Deci voi comunica în scurt timp”, a declarat Stamate. în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.
Demisia sa din PAS vine în contextul scandalului major iscat după ce s-a aflat că mai multe persoane condamnate pentru crime deosebit de grave au fost eliberate din penitenciar, scrie IPN.
Eliberările au avut loc în baza Legii amnistiei, adoptate în anul 2021, dar și a unor amendamente ulterioare, susținute și votate de deputații PAS, Olesea Stamated printre autorii inițiativei.
Deputata spune că proiectul respectiv a fost avizat de toate instituțiile implicate.
„Proiectul a fost elaborat în consultare cu Ministerul Justiției, cu Administrația Națională a Penitenciarelor, a primit toate avizele pozitive, expertiza anticorupție, și aviz de la Guvern. Legea a fost votată nu doar de deputații PAS, ci unanim”, a precizat Olesea Stamate.
De cealaltă parte, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a criticat reacția PAS și consideră că Olesea Stamate nu ar trebui să fie singura responsabilizată pentru o decizie colectivă.
„Îmi este neclară poziția Olesei Stamate de a justifica de una singură toate problemele care au fost comise colectiv.
În documente am văzut semnătura mai multor deputați pe acest proiect de lege. Dacă i se cere demisia doamnei Stamate, trebuie să i se ceară demisia și vicepreședintelui Parlamentului, Doina Gherman, care a semnat acest proiect. Să se ceară și demisia actualei președinte a comisiei juridice, Veronica Roșca, a ministrei Justiției, care a dat aviz pozitiv. Ce fac consilierii președinției care se ocupă de domeniul juridic, care au promulgat această lege? Este o problemă colectivă”, a declarat Dinu Plîngău.
Vineri, și-a prezentat demisia și directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, după ce i-a cerut-o premierul Dorin Recean. Iar Ministerul Justiției l-a desemnat pe adjunctul lui Falcă, Alexandru Adam, șef interimar ANP.
Igor Grosu, despre Olesea Stamati: „Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”
Deputata Olesea Stamate ar fi făcut uz de funcția sa pentru a crea un „proces viciat”, care a favorizat eliberarea din închisoare a câtorva criminali. Despre asta a scris pe pagina sa de Facebook președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”, a scris Igor Grosu, anunțând totodată excluderea Olesei Stamate din Partidul Acțiune și Solidaritate, transmite Știri.md.
De asemenea, potrivit speakerului, deputatei i s-a cerut să-și depună mandatul „de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat”.
„Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative. În ședința Parlamentului vom vota o lege de interpretare care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent – comutarea pedepsei pe amnistie și liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.
Prin urmare, dacă un deținut are pedeapsa „detenție pe viață”, acesta să nu poată obține mai întâi comutarea din detenție pe viață în închisoare de 30 de ani și, apoi, liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.
Aceste concluzii sunt făcute în urma unei analize preliminare. În urma unei analize comprehensive a tuturor factorilor, ne rezervăm dreptul să venim și cu alte decizii. Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate”, a mai notat președintele Parlamentului.
De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.
În context, amintim că Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață, a fost eliberat recent din penitenciar. Cu explicații în acest sens a venit ANP. Ulterior, pe 4 aprilie, Curtea de Apel Nord a dispus ca acesta să fie căutat, reținut și adus înapoi la penitenciar.
Totodată, zilele trecute, și interlopul Iurii Radulov a fost eliberat.