15 paramedici palestinieni, dintre care și un angajat ONU, au fost uciși în Gaza: „Au fost adunați și îngropați într-o groapă comună”  

Cincisprezece paramedici și salvatori palestinieni, inclusiv cel puțin un angajat al Națiunilor Unite, au fost uciși de forțele israeliene și îngropați într-o groapă comună în sudul Gazei, potrivit unui comunicat ONU, citat de publicația The Guardian.

Bodies of Palestinian rescue workers. Photograph: Red Crescent

Incidentul a avut loc pe 23 martie în districtul Tel al-Sultan

Conform informațiilor furnizate de Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (Ocha), Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS) și lucrătorii de apărare civilă se aflau într-o misiune de salvare a colegilor care fuseseră împușcați mai devreme în acea zi. Vehiculele lor, clar marcate, au fost supuse unui tir intens din partea forțelor israeliene, scrie libertatea.ro

Red Crescent staff digging in the area. Photograph: Red Crescent

Un oficial al Semilunii Roșii din Fâșia Gaza a declarat că există dovezi că cel puțin o persoană a fost reținută și ucisă, deoarece corpul unuia dintre morți a fost găsit cu mâinile legate.

Împușcăturile au avut loc la o zi după reluarea ofensivei israeliene în zona apropiată de granița cu Egiptul.

Un alt lucrător al Semilunii Roșii aflat în misiune este dat dispărut. „Acum șapte zile, ambulanțele apărării civile și PRCS au sosit la fața locului. Unul câte unul, [paramedicii și lucrătorii apărării civile] au fost loviți. Corpurile lor au fost adunate și îngropate în această groapă comună”, a declarat Jonathan Whittall, șeful Ocha în Palestina.

„Îi dezgropăm în uniformele lor, cu mănușile pe mâini. Erau aici pentru a salva vieți. În schimb, au ajuns într-o groapă comună. Aceste ambulanțe au fost îngropate în nisip. Există un vehicul ONU aici, îngropat în nisip. Un buldozer – al forțelor israeliene – le-a îngropat”, a mai adăugat Whittall.

Healthcare workers should never be a target,’ said Jonathan Whittall. Photograph: Red Crescent

Reacții internaționale după masacru Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU de ajutorare a refugiaților palestinieni (UNRWA), a confirmat că unul dintre angajații săi se numără printre morții găsiți în Rafah.

Forțele militare israeliene au declarat că evaluarea lor inițială a incidentului a arătat că trupele lor au deschis focul asupra mai multor vehicule „care înaintau suspect spre trupele IDF fără faruri sau semnale de urgență”.

Armata israeliană a adăugat că deplasarea vehiculului nu fusese coordonată în prealabil cu Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și că zona era o „zonă activă de luptă”.

Semiluna Roșie a contrazis această afirmație, susținând că districtul Tel al-Sultan era considerat sigur, iar deplasarea acolo era normală, „nefiind necesară nicio coordonare”.

These dedicated ambulance workers were responding to wounded people,’ said the IFRC secretary general. Photograph: Red Crescent

Detalii despre atac și recuperarea victimelor

Dr. Bashar Murad, directorul programelor de sănătate al Semilunii Roșii, a oferit detalii tulburătoare despre atac. Potrivit acestuia, unul dintre paramedicii din convoi se afla într-o convorbire telefonică cu colegii săi de la stația de ambulanță în momentul atacului.

„Ne-a informat că a fost rănit și a cerut asistență, și că o altă persoană era, de asemenea, rănită”, a spus Murad.

„Câteva minute mai târziu, în timpul apelului, am auzit sunetul soldaților israelieni sosind la locație, vorbind în ebraică. Conversația era despre adunarea echipei, cu afirmații precum: Adunați-i la perete și aduceți niște legături pentru a-i lega. Acest lucru indica faptul că un număr mare din personalul medical era încă în viață”, a mai adăugat el.

Younis al-Khatib, președintele Semilunii Roșii Palestiniene, a declarat că IDF a împiedicat colectarea corpurilor timp de mai multe zile.

IDF a afirmat că a facilitat evacuarea corpurilor de îndată ce „circumstanțele operaționale” au permis.

„Corpurile au fost recuperate cu dificultate, deoarece erau îngropate în nisip, unele prezentând semne de descompunere”, a declarat Semiluna Roșie.

„Echipele de urgență au fost lovite una după alta”

Jens Lærke, un purtător de cuvânt al Ocha la Geneva, a oferit mai multe detalii despre incident: „Informațiile disponibile indică faptul că prima echipă a fost ucisă de forțele israeliene pe 23 martie, și că alte echipe de urgență și ajutor au fost lovite una după alta pe parcursul mai multor ore în timp ce își căutau colegii dispăruți”.

„Au fost îngropați sub nisip, alături de vehiculele lor de urgență distruse – ambulanțe clar marcate, o mașină de pompieri și o mașină ONU”, a adăugat Lærke.

Semiluna Roșie a numit angajații uciși pe 23 martie: Mustafa Khafaja, Ezzedine Shaat, Saleh Muammar, Rifaat Radwan, Mohammed Bahloul, Ashraf Abu Labda, Mohammed Hilieh și Raed Al-Sharif. Incidentul a fost cel mai mortal atac asupra lucrătorilor Crucii Roșii sau Semilunii Roșii de oriunde din lume din 2017, potrivit IFRC.

„Sunt cu inima frântă. Acești lucrători dedicați ai ambulanței răspundeau la apelul unor răniți. Erau lucrători umanitari. Purtau embleme care ar fi trebuit să îi protejeze; ambulanțele lor erau clar marcate”, a declarat Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC.

Potrivit Națiunilor Unite, cel puțin 1.060 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în cele 18 luni de când Israel și-a lansat ofensiva în Gaza. Aceasta a început după ce luptătorii Hamas au atacat comunitățile din sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane.

O nouă rundă de negocieri ruso-americane se va desfășura la Istanbul. Când va avea loc întâlnirea

Kremlinul a confirmat marţi că în curând va avea loc la Istanbul, în Turcia, o reuniune cu Statele Unite pentru normalizarea relaţiilor bilaterale. „Participarea noastră va fi pe linia Ministerului de Externe”, a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Dmitri Peskov în conferinţa de presă telefonică zilnică, informează EFE, potrivit Agerpres.

Peskov a răspuns în acest fel la întrebarea cine va reprezenta Rusia în noua rundă de negocieri, care ar urma să aibă loc pe 10 aprilie.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat în urmă cu câteva zile că următoarea întâlnire va avea loc în oraşul turc, dar nu a confirmat o dată.De la sosirea lui Trump la Casa Albă, negocierile ruso-americane au avut loc în mare parte în capitala Arabiei Saudite, Riad, şi o singură dată, la sfârşitul lunii februarie, la Istanbul.

Lavrov, care a participat doar la una dintre aceste întâlniri, a precizat că următoarea întâlnire va aborda problemele cu care Moscova şi Washingtonul încă se confruntă la nivel diplomatic. Ultima întâlnire de la Istanbul a avut loc la nivel de experţi, astfel că nivelul de reprezentare este de aşteptat să fie mai mare de această dată.

Kremlinul a apreciat că Washingtonul nu a răspuns încă preocupărilor de securitate formulate de partea rusă, împiedicând declararea unei încetări a focului în Ucraina pe uscat, pe mare şi pe aer.

Între timp, Trump şi-a exprimat nemulţumirea faţă de recentele atacuri ruseşti, precum cel care a ucis 20 de oameni, inclusiv copii, săptămâna trecută în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Noi reguli pentru evenimentele publice! Ar putea fi interzise, dacă defaimează țara, națiunea sau promovează terorismul

Organizarea evenimentelor publice va fi reglementată prin lege. Guvernul pregătește un proiect care să stabilească circumstanțele în care se vor desfășura reuniunile, va stipula persoanele și mecanismele de asigurare a ordinii publice, dar și cazurile când acestea pot fi interzise, scrie realitate.md

Noile prevederi enumeră responsabilitățile organizatorilor, forțelor de ordine și instituțiilor statului. Unul dintre articole stabilește cazurile când autoritățile vor putea cere instanței să dispună stoparea activităților.

Este vorba despre situațiile când se urmărește chemarea la acțiuni militare de agresiune, instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată. De asemenea, nu se vor permite reuniunile care prevăd instigare la discriminare pe motive de prejudecată, chemare la subminarea securităţii naţionale sau a integrității teritoriale a Republicii Moldova, comiterea contravențiilor sau infracțiunilor contra securității publice și a ordinii publice, a altor fapte ilegale care pot pune sau pun în pericol viața, integritatea corporală și sănătatea persoanei.

Judecătorii vot putea stopa și organizarea evenimentelor la care se va recurge la instigare la comiterea contravențiilor sau infracțiunilor, încălcarea normelor morale unanim acceptate în societate, a drepturilor şi libertăților persoanelor, propagarea ideilor totalitare, rasiste sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste, defăimarea țării și a națiunii.

Administrația publică locală va fi responsabilă să inițieze procedura de judecată, dacă deține probe că se planifică acțiunile ilegale enumerate. Totuși, măsura nu va suspenda dreptul de a organiza reuniunea, decizia finală aparținând instanței.

Magistrații vor avea trei zile la dispoziție pentru a lua o hotărâre și a interzice desfășurarea evenimentului sau a menține dreptul al reuniune. Hotărârea va putea fi contestată în maxim 3 zile de la data pronunțării.

Haine cusute pentru UE. O fabrică, modernizată datorită programului 373

Peste 200 de angajați de la o fabrică din Bălți creează articole vestimentare de excepție. Astfel, hainele sunt vândute de un brand renumit în Italia. Zilnic, sunt create peste 400 de piese vestimentare. Echipamentele moderne, procurate prin intermediul programelor guvernamentale, le ușurează munca și oferă produse de calitate.

Tot procesul începe de la mașina de șpanuit. Întreprinderea dispune de roboți automați, mașini de matlasare, recent procurate tot pe baza unui grant care le simplifică muncitorilor procesul de lucru, transmite moldova1.md.

Până ajung să fie vândute pe rafturile din Uniunea Europeană, confecțiile trec printr-un proces migălos, care necesită multă muncă.

Noile echipamente, achiziționate prin intermediul creditelor preferențiale, le ajută foarte mult în munca de zi de zi, spun angajatele.

„Activăm pe piața din Republica Moldova de 17 ani. În prezent, avem 210 angajați. Prestăm servicii de cusut pentru un partener extern din Italia”, menționează managerul Alina Ghilețchi.

Menționăm că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) oferă, cu sprijinul Uniunii Europene, granturi și credite în condiții avantajoase. Astfel, prin intermediul programului 373, gestionat de ODA, fabrica de confecții de la Bălți a accesat un împrumut în valoare de 815.000 de lei pentru procurarea mașinilor moderne de cusut.

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiție, spune că se află la Moscova
Articolul anterior
Kremlinul va încerca să influențeze alegerile parlamentare din acest an. Maia Sandu: „Cei care își vând votul își vând țara”
Articolul următor
Close menu