Trump crede că Putin va respecta acordul de încetare a focului în Ucraina

Donald Trump a declarat luni că Vladimir Putin „îşi va face partea sa” de înţelegere, după ce îşi exprimase cu o zi în urmă frustrarea faţă de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

Încercând să-şi îndeplinească propriile promisiuni de campanie, Donald Trump exercită presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului în Ucraina, dar negocierile derulate de Washington n-au înregistrat până acum vreun rezultat concret.

Președintele american s-a declarat duminică ”foarte supărat” și ”furios” pe omologul său rus, reticent să se angajeze într-un acord de încetare a focului, şi a ameninţat să impună noi taxe împotriva petrolului rusesc, potrivit unui interviu acordat postului de televiziune NBC.

„Cred că se va ridica la înălţimea a ceea ce mi-a spus. Şi cred că îşi va îndeplini acum partea sa de înţelegere. Şi mai este şi Zelenski, sper că va fi la înălţimea” sarcinii sale, a afirmat deja luni Donald Trump în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

În ceea ce priveşte petrolul rusesc, Donald Trump a spus că nu vrea să „impună taxe vamale” suplimentare. „Dar, cred că aş face ceva dacă aş considera că (el) nu face ceea ce trebuie”, a adăugat el, referindu-se la Putin.

Preşedintele rus a evocat vineri ideea instituirii unei „administraţii temporare de tranziţie” în Ucraina, eventual sub egida ONU, pentru organizarea unor alegeri prezidenţiale „democratice” în această ţară şi abia apoi negocierea unui acord de pace cu noile autorităţi.

În declaraţiile ulterioare de duminică, Donald Trump şi-a moderat totuşi tonul faţă de Vladimir Putin, pentru a-l ataca pe Volodimir Zelenski, pe care îl acuză că vrea să întoarcă spatele acordului privind mineralele rare pe care Statele Unite vor să le exploateze în Ucraina.

Șoferul unui autocar care venea din Germania, prins cu produse chimice și alimentare de contrabandă în vama Costești

Mărfuri în cantități comerciale, nedeclarate la trecerea frontierei, depistate la vama Costești: Cazul a fost înregistrat de funcționarii postului vamal Costești, după ce, la pista de control pe sensul de intrare în țară s-a prezentat un autocar de model „MAN TGE”, ce se deplasa din Germania și transporta pasageri și transmisiuni neînsoțite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un conațional în vârstă de 37 ani, în declarația călătorului pe care a completat-o a indicat bunurile pe care le transportă.

Urmare a controlului fizic detaliat, în compartimentul destinat bagajelor, au fost identificate 5 transmisiuni neînsoțite, omogene, ce conțineau produse alcoolice, alimentare, produse chimice și de igienă, ce nu au fost declarate autorității vamale.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul riscă să fie sancționat sub aspect contravențional.

Peste 6.000 de persoane sancționate pentru corupere electorală: Poliția continuă documentarea cazurilor

Peste 6.000 de persoane au fost deja sancționate contravențional pentru implicare în schema de corupere electorală și influențare a alegerilor și referendumului din 2024. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, acestea fac parte dintr-un grup de peste 140.000 de persoane vizate inițial în cadrul unor cauze penale, scrie moldova1.md.

Toate aceste persoane – 140 de mii – au fost disjucate din cauzele penale și trimise poliției pentru documentare și sancționare, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Poliția a întocmit deja aproximativ 6.000 de procese-verbale, iar doar 3% dintre acestea au fost contestate.

Șeful IGP a precizat că persoanele vizate se încadrează în trei categorii:

  • cei care colaborează cu poliția,
  • cei care recunosc vina și solicită să fie sancționați prin procedura simplificată,
  • cei care refuză colaborarea și care, în multe cazuri, au coordonat acțiunile la nivel local.

Amintim că ancheta a fost anunțată public în toamna anului 2024, când autoritățile au dezvăluit că peste 130.000 de persoane ar fi fost implicate într-o rețea bine organizată de corupere electorală, coordonată de persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor. Coordonarea se realiza prin aplicația Telegram, iar plățile erau făcute prin conturi deschise la o bancă comercială din Moscova.

Reamintim că sancțiunile pentru coruperea electorală, introduse în Codul contravențional la mijlocul lunii august 2024, au fost aplicate pentru prima dată la alegerile prezidențiale și la referendumul republican privind aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit autorităților, modificările legislative au vizat combaterea tentativelor de corupere a alegătorilor, inclusiv cele atribuite „grupului organizat Șor”, susținut de Kremlin, care ar fi pus la cale o amplă acțiune de influențare ilegală a rezultatelor scrutinelor din toamna anului trecut. Peste 130.000 de persoane sunt suspectate că și-ar fi vândut votul sau ar fi participat la coruperea alegătorilor.

În prezent, legea prevede amenzi între 25 000 și 37 500 de lei pentru persoanele care au acceptat sau au cerut bunuri, servicii ori avantaje necuvenite pentru a influența drepturile electorale la alegeri.

În decembrie 2024, deputații PAS au votat, în prima lectură, noi modificări la lege. Dacă proiectul va trece, persoanele care vor fi implicate în coruperea electorală, acționând în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, vor risca amenzi de la 67.500 de mii de lei la 92.500 de lei sau închisoare de la patru la șapte ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

Până în prezent, CNA a aplicat amenzi în sumă de peste 10 milioane de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă.

În același timp, la Curtea Constituțională au fost înregistrate zeci de sesizări care vizează verificarea constituționalității prevederilor legale aplicate pentru sancționarea alegătorilor acuzați că și-ar fi vândut votul la alegerile din 2024. În ianuarie, Înalta Curte a respins 94 de sesizări privind sancționarea coruperii electorale.

Un autobuz de pe ruta Belgorod Dnestrovsk – Chișinău, cuprins de flăcări pe un drum din Anenii Noi

În dimineața zilei de 15 aprilie 2025, pompierii IGSU au stins flăcările care au cuprins un autobuz, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:19. Potrivit datelor înregistrate, cazul s-a produs pe drumul de centură din orașul Anenii Noi.

La fața locului a fost îndreptată o echipă de pompieri care, ajunși la destinație, au stabilit că un autobuz de rută internațională Belgorod Dnestrovsk – Chișinău a fost afectat de foc. Pompierii au localizat arderea la ora 10:33, incendiul fiind lichidat complet la ora 10:44.

În momentul izbucnirii incendiului, în autovehiculul afectat se aflau patru persoane, care s-au evacuat de unii singuri înainte de sosirea echipei de intervenție. Acestea nu au avut de suferit.

În urma arderii, flăcările au distrus 80% din autobuzul afectat.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Furtună puternică în Grecia. Imagini dramatice
Articolul anterior
Centrul de Fertilitate Medpark te invită la Ziua Ușilor Deschise/P
Articolul următor
Close menu