ChatGPT, nivel record de utilizare. Ce funcție a atras un milion de utilizatori

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record. Funcția de generare de imagini a dus săptămâna trecută la o creştere record a numărului de utilizatori ai chatbotului ChatGPT, dezvoltat de OpenAI. Serverele au fost nevoite să limiteze accesului la funcție, scrie evz.ro.

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record

Noua funcţie a permis utilizatorilor să creeze imagini inspirate din stilul desenelor realizate de celebrul studio japonez de animaţie Studio Ghibli, cunoscut pentru filme precum ”Spirited Away” şi ”My Neighbor Totoro”. Numărul mediu de utilizatori activi săptămânal a depăşit pentru prima dată în acest an pragul de 150 de milioane.

„Am adăugat un milion de utilizatori doar în ultima oră”, a scris CEO-ul OpenAI, Sam Altman, pe platforma X.

Noua funcție are un succes formidabil

Aplicaţia ChatGPT a înregistrat săptămâna trecută maxime istorice la capitolele utilizatori activi, venituri din abonamente şi descărcări. Lansarea actualizărilor modelului GPT-4o, care include funcţii avansate de generare a imaginilor, a fost foarte importantă.

Descărcările globale ale aplicaţiei şi numărul de utilizatori activi săptămânal au crescut cu 11%, respectiv 5%, comparativ cu săptămâna precedentă, iar veniturile din achiziţii în aplicaţie au urcat cu 6%.

CEO-ul Open AI, Sam Altman, este foarte încântat. „Este minunat să vedem cât de mult iubesc oamenii imaginile generate în ChatGPT. Dar plăcile noastre GPU aproape că se topesc”, a comentat Altman despre popularitatea explozivă a funcţiei.

Au apărut și controverse

Utilizarea extensivă a acestei funcţii în stilul Studio Ghibli a venit și controverse. Un avocat a declarat că legea nu este foarte clară.

”Peisajul legal în privinţa imaginilor generate de AI care imită stilul distinctiv al Studio Ghibli este încă incert. Legea drepturilor de autor protejează în general exprimările concrete, nu şi stilurile artistice în sine”, a explicat Evan Brown, partener la firma de avocatură Neal & McDevitt.

OpenAI nu a oferit un răspuns imediat la întrebările privind datele utilizate pentru antrenarea modelelor AI şi legalitatea noii funcţii. În 20216, co-fondatorului Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, a declarat că nu acceptă arta generată de inteligenţa artificială.

”Sunt profund dezgustat. Nu mi-aş dori niciodată să includ această tehnologie în munca mea”, spunea Miyazaki după ce i s-a arătat o randare AI timpurie.

O nouă rundă de negocieri ruso-americane se va desfășura la Istanbul. Când va avea loc întâlnirea

Kremlinul a confirmat marţi că în curând va avea loc la Istanbul, în Turcia, o reuniune cu Statele Unite pentru normalizarea relaţiilor bilaterale. „Participarea noastră va fi pe linia Ministerului de Externe”, a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Dmitri Peskov în conferinţa de presă telefonică zilnică, informează EFE, potrivit Agerpres.

Peskov a răspuns în acest fel la întrebarea cine va reprezenta Rusia în noua rundă de negocieri, care ar urma să aibă loc pe 10 aprilie.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat în urmă cu câteva zile că următoarea întâlnire va avea loc în oraşul turc, dar nu a confirmat o dată.De la sosirea lui Trump la Casa Albă, negocierile ruso-americane au avut loc în mare parte în capitala Arabiei Saudite, Riad, şi o singură dată, la sfârşitul lunii februarie, la Istanbul.

Lavrov, care a participat doar la una dintre aceste întâlniri, a precizat că următoarea întâlnire va aborda problemele cu care Moscova şi Washingtonul încă se confruntă la nivel diplomatic. Ultima întâlnire de la Istanbul a avut loc la nivel de experţi, astfel că nivelul de reprezentare este de aşteptat să fie mai mare de această dată.

Kremlinul a apreciat că Washingtonul nu a răspuns încă preocupărilor de securitate formulate de partea rusă, împiedicând declararea unei încetări a focului în Ucraina pe uscat, pe mare şi pe aer.

Între timp, Trump şi-a exprimat nemulţumirea faţă de recentele atacuri ruseşti, precum cel care a ucis 20 de oameni, inclusiv copii, săptămâna trecută în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Noi reguli pentru evenimentele publice! Ar putea fi interzise, dacă defaimează țara, națiunea sau promovează terorismul

Organizarea evenimentelor publice va fi reglementată prin lege. Guvernul pregătește un proiect care să stabilească circumstanțele în care se vor desfășura reuniunile, va stipula persoanele și mecanismele de asigurare a ordinii publice, dar și cazurile când acestea pot fi interzise, scrie realitate.md

Noile prevederi enumeră responsabilitățile organizatorilor, forțelor de ordine și instituțiilor statului. Unul dintre articole stabilește cazurile când autoritățile vor putea cere instanței să dispună stoparea activităților.

Este vorba despre situațiile când se urmărește chemarea la acțiuni militare de agresiune, instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată. De asemenea, nu se vor permite reuniunile care prevăd instigare la discriminare pe motive de prejudecată, chemare la subminarea securităţii naţionale sau a integrității teritoriale a Republicii Moldova, comiterea contravențiilor sau infracțiunilor contra securității publice și a ordinii publice, a altor fapte ilegale care pot pune sau pun în pericol viața, integritatea corporală și sănătatea persoanei.

Judecătorii vot putea stopa și organizarea evenimentelor la care se va recurge la instigare la comiterea contravențiilor sau infracțiunilor, încălcarea normelor morale unanim acceptate în societate, a drepturilor şi libertăților persoanelor, propagarea ideilor totalitare, rasiste sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste, defăimarea țării și a națiunii.

Administrația publică locală va fi responsabilă să inițieze procedura de judecată, dacă deține probe că se planifică acțiunile ilegale enumerate. Totuși, măsura nu va suspenda dreptul de a organiza reuniunea, decizia finală aparținând instanței.

Magistrații vor avea trei zile la dispoziție pentru a lua o hotărâre și a interzice desfășurarea evenimentului sau a menține dreptul al reuniune. Hotărârea va putea fi contestată în maxim 3 zile de la data pronunțării.

Haine cusute pentru UE. O fabrică, modernizată datorită programului 373

Peste 200 de angajați de la o fabrică din Bălți creează articole vestimentare de excepție. Astfel, hainele sunt vândute de un brand renumit în Italia. Zilnic, sunt create peste 400 de piese vestimentare. Echipamentele moderne, procurate prin intermediul programelor guvernamentale, le ușurează munca și oferă produse de calitate.

Tot procesul începe de la mașina de șpanuit. Întreprinderea dispune de roboți automați, mașini de matlasare, recent procurate tot pe baza unui grant care le simplifică muncitorilor procesul de lucru, transmite moldova1.md.

Până ajung să fie vândute pe rafturile din Uniunea Europeană, confecțiile trec printr-un proces migălos, care necesită multă muncă.

Noile echipamente, achiziționate prin intermediul creditelor preferențiale, le ajută foarte mult în munca de zi de zi, spun angajatele.

„Activăm pe piața din Republica Moldova de 17 ani. În prezent, avem 210 angajați. Prestăm servicii de cusut pentru un partener extern din Italia”, menționează managerul Alina Ghilețchi.

Menționăm că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) oferă, cu sprijinul Uniunii Europene, granturi și credite în condiții avantajoase. Astfel, prin intermediul programului 373, gestionat de ODA, fabrica de confecții de la Bălți a accesat un împrumut în valoare de 815.000 de lei pentru procurarea mașinilor moderne de cusut.

Performanță mondială: Pentru prima dată, un ficat de porc a fost transplantat unui om
Articolul anterior
Reacţii internaţionale la taxele vamale impuse de Trump: „Complet nejustificate”
Articolul următor
Close menu