Faptul că lămâia ne scapă de răceală, ştim cu toţii. Dar are şi multe proprietăţi terapeutice pe lângă faptul că contribuie la întărirea sistemului imunitar. În cazul femeilor este aliatul cel mai de nădejde în lupta cu grăsimile.
Virginia Ciobanu
Medic Fizioterapeut, Fitoterapeut, Naturopat, specialist Su-Djoc, Homeopat
Compoziţie: calciu, cupru, magneziu, seleniu, sodiu, potasiu, mangan, acid folic, acid citric, fier, zinc, fosfor, vitaminele A, B, şi C.
Proprietăţi terapeutice:
- este o sursă de energizare, în caz de depresie, redă tonusul organismului;
- fluidizează sângele şi ajută în caz de hipertensiune arterială;
- are acţiune bactericidă şi antiseptică;
- pulpa fructului favorizează digestia;
- este un bun pansament gastric (se face un amestec de lămâie cu miere şi se consumă pe stomacul gol);
- previne şi combate obezitatea, inclusiv detoxifică organismul;
- scade riscul apariţiei oricărui tip de cancer (consumat regulat);
- curăţă căile renale şi este bun în cazul afecţiunilor renale;
- bogată în acid citric, ajută la absorbţia calciului prin intestine;
- te scapă de respiraţia urât mirositoare (clăteşte gura cu suc de lămâie, apoi bea puţin suc ca să ajungă şi în stomac).
O siluetă perfectă
Pentru a avea o siluetă de invidiat, poţi încerca următoarele reţete:
1. se amestecă un pahar de apă caldă cu sucul de la o lămâie şi se consumă dimineaţa pe stomacul gol. Intensifică activitatea tubului digestiv şi grăbeşte arderea grăsimilor, cura se ţine timp de două săptămâni. După care putem reduce sucul de lămâie la câteva picături şi continua consumul amestecului, pe stomacul gol. Este o metodă eficientă de detoxifiere.
2. cura cu lămâi presupune un regim echilibrat, fără exces cantitativ, grăsimi saturate, dulciuri rafinate – fără toate alimentele care sunt duşmanii sănătăţii nostre, în rest nu este interzis consumul de produse, cu condiţia ca la fiecare masă să adăugăm sucul de la o lămâie (înainte de masă, diluat cu apă, adăugat în salate ori poţi stropi cu suc mâncarea de bază, trebuie să consumi multe lichide.
Curele cu lămâie sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrite hiperacide, ulcer stomacal şi duodenal, pancreatite, colecistite acute, hepatite acute, enterocolită acută, stări alergice, pielonefrită acută, glomerulonefrită, calculi renali mari.
- poţi scoate petele de pe haine cu zeama de lămâie;
- petele de mucegai de pe perete se curăţă cu uşurinţă cu sucul de lămâie diluat în apă;
- orezul se păstrează alb şi întreg, dacă adaugi la fiert o felie de lămâie.
Text: Snejana Ţugui
Un sfat pentru frumusete :
Marina Bătrânu,
cosmetolog
Sucul de lămâie revigorează, tonifică şi albeşte pielea, conferă strălucire tenului şi calmează iritaţiile. Îţi recomand câteva măşti, în funcţie de problemele pielii tale.
Pentru îndepărtarea punctelor negre: după o baie cu aburi, şterge cu un tampon de bumbac, muiat în suc de lămâie, pielea feţei. Procedura se repetă timp de câteva zile. Mai poţi folosi 1-2 ori pe săptămână un amestec din suc de lămâie şi glicerină.
Pentru înălbirea pielii pigmentate şi pistruiate: pe un şerveţel de tifon pui un amestec de 2 linguri peroxide de hydrogen 3% şi o lingură de suc de lămâie. Aplici şerveţelul pe faţă timp de 15-20 min., de două ori pe zi, până la dispariţia pigmentaţiei.
Pentru piele ridată: se aplică o mască din următoarele ingrediente : (proporţia este egală, câte o linguriţă din fiecare) suc de lămâie, suc de morcov, lapte acru, făină de orez. Se aplică pe faţă şi se ţine timp de 15 – 20 min., are efect de antiîmbătrânire.
Pentru ten gras, ridat, ofilit: bate un albuş de ou, până obţii o spumă şi adaugi o linguriţă de suc de lămâie.
Pentru ten normal: sucul de la o lămâie, amestecat cu 100 g de miere.
Pentru păr gras sau/şi cu mătreaţă: în fiecare zi masează pielea capului cu compoziţia făcută din ¼ votcă, 10 ml alcool boricat 3% şi o linguriţă de suc de lămâie. Intensifică circulaţia sângelui, astfel vei avea un păr sănătos şi strălucitor.
Pentru unghii: dacă ai unghii fragile, ţine-le în suc de lămâie timp de 10 minute pe zi.